El club Dumas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreEl club Dumas
(es) El Club Dumas Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorArturo Pérez-Reverte Gutiérrez Modifica el valor a Wikidata
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Il·lustradorFrancisco Solé Modifica el valor a Wikidata
PublicacióEspanya, 1993 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temallibre i dimoni Modifica el valor a Wikidata
Gèneremisteri i gènere policíac Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióParís
Toledo
Madrid
Sintra Modifica el valor a Wikidata
Altres
ISBN978-84-95501-00-4 Modifica el valor a Wikidata
OCLC222979911 Modifica el valor a Wikidata
Archive.org: elclubdumasthecl00artu Goodreads work: 372756 Goodreads book: 7195

El Club Dumas és una novel·la de 1993 d'⁣Arturo Pérez-Reverte. El llibre està ambientat en un món de llibreters antics, fent-se ressò del seu treball anterior de 1990, La taula de Flandes.

La història segueix les aventures d'un comerciant de llibres, Lucas Corso, que és contractat per autenticar un manuscrit rar d'⁣Alexandre Dumas (pare). La investigació de Corso el porta a buscar dues còpies d'un llibre rar (fictici) conegut com De Umbrarum Regni Novem Portis ("De les nou portes del regne de les ombres"). Corso es troba amb una sèrie de personatges intrigants en el seu viatge d'investigació, inclosos adoradors del diable, bibliòfils obsessionats i una dona fatal hipnòticament seductora. Els viatges de Corso el porten a Madrid (Espanya), Sintra (Portugal), París (França) i Toledo (Espanya).

El Club Dumas està ple de detalls que van des dels hàbits de treball d'Alexandre Dumas fins a com es podria forjar un text del segle xvii, així com una visió de la demonologia.

Resum de la trama[modifica]

Lucas Corso és un comerciant de llibres de mitjana edat amb fama de fer qualsevol cosa, independentment de la legalitat, per a la seva clientela privilegiada. Mentre a Madrid intenta autenticar un esborrany parcial desconegut d'⁣Els tres mosqueters, és convocat a Toledo per Varo Borja, un col·leccionista notòriament excèntric i ric.

Borja ha obtingut una còpia d'un llibre llegendari, De les nou portes del regne de les ombres, l'autor del qual va ser cremat a la foguera per la Inquisició. El llibre suposadament conté instruccions per convocar el Diable. Se suposa que només ha sobreviscut un exemplar del llibre, però Borja afirma que n'existeixen tres, dos dels quals són falsificacions elaborades. Contracta a Corso per comparar les tres còpies i aconseguir la legítima per qualsevol mitjà necessari. Es compromet a pagar molt i a cobrir totes les despeses.

Corso està d'acord, però continua investigant l'esborrany parcial de Dumas. La vídua de l'anterior propietari de l'esborrany, Liana Taillefer, insisteix que l'esborrany és fals, però s'ofereix a comprar-lo a Corso. Després de diverses trobades, intenta seduir a Corso per obtenir l'esborrany; quan ell sucumbeix als seus encants; no obstant això, es nega a lliurar el manuscrit, ella es converteix en la seva enemiga. S'imagina com Milady de Winter, i utilitza un soci masculí (a qui Corso sobrenomena "Rochefort⁣") per seguir Corso i intentar recuperar el manuscrit per la força.

Corso conversa amb els Germans Ceniza, experts en restauració de llibres amb amplis coneixements de falsificació. Li donen coneixements bàsics per ajudar-lo a comparar les còpies de Les nou portes.

De camí a Lisboa per visitar el propietari d'un dels exemplars, es troba amb una bella rossa amb uns ulls verds cridaners. S'identifica com "Irene Adler" i suggereix que és un àngel caigut. Se separen abans que es trobi amb Victor Fargas. Fargas és un reconegut col·leccionista que ha venut la seva extensa biblioteca per mantenir la seva mansió ancestral. Corso compara la còpia de Les nou portes de Fargas amb la de Borja i descobreix diferències subtils als gravats de les il·lustracions. La majoria porten les inicials del famós autor del llibre, però algunes de les làmines porten les inicials "LF".

Quan Corso torna al seu hotel, "Irene" salva Corso contra un atac de "Rochefort". Corso la deixa per organitzar un robatori a la mansió de Fargas per obtenir la seva còpia del llibre. "Irene" li truca per anunciar que Fargas ha estat assassinat i la seva còpia ha estat cremada. Ella i Corso marxen cap a París.

Corso conversa amb Replinger, un antiquari i erudit de Dumas, que autentica el manuscrit de Dumas. Mentre parlen, Corso espia la Liana. Torna al seu hotel i suborna el conserge per localitzar el seu hotel. El visita "Irene" i parlen de teologia; ella suggereix que va ser testimoni dels esdeveniments de la Guerra del Cel.

Corso visita la baronessa Ungern, la institució benèfica de la qual posseeix la col·lecció d'ocultisme més gran d'Europa, inclosa la tercera còpia de Les nou portes. Parlen de l'autor del llibre, abans que Corso la faci xantatge amb proves fotogràfiques de les seves simpaties nazis perquè li permeti examinar la seva còpia. "Irene" truca per avisar a Corso que "Rochefort" està esperant fora. La baronessa tradueix els títols de la il·lustració mentre Corso compara la còpia d'Ungern amb la de Borja.

Més tard, Corso s'adona que, tot i que cap dels tres conjunts coincideix entre si, les plaques que porten les inicials "LF" formen un conjunt complet de nou il·lustracions sense duplicacions, i s'adona que les nou il·lustracions formen una llista d'instruccions per al famós ritual de convocatòria. "Rochefort" ataca de nou, i torna a ser repel·lit per "Irene".

Utilitzant la informació del conserge, en Corso s'enfronta a la Liana i la seva associada, però "Rochefort" el deixa inconscient. Quan ressuscita, la còpia de Borja i el manuscrit de Dumas desapareixen. S'assabenta que la baronessa ha mort en un incendi a la seva biblioteca.

Utilitzant l'obsessió de Liana per Milady de Winter, la rastreja fins a Meung, on és capturat per "Rochefort". "Rochefort" rep les instruccions d'un home que es diu "Richelieu" per portar Corso a un castell proper. "Richelieu" el presenta al Club Dumas, una societat literària de rics entusiastes de Dumas, que es reuneixen per al seu banquet anual. Corso se sorprèn de trobar que només volen veure el manuscrit de Dumas i no saben res de Les nou portes. És convidat a quedar-se a la festa, però decideix marxar.

Corso torna a Espanya per enfrontar-se a Borja. "Irene" insisteix que ella és un àngel caigut que ha recorregut la terra durant mil·lennis buscant-lo. Corso no qüestiona això, i se sent encara més fortament atret per ella. Acusa Borja de ser el responsable dels dos assassinats. En Borja, amb la intenció d'utilitzar el ritual descrit a les nou planxes del llibre per convocar el Diable i obtenir el coneixement definitiu, ha destruït tota la seva biblioteca per evitar que altres segueixin el seu exemple. Corso demana el pagament, però en Borja no li fa cas i comença el ritual. Corso marxa amb fàstic; quan se'n va, sent els crits d'angoixa d'en Borja mentre el ritual va malament, recordant el discurs dels germans Ceniza sobre llibres falsos i adonant-se que una de les làmines és una falsificació. S'uneix a "Irene" fora, i suposa que cadascun d'ells tindrà el diable que es mereix.

Referències literàries[modifica]

El Club Dumas fa referència a molts llibres. Algunes de les referències no són a una obra en si, sinó a una instància singular del llibre físic, com ara una edició rara o un tipus d'enquadernació. Diversos d'aquests llibres són invents de Pérez-Reverte.

Llibres reals[modifica]

Les obres d'⁣Alexandre Dumas (pare), la font del títol homònim, influeixen en gairebé tots els elements de la trama. Els llibres esmentats són els següents:

  • Els tres mosqueters. Edició de Miguel Guijarro en quatre volums, amb gravats d'Ortega.[1]
  • The Countess de Charny. Edició de Vicente Blasco Ibáñez, en vuit volums, part de la col·lecció "Novel·la Il·lustrada".[1]
  • The Two Dianas. Edició en tres volums.[1]
  • The Count of Monte Cristo. Edició de Juan Ros en quatre volums, amb gravats d'A. Gil.
  • The Forty-Five.[1]
  • The Queen's Necklace.[1]
  • The Companions of Jehu.[1]
  • From Madrid to Cadiz.
  • La Reine Margot.
  • Le Chevalier de Maison-Rouge. títol original aparent: The Knight of Rougeville.

També s'esmenten obres de l'escriptor fantasma de Dumas Auguste Maquet, entre les quals destaquen, en particular, Le Bonhomme Buvat o la Conspiració de Cellamare, publicades a Le Siècle, la revista en la qual van aparèixer originàriament Els tres mosqueters entre març i juliol de 1844. Altres obres esmentades són:

Llibres de ficció[modifica]

Obres ocultistes publicades per l'autor històric de ficció Aristide Torchia a Venècia:

  • De Umbrarum Regni Novem Portis, Venècia, 1666. traduït com Les Nou Portes [o Portes] al Regne de les Ombres. Tot i que són de ficció, molts aspectes de Les nou portes semblen estar molt inspirats en la Hypnerotomachia Poliphili de Colonna (1499).[7]
  • Key to Captive Thoughts, 1653.
  • A Curious Explanation of Mysteries and Hieroglyphs.
  • The Three Books of the Art, 1658.
  • Nicholas Tamisso, The Secrets of Wisdom, 1650.
  • Bernard Trevisan, The Lost Word, 1661.Una edició de ficció d'un tractat d'alquímia real del segle XIV.

Altres escrits ocultistes a la novel·la El club Dumas:

  • Asclemandres.Un llibre que esmenta l'existència del Delomalanicon
  • Delomelanicon, or Invocation of Darkness. Un llibre llargament destruït que conté una fórmula per convocar el diable, suposadament escrit pel mateix Llucifer.
  • De origine, moribus et rebus gestis Satanae.[3]
  • Dissertazioni sopra le apparizioni de' spiriti e diavoli.[3]
  • Restructor omnium rerum.[3]

Llibres escrits pel personatge de la baronessa Ungern (inspirats en Helena Blavatsky):

  • Isis, the Naked Virgin. (consulteu Isis revelada d'Helena Blavatsky)
  • The Devil, History and Legend.

Llibres de Boris Balkan:

  • Lupin, Raffles, Rocambole, and Holmes.
  • Dumas: the Shadow of a Giant.
  • Crozet, Encyclopedia of Printers and Rare and Curious Books
  • Mateu, Universal Bibliography. Una guia de llibres rars de 1929 utilitzada per Corso i els seus rivals.
  • Julio Ollero, Dictionary of Rare and Improbable Books.

Llibres d'Enrique Taillefer:

  • The Thousand Best Desserts of La Mancha. Un llibre de cuina.
  • The Secrets of Barbecue. Un llibre de cuina.
  • The Dead Man's Hand, or Anne of Austria's Page. La novel·la inèdita de Taillefer, feta en gran part de Angeline de Gravaillac.
  • Amaury de Verona, Angeline de Gravaillac, or Unsullied Virtue, publicat al segle xix a The Popular Illustrated Novel.

Llibres d'un autor guanyador del Premi Nobel sense nom:

  • I, Onan
  • In Search of Myself
  • Oui, C'est Moi.

Llibre de Don Jaime Astarloa, (heroi de la novel·la El mestre d'esgrima de Pérez-Reverte):

  • Treatise on the Art of Fencing.

Aristide Torchia[modifica]

Aristide Torchia, un autor històric de ficció de la novel·la, s'ha vist referit a altres mitjans, com ara el film La novena porta (una pel·lícula basada en la novel·la) i el videojoc Max Payne.

El personatge de ficció Torchia va néixer l'any 1620. Va ser aprenent a Leyden sota la família Elzevir. Després de tornar a Venècia va publicar petites obres sobre temes filosòfics i esotèrics. El 1666, Torchia va publicar De Umbrarum Regni Novem Portis (Les nou portes del regne de les ombres), que al seu torn es basava en el Delomelanicon, o Invocació de les tenebres, una obra suposadament escrita per Llucifer i que permetria al lector convocar diables.. La Inquisició va condemnar Torchia per màgia i bruixeria i el va cremar a la foguera el 1667.

Adaptació cinematogràfica[modifica]

La pel·lícula de Roman Polanski La novena porta (1999) va ser una adaptació de la novel·la de Pérez-Reverte. Tot i que segueix la mateixa trama bàsica per als dos primers terços de la pel·lícula, el final es veu molt alterat a la pel·lícula. Els papers de diversos personatges disminueixen, s'amplien, fusionen, intercanvien o desapareixen completament, i una de les subtrames més importants de la novel·la, la connexió de Dumas, s'elimina completament.

Premis[modifica]

El 1998, El club Dumas va ser nominat al premi Anthony a la millor novel·la, al premi Macavity a la millor novel·la i al premi Mundial de Fantasia a la millor novel·la.

Referències[modifica]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Appearing in the library of the recently deceased Enrique Taillefer
  2. 2,0 2,1 2,2 Recomanat per Corso per al barman Makarova
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 Apareix a la col·lecció de Victor Fargas.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Apareix a la biblioteca de la Fundació Ungern
  5. Esmentat a principis a El Club Bumas[sic?]
  6. Apareix a la biblioteca de Boris Balkan.
  7. «The Ninth Gate Opens».