El Reusense (1870)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «El Reusense (1882)».
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Reusense

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici11 agost 1870 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització30 octubre 1870 Modifica el valor a Wikidata
FundadorMarià Pons i Espinós Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
IdeologiaUnió Liberal Modifica el valor a Wikidata

El Reusense: periódico liberal democrático va ser un setmanari que va sortir a Reus durant els mesos d'agost a octubre de l'any 1870.

Història[modifica]

Fundat per Marià Pons i Espinós, al seu primer número explicava que volien defensar la ciutat de Reus i lluitar contra la seva decadència. Es proclamaven seguidors de la Revolució de Setembre i deien que lluitarien per consolidar-ne els seus principis, pels quals "desde el año doce viene luchando nuestra patria".[1] Publicava seccions fixes: "Crónica local", on feia referència a la política local i a esdeveniments econòmics, culturals i recreatius, "Crónica de la guerra", on seguia els esdeveniments de la Guerra francoprussiana, "Sección recreativa" amb endevinalles i xarades, "Revista teatral" on a més d'anunciar les obres de teatre, en feia una crítica, i altres seccions no fixes, on de vegades reproduïa articles d'altres periòdics, com el Diario de Barcelona, la Gaceta de Madrid i La Voz de la Alcárria.

Hi col·laboraven, a més de Marià Pons, Josep Martí Folguera en les seccions culturals i Joan Sol i Ortega en les anàlisis polítiques. Marià Pons era amic personal del general Prim i estava afiliat a la Unió Liberal. Encara que va participar activament a la Junta Revolucionària de Reus, era enemic declarat dels republicans federals, amb els quals va tenir dures polèmiques a través de El Reusense. Polemitzava també amb el Diario de Reus, i atacava a l'alcalde del moment Plàcid Bassedes.

El 2 d'octubre de 1870, al número 9 anunciava la seva conversió en diari per a poder tractar amb més extensió dels interessos comercials i industrials de la ciutat i de "todo cuanto tienda a la prosperidad de Reus y demás pueblos de la provincia". Però al número 13 (30-X-1870) explicaven que no havien trobat ni col·laboradors ni mitjans econòmics per a poder sortir diàriament i donaven per acabada la publicació.[2]

Aspectes tècnics[modifica]

Sortia un cop per setmana. Tenia la redacció, l'administració i la impremta a la plaça del Quarter núm. 51. La impremta era la de Joan Muñoa, que simpatitzava amb la Unió Liberal. El preu de la subscripció era de dos rals al mes i 8 rals per trimestre pels de fora de Reus. La capçalera era tipogràfica, amb quatre pàgines a tres columnes

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. "A qué venimos". núm. 1, pàg. 1-2
  2. Gras i Elies, Francesc. El periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 36. 
  3. «El Reusense». catàleg Argus. [Consulta: 24-XI-2018].