El Soler

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El Soler
Le Soler
Escut dEl Soler
(escut)
Localització

Localització del Rosselló respecte dels Pirineus Orientals Localització dEl Soler respecte del Rosselló


Municipi de la comarca del Rosselló
Mairie de Le Soler (66).jpg
Estat
• Regió
• Departament
• Districte
• Cantó
França
Llenguadoc-Rosselló
Pirineus Orientals
Perpinyà
Millars
Gentilici Solerenc, solerenca
Superfície 10,35 km²
Altitud 73 msnm
(màx.:92 mín.:43)
Població (2009[1])
  • Densitat
6.802 hab.
657,2 hab/km²
Coordenades 42° 40′ 58″ N, 02° 47′ 38″ E / 42.68278°N,2.79389°E / 42.68278; 2.79389Coord.: 42° 40′ 58″ N, 02° 47′ 38″ E / 42.68278°N,2.79389°E / 42.68278; 2.79389
Dirigents:
• Batlle:

François Calvet (UMP)
Codi postal 66270
Codi INSEE 66195

El Soler ([əlsu'le], en francès Le Soler) és una comuna de la comarca del Rosselló, al Riberal, a la dreta de la Tet. Antigament estava dividit entre el Soler d'Amunt, sota jurisdicció del bisbat d'Elna, i el Soler d'Avall, del vescomte d'Illa.

Actualment, juntament amb la vila d'Illa i els pobles de Corbera, Corbera la Cabana, Cornellà de la Ribera, Millars, Montalbà del Castell, Nefiac, Sant Feliu d'Amunt i Sant Feliu d'Avall forma part del cantó número 16, de la Vall de la Tet (nou agrupament de municipis fruit de la reestructuració cantonal feta amb motiu de les eleccions cantonals i departamentals del 2015), amb capitalitat al Soler.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

Geografia[modifica | modifica el codi]

Localització i característiques generals del terme[modifica | modifica el codi]

Mapa de la comuna del Soler

El Soler és situat[2][3] a la subcomarca del Riberal, al nord-est de la dels Aspres, a la zona de ponent de la comarca del Rosselló.

El terme comunal del Soler s'estén a la riba dreta de la Tet, íntegrament dins del Riberal.

Termes municipals limítrofs:

Pesillà de la Ribera / Vilanova de la Ribera
Sant Feliu d'Avall Brosen windrose-fr.svg Toluges
Tuïr

El poble del Soler[modifica | modifica el codi]

El poble està situat en un promontori d'argila al marge dret del riu Tet, a 73 metres sobre el nivell del mar. Una de les inundacions, al segle xvi, va destruir el castell de la muntanya del Soler i transportats en les seves aigües cabaloses i impetuós, Vall Soler, i una de les últimes, la d'octubre de 1940, queden incorporades en totes les memòries.

El seu districte, una àrea de 10,35 quilòmetres quadrats, limita a l'est amb el terme municipal de Toluges, al sud amb Toluges i Tuïr, a l'oest amb Sant Feliu d'Avall, i al nord amb Pesillà de la Ribera, Vilanova de la Ribera i Bao.

Els masos del terme[modifica | modifica el codi]

Els cursos d'aigua[modifica | modifica el codi]

El relleu[modifica | modifica el codi]

El terme comunal[modifica | modifica el codi]

Els camins del terme[modifica | modifica el codi]

Activitats econòmiques[modifica | modifica el codi]

Història[modifica | modifica el codi]

Hidrografia[modifica | modifica el codi]

El poble se situa a la vora del Tet, un riu que neix al llac de la Bollosa. El poble té molts de canals, alimentats per moltes fonts: la font del bearnès o de Santa Eugènia, la font d'en Simon, la font del molí, la font del casot...

Toponímia[modifica | modifica el codi]

Cinc camins convergeixen al poble, incloent una de quatre carrils, just després del Tet Perpinyà. La segona, construïda sobre la decisió del rei Lluís XIV visitant la província del Rosselló, traçat i equipat al segle xviii, anomenat successivament, és un ex RN 116, ara degradat a RD 916. Travessa un sòl franc, pla, propici per a l'agricultura. Fins a 1960, estava vorejada de plàtans que sobreviu només uns pocs exemplars a la cruïlla del llogaret de Santa Eugènia i el Campellanes localitat. El tercer connecta les ciutats d'Estagell, Pézilla i Villeneuve-la-Rivière-de Toluges (antiga carretera N localitat 7), i més enllà, i Pollestres Canohès. Finalment, els dos últims, pels camps i vinyes, la volta, un, seguint el Mas i el priorat de Santa Maria de la Eula a Pontellà, Villemolaque Trullars Copons i el pasturatge d'altres i el seu molí a Tuïr.

El nom de la comunitat està escrit en el segle v Ferreolus Solàrium, Ferréol Solàrium en 677 i 1035, Soler Ferriol a 775 i 835, o Solario Ferréol Ferriol a 787, 825, 832 i 1048, Soleri Ferréol en 843 i 850, Solàrium Orzone en 976, Solario a Oruç o Orus vicecomite Oruccio el 988 i 1032, Soler a 1007, 1070, 1186 i 1358, Soler Ferriol o Feriolo en 1027 i 1032, Ferréol en 1040, Soler Ferriol en 1079, Soler El Ferriol l'any 1100, Solàrium el 1141, 1164, 1207 i 1211, Solerium en 1188, 1231 i 1239, Sant Julià de Soleri el 1217 i 1258, Soleri Villar de Superior en 1243, Soler Llac d'Amunt o de Munt en 1359, 1413, 1427, 1828 i 1651, locus de Soleri Superior en 1385, El Soler el 1632 i, finalment, Le Soler des de 1670. [ref. Cal]

El de la Vila o Pallagianum Palleia, acaba de cridar ronda Villares Palleia o Pallaganum en 677, Pallaganum Villares a 722 i 779, Pallaganum a 835, 837 i 876, 877 i en Pallagianum Palleianum a 959.

Si Plaute i Suetoni utilitzar el solàrium paraula llatina en la direcció de la terrassa i - més a prop de "Soler" - des de casa o al pis de la terrassa, un rellotge de sol i Varona, Ciceró li va donar un rellotge de sorra o rellotge d'aigua. De fet, construïda sobre un dels aspectes més destacats de la plana, a la gruixuda capa d'argila que dóna a la Tet La forma Soler, en tot moment, una gran terrassa. Altres autors, Plini, Cató, Columela donar el sentit de la premsa, per alguna raó difícil de dilucidar. A primera vista, Ferréol sembla ser el propietari de la vila, casa adossada o al camp, però també és una espècie de vitis silvestris o vinya antiga. Si aquest era el significat que s'utilitzarà per Ferréol, el sentit de la premsa per solàrium / Solers es veurien afavorits, Le Soler Ferriol ja és el segle vii de sessions, i probablement des del segle v, una vinya que pertanyia a Ferréol, prefecte de Narbona i amic de Sidoni Apolinar (d'acord a la seva carta de 472).

Per contra, Pallaganum o Palleianum Pallagianum apareix adjunt al propietari o Palleia Pallagi, la vila romana o visigoda, que es va afegir el sufix de terres "anum" per designar el lloc o zona, llevat que el radical "Palagi o Pallagi" Plini emprats en la direcció de lingots d'or ", Pale, Palearum, Pallearum Palleæ o" palla de Plini, Virgili i Columela, o flocs i les llimadures de coure a Plini o "Palearium Pallearium o" un paller Columela. Si això fos la vila o Pallagianum Palleianum era una granja on es cultiva i collita de grans de colors rosses ambre que evoquen els d'or o el coure del sòl d'argila groga. Una altra teoria podria funcionar al llarg del substantiu "Paleatum, Paleiatum o Palleatum Palleiatum" per Plini i Columela presa en la direcció de fang, ciment o fang barrejat amb palla picada, els materials que es van utilitzar per construir vila, a excepció de la de Pallas, paladio o Palladanius Pallas Minerva ", i que hi havia en aquest lloc, un temple o un santuari erigit en honor de la deïtat, o plantats ubicació la determinació d'un sector d'oliva d'oliva, sent prerrogativa dels poders i prerrogatives de la deessa, o "Palladium", el Temple de Vesta, d'Ovidi, i "Palladium Paladio o" Valerio Marcial, l'asil de les muses. Finalment, els supòsits anteriors, "pal", que per Ciceró i Quintilià, que es refereix a un mantell grec, de Ciceró i Apuleu, un mantell, "Pallula" que Plaute, en el seu "Truculentus", comparat amb una capa de petits o mantell, i "Pallaganum, Palleianum Pallagianum o" ajudant del nom podria ser "o Pallæ Palla", cridant a Valerio Marcial, poeta epigramàtic Ibèrica protegits per Tito i Domicià, a curt Celtíberos abrics i els gals, que seria el sufix terres "anum" per designar el lloc o zona. La presència d'un oppidum prop, va descobrir el 1990, recolzaria aquesta teoria.

Història[modifica | modifica el codi]

Antiquitat[modifica | modifica el codi]

Moltes viles i llocs antics han estat descoberts en el territori de Soler: Soler el Ferréol, Pallagianum, Taurinianum, Campillano, Palatio Monniano, eugeniae mansio, Chase Sancti Petri i Sancti parrochia Mauricii d'inferior Soleri, Campellanes i Moni. Aquests llocs desaparegut d'ençà del segle desè.

El municipi del Soler fa un seguiment del cadastre romà: molts camins, alguns encara transitable, asfaltada o mantingudes, que figuren als carrers, seguir el camí. Es pot citar els carrers de la Tet, Edouard Herriot i Salengro Roger, rutes d'interès municipal, els llaços de Vilanova i Reuter trabuquets, el camí (ruta) va tancar camins (Camin) de l'Pilo, l'oratori, Monya, terra de negres, Al Capone Sanya i. També és el cas de D 37, Le Soler Pontelli, D 39 de la croada dels molt camins Toluges, i D 85, Le Soler Tuïr. Altres han desaparegut camins Mallola nivell Santa Eugènia de la Riba i Sant Pere, amb Illa, Reial Força nivell i Sant Andreu Sant Martí ... de la Ribera, i Cotlliure.

Anteriorment, des de Perpinyà, des dels barris "Mallola" i "Ciscle Sant," el viatger de manllevar el "Camí Vell de Conflent" que va córrer la terra de "Carrerassa", el "Mas del Copa" i "Puigsec" abans de per entrar en el territori municipal en la terra de Santa Eugènia, "i," Moni ", el" Clos Camí ", el" Conjunt Aiminates "i" Empedrat "girant a" Romanet "Sant Feliu d'Avall, Bulaternera, i va pujar, aixafant el costat d'una vall, a través de Rodés, Rigard, Joch, Estoher, Conflent i Graus, el Vilar de 0vança i Perxe. D'aquesta manera, en l'època romana, va vincular la civitas Ruscino, "Castell Rosselló" i Julia LIVIC Llívia ". Es va formar la segona de les tres vies l'Confluentana Via ", la primera casa prenent gairebé Salsulae de combustió, el Illiberis tercers. A l'edat mitjana, aquest curs va ser redissenyat i va obrir de nou, i conegut des de llavors com el topònim de Strata Francisca.

Caserius[modifica | modifica el codi]

A més, l'actual poble del Soler, la ciutat inclou el poble de Santa Eugènia, la casa o convent de Santa Maria del Eula i una gran quantitat de Masos arreu del país

Edat Mitjana[modifica | modifica el codi]

Canals d'irrigació més antic de la ciutat s'excaven des de finals del segle viii i principis del novè per drenar els pantans de l'interior de Salanca, els últims vestigis de salvar l'abisme marí Bulaternera, també conegut com a Rosselló, i així posar la terra en el cultiu després de la desforestació. Són obres dels monjos i Sant Miquel de Cuixà Eixalada de la gran obra sense final, de veritat, que el segle xiv, els templers de Mas Deu.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Soler Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Populations légales 2009» (en francès). INSEE, 29-12-2011. [Consulta: 19 gener 2012]. «Les poblacions legals 2009 entren en vigor l'1 de gener de 2012»
  2. [ El terme del Soler en els ortofotomapes de l'IGN]
  3. [ El Soler a les Cartes de Cassini ofertes per l'IGN]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]