El Obrero (Mallorca)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb El Obrero Balear.
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Obrero
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Lloc de publicacióPalma Modifica el valor a Wikidata

El Obrero, órgano de los que ganan el pan con el sudor de su frente, va ser una publicació setmanal obrerista que es va editar a Palma entre novembre de 1869 i octubre de 1870. El setmanari va sorgir d'un grup de persones vinculades originàriament al republicanisme federal, que impulsaren la constitució del Centre Federal de Societats Obreres de Palma, adherit a l'AIT, del qual en va ser òrgan El Obrero. Va mantenir una estreta relació amb La Federación de Barcelona.

El director va ser Francesc Tomàs Oliver, i entre els redactors hi havia Guillem Arboç, Francesc Canyelles i Joan Sánchez. Tant Tomàs com els seus companys varen optar per la branca llibertària del moviment obrer i foren seguidors del corrent bakuninista. El Obrero va ser la primera publicació obrera de les Balears.[1] El gener de 1871 va sortir La Revolución Social, nova publicació que havia de ser la continuadora d′El Obrero, de la qual sols n'aparegueren tres números, tots ells denunciats i recollits els seus exemplars pel governador. Francesc Tomàs va ser empresonat el gener de 1871 i l'abril de 1872 fixà la seva residència a València.[2]

Referències[modifica]

  1. «Obrero, El». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 12. Palma: Promomallorca, p. 37. ISBN 84-8661702-2. 
  2. Gabriel, Pere El moviment obrer a Mallorca Curial: Barcelona, 1973.