El malentès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'arts escèniquesEl malentès
Le Malentendu Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
AutorAlbert Camus Modifica el valor a Wikidata
Llenguafrancès Modifica el valor a Wikidata
Gènereteatre de l'absurd Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1944 Modifica el valor a Wikidata
País d'origenFrança Modifica el valor a Wikidata

El malentès (Le Malentendu en francès) és una obra de teatre en tres actes de l'autor francès Albert Camus escrita el 1943 i estrenada el 1944. Està centrada en la idea de Camus sobre l'absurd.

Argument[modifica]

Jan, un jove la vida del qual transcorre amb èxit, ric i enamorat, decideix renovar els vincles amb la seva família, a la qual havia abandonat feia alguns molts anys. Així que, al costat de la seva esposa Maria, torna a la seva ciutat natal i, més concretament a la pensió regentada per la seva mare i la seva germana. Com que no va saber com revelar la seva veritable identitat, Jan s'allotja en l'alberg, esperant el moment oportú per a la seva declaració. No obstant això una destinació cruel li espera. La seva mare i la seva germana Martha tenen el costum d'assassinar als viatgers que pernocten en l'alberg per robar-los i per obtenir així els recursos necessaris per escapar d'aquests tristos erms i trobar terres més assolellades. Jan, com que no revela la seva identitat, sofrirà la mateixa destinació que ofereix a la resta de viatgers.

Representacions[modifica]

L'estrena de l'obra va tenir lloc al Théâtre des Mathurins de París, el 24 de juny de 1944, sota la direcció de Marcel Herrand i amb Maria Casarès en el paper de Marta.[cal citació]

A Barcelona es va estrenar comercialment una versió en castellà, El malentendido, el 19 de setembre de 1969 al Teatre Poliorama, amb traducció de José Escué, direcció d'Adolfo Marsillach, i interpretació de Fernando Guillén, Gemma Cuervo Igartua, María Luisa Ponte, Alicia Hermida i Agustí Bescó.[1]

El Malentès es va estrenar per primera vegada en català amb una traducció de Lluís-Anton Baulenas al Teatre Nou Tantarantana, el dia 11 de febrer del 2000. El director va ser Antonio Simón Rodríguez. Edicions 62 va publicar l’obra al maig del 2000.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Camus, Albert. Le Malentendu (en francès). París: Gallimard, 1990, p. 315. ISBN 9782070323029 [Consulta: 12 novembre 2013]. 
  • Camus, Albert. El malentès (en català). Barcelona: Edicions 62, 2000. ISBN 84-297-4708-7