El Río Grande

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de composicióEl Río Grande
Forma musicalcomposició musical modifica
CompositorConstant Lambert modifica
Data de publicació1927 modifica

El Río Grande, (Ballet).

Durant no gaire més d'un quart de segle, Constant Lambert (1900-1951), deixà una profunda petjada en la vida musical londinenca.

Era un expert director i el fundador del futur Royal Ballet. Escrivia articles d'una manera molt agradable, com en la publicació Music, Ho!, on es repassava la música contemporània de forma molt llegible i que invitava a la reflexió. També treballà en edicions de música del segle XVIII.

Llur carrera va tenir un principi realment brillant. Quan tenia 19 anys fou el primer compositor britànic autor d'una partitura per a ballet per la companyia de Serguei Diàguilev. Als 22 anys va compondre la seva peça més coneguda, 'El Río Grande'. És una versió d'un poema impressionista del seu amic Sacheverell Sitwell, i que descriu a una multitud que balla a la vora d'un riu brasiler (fictici).

La partitura és única: solo per a piano, cor amb un solo alt i una orquestra de cordes, metall i percussió. El llenguatge musical també és únic. Combina una síncopa marcada, estil jazz (que reflecteix el fort impacte que els grups de jazz americans i George Gershwin tingueren en el Londres de la dècada de 1920) amb ritmes de balls àgils llatinoamericans, junt a una bena de nostàlgia evocadora, tot dintre d'una estructura lúcida d'un sol moviment.

Les interpretacions corren el risc d'una acústica cavernosa, però si la part cantada és incisiva en els cors de nombre reduït que Lambert preferia, una execució orquestral sempre alerta i un relat idiomàtic brillant de la part del piano, solen donar un gran resultat.

Referències[modifica]

  • 1001 Discos de Música Clásica que hay que escuchar antes de morir, pag. 707.-Matthew Rye-Luis Suñen d'editorial Grijalbo.