El Sentinella

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El sentinella (The Sentinel) és un relat curt escrit per Arthur C. Clarke i que va servir d'inspiració per la pel·lícula 2001: una odissea de l'espai i forma part important del seu argument. Segons el propi Arthur C. Clarke:

”És com comparar un gla amb el roure que en creixeria”.[1]

Publicació[modifica | modifica el codi]

Escrit l'any 1948 per a una competició de la BBC, a la qual mai va ser presentat, i publicat per primer cop sota el títol El sentinella de l'eternitat a la revista 10 Story Fantasy l'any 1951. Aquest mateix any és publicat als Estats Units a la revista The Avon Science Fiction and Fantasy Reader. L'any 1953 apareix a Expedició a la Terra, un recull de relats curts. Posteriorment va passar a formar part de Els nou bilions de noms de Déu i Els mons perduts de 2001. Avui en dia forma part del recull de relats curts The Sentinel.

Sinopsi[modifica | modifica el codi]

El relat explica el descobriment d'un objecte d'origen extraterrestre, que va ser abandonat a la Lluna milions d'anys enrere. L'object de pedra polida en forma de tetraedre està protegit per un camp de força.

Durant milions d'anys el sentinella havia estat emetent un senyal cap al seu lloc d'origen, però aquest senyal s'atura en el moment que l'home aconsegueix obrir un forat en el camp de força mitjançant l'ús d'armament nuclear. El narrador rumia que la missió de la piràmide era advertir de la possible vida intel·ligent a la Terra, i del progrés d'aquesta.

”Era només una qüestió de temps que descobríssim la piràmide i forcéssim l'entrada. Ara el seu senyal ha cessat, i aquells que la varen deixar aquí estaran tornat els seus pensaments cap a la terra. Potser ells desitgen ajudar la nostra infantil civilització. Però ells deuen ser molt vells, i de vegades, el vell sent gelosia dels joves.”

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Arthur C. Clarke's The Sentinel: Masterworks of Science Fiction and Fantasy, Berkley Books, 1983