El paradís de les senyores

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióEl paradís de les senyores
Il paradiso delle signore Modifica el valor a Wikidata
Gènereficció històrica i fulletó Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióMilà Modifica el valor a Wikidata
DirectorMonica Vullo Modifica el valor a Wikidata
Actors
Companyia productoraRai Fiction Modifica el valor a Wikidata
PaísItàlia Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalitalià Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Canal originalRai 1 Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi8 desembre 2015 Modifica el valor a Wikidata
Temporades8 Modifica el valor a Wikidata
Episodis997 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialraiplay.it… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt5263880 TMDB.org: 73362 Modifica el valor a Wikidata

El paradís de les senyores (títol original: Il paradiso delle signore) és una sèrie de televisió italiana que s'emet a Rai 1 des del 2015. És un drama històric en format de fulletó basat vagament en la novel·la Au Bonheur des Dames[1] d'Émile Zola, però ambientat a Milà als anys cinquanta i seixanta. La sèrie es va estrenar doblada al català a À Punt el 2019 i a TV3 a l'estiu del 2020.[2][3]

Argument[modifica]

En la Itàlia de postguerra, l'any 1956,[4] la sèrie explica les històries personals dels treballadors d'un gran magatzem, propietat de Pietro Mori. Entre els principals personatges hi ha Teresa Iorio, una noia siciliana que ha arribat a Milà fugint de les estretors ideològiques del sud i que vol emprendre una nova vida; Vittorio Conti, líder de l'equip de publicitat; la senyoreta Mantovani, l'encarregada de l'atenció als clients, i el senyor Galli, el comptable.[3]

Primera temporada[modifica]

1956, Castelbuono. La jove Teresa Iorio abandona el seu poble natal i el promès que li ha imposat el seu pare i es muda a Milà per treballar a la botiga de roba del seu oncle Vincenzo. Tanmateix, poc després de la seva arribada, en Vincenzo és detingut i acusat d'incendiar la furgoneta d'Il paradiso delle signore, una botiga competidora propietat de Pietro Mori, un emprenedor jove i de pocs escrúpols. Després d'una topada amb en Mori, Teresa intenta que la contracti com a dependenta i, després de ser rebutjada inicialment per la responsable Clara Mantovani, ho aconsegueix gràcies a l'ajut del publicitari de la botiga, Vittorio Conti. El grup en el qual treballa la Teresa és conegut com «Les Venus» per la joventut i l'encant de les dependentes. La Teresa es revela com una treballadora hàbil i ben aviat es guanya l'afecte de tothom. S'enamora del propietari, Pietro Mori. Aquest, tot i sentir alguna cosa per la noia, es vol casar per interès amb Andreina Mandelli, filla d'un ric banquer que alimenta sentiments de venjança contra Mori, que va matar el seu germà durant la guerra.

Segona temporada[modifica]

Després d'abandonar l'Andreina, Pietro Mori es dedica finalment a la seva relació amb Teresa Iorio fins que Rose Anderson, la seva primera dona, torna sobtadament dels Estats Units i compra una participació al magatzem, fent-se'n sòcia. Vittorio Conti, després d'haver creat el seu propi negoci, contracta al seu estudi Andreina Mandelli, de qui està enamorat. Mentrestant, el pare de l'Andreina intenta desacreditar Pietro Mori i el seu negoci.

La Teresa descobreix amb alleujament que la Rose ha tornat exclusivament per motius empresarials i no per recuperar el seu exmarit, ja que s'ha tornat a casar feliçment. Pietro demana a la Teresa que es casi amb ell; la noia accepta, però confia l'assumpte només a la seva amiga i col·lega Silvana, suplicant-li que no reveli la notícia als altres comercials per evitar sospites de favoritisme.

Rose, per la seva banda, informa la premsa que Bruno Jacobi, el soci de Mori a la gestió del Paradiso, és en realitat un mafiós, suggerint que la seva posició es deu a un intercanvi de favors pel seu testimoni a favor de Mori en el judici per l'assassinat del germà del banquer Mandelli. Mori, al seu torn, descobreix que Jacobi està utilitzant el seu magatzem com a coberta per al narcotràfic, i per això decideix denunciar-lo a la policia, obligant-lo a fugir i amagar-se. Davant de les dificultats econòmiques, Mori demana un préstec a Izzo que, davant la insolvència de Pietro, fa segrestar Teresa; per tal de pagar el rescat, Mori es veu obligat a vendre el magatzem a l'Andreina.

Durant les celebracions de Cap d'Any a la seu del Paradiso, Jacobi apareix, fugat i en cerca per la policia. Amb set de venjança, després d'haver assassinat Rose, Jacobi dispara a Teresa, però Pietro la protegeix, sent mort a trets.

Tercera temporada[modifica]

1959-1960. Dos anys després de la mort de Pietro Mori, Vittorio Conti, el seu millor amic, somia a reobrir el Paradiso, tancat des de la nit de l'assassinat. Per completar el seu projecte, però, necessitarà un préstec i això el portarà a aliar-se amb els Guarnieri, una rica família milanesa, la generositat de la qual té motius ocults. De fet, els Guarnieri plantejaran una sèrie d'obstacles a Vittorio, que, però, troba ajuda inesperada en Marta, la filla petita d'Umberto Guarnieri. Un tercer home, Luca Spinelli, entra en l'enfrontament entre Vittorio i Umberto, animat per un esperit de venjança contra Umberto que s'ha apoderat dels béns de la seva família.

Quarta temporada[modifica]

1960-1961. Els nous protagonistes: Marina Fiore, Angela Barbieri, Laura Parisi, Marcello Barbieri, Rocco Amato, Flavia Brancia di Montalto, Achille Ravasi i Armando Ferraris.

La relació entre Salvatore i Gabriella passa per un període de crisi, Federico Cattaneo, després d'un accident, ja no podrà caminar, Luciano descobreix que Federico no és el seu fill, la Marta i el Vittorio descobreixen que no podran tenir fills, Umberto Guarnieri té una relació simultània tant amb Adelaide com amb Flavia, Angela torna a trobar el seu fill Matteo després de molt de temps, Achille Ravasi es casa amb Adelaide, malgrat les protestes dels Guarnieri, la periodista Enza Sampò decideix donar suport a algunes de les innovacions de l'atelier.

Cinquena temporada[modifica]

1961-1962. Nombroses sortides, noves arribades i tornades. Luciano Cattaneo i Clelia Calligaris amb el seu fill Carlo Bacchini es veuen obligats a allunyar-se de Milà a causa de la seva història d'amor, després del descobriment de l'embaràs de la dona. Silvia, la dona de Luciano, també se'n va, unint-se a la seva filla Nicoletta amb Riccardo i la seva néta Margherita a París. A la casa Conti, Vittorio acull la seva cunyada Beatrice, recentment vídua, amb el seu problemàtic fill Pietro i la seva germana petita Serena. Beatrice i Pietro aviat seran contractats al Paradiso com a nou comptable i treballador de magatzem respectivament.

L'absència de la Marta, a Nova York, per treballar en una agència de comunicació, afavoreix l'acostament entre els cunyats. Roberta accepta una feina important a Bolonya i renuncia a Venere. Poc abans de marxar veu en Marcello fent un petó a la Ludovica Brancia i el compromís es trenca; en veritat, Marcello organitza aquesta reunió per evitar riscos per a la noia, ja que és amenaçat pel Mantovano, un individu ombrívol. Gabriella i Cosimo es casen el dia de Sant Valentí malgrat que unes setmanes abans Bergamini pare havia mort de sobte a Villa Guarnieri a causa d'un atac de cor.

Giuseppe Amato, el marit d'Agnese i el pare de Salvatore, torna d'Alemanya i això posa en quarantena la història entre la dona i l'Armando, el qual continua dubtant sobre les intencions reals d'Amato pare. Mentrestant, Marta torna de Nova York i descobreix que Federico va néixer d'una relació entre el seu pare Umberto i la Silvia.

Entre les noves Venus hi ha Stefania Colombo, acollida amb la tieta Ernesta a casa de la Silvia. Pietro, que s'ha enamorat d'ella, li demana sortir, però ella dubta, ja que pensa en Federico. La segona Venus nova és Anna Rossi, cosina de Gabriella. Maria, l'ajudant de costurera del Paradiso, i Irene Cipriani, una Venus, competeixen per Rocco Amato, però el jove treballador del magatzem, per la seva extrema timidesa, no se n'adona.

Gloria Moreau, una dona misteriosa, és contractada com a nova contractista principal en lloc de Clelia. Al club de Milà, la comtessa Adelaide, a més de presidenta del club, s'enfronta en nombroses ocasions amb la vicepresidenta Fiorenza Gramini, ja que aquesta darrera no sembla que compleixi plenament les seves funcions.

Paral·lelament, arriba a Milà el fascinant i misteriós Dante Romagnoli, cosí del marit de Fiorenza, que de seguida es fa apreciat i estimat pels qui freqüenten el club per haver frustrat l'intent de robatori del Mantovano (àlies de Sergio Castrese), una gran suma de diners, recaptada per la comtessa de Sant'Erasmo per a la Creu Roja. Aviat, però, el misteriós Romagnoli destaca pel fet que va tornar a Itàlia des dels Estats Units únicament per localitzar Marta, amb qui havia iniciat una relació durant la seva estada a l'estranger, fent trontollar, en conseqüència, la sòlida relació matrimonial entre la dona i Vittorio.

Laura Parisi deixa Paradiso amb la seva feina com a Venus i també la cafeteria de Marcello i Salvatore on era pastissera, feina que aviat passa a càrrec de Sofia Galbiati, una de les Venus més noves, que ajudarà els dos nois en la producció de dolços i postres, sobretot per satisfer les necessitats refinades dels socis del club.

Sisena temporada[modifica]

Fiorenza aconsegueix fer xantatge a Umberto i l'obliga a donar-li les seves parts del Paradiso; Flavia, la mare de Ludovica, s'oposa a la relació entre la seva filla i Marcello; Sandro Recalcati vol recuperar la seva dona Tina. A la casa Colombo, després de setmanes de tensió, passa l'inevitable: Stefania troba la seva mare. Marco di Sant'Erasmo, nebot de la comtessa Adelaide i Stefania, s'incorpora a l'equip editorial de Paradiso Market, una publicació de moda i actualitat. El Marco comença una relació amb la Gemma però amb el temps s'apropa a l'Stefania i deixa la primera. Dante corteja Beatrice buscant avantatges en un intent d'expulsar a Vittorio del Paradiso. Després d'un accident en què Beatrice acaba en coma, resulta que està realment enamorat i renuncia a les seves intencions venent les accions a la comtessa Adelaide. L'Umberto, que sempre ha mantingut una relació amb la comtessa, s'acosta a Flora durant l'absència de la comtessa perquè temia ser acusada d'assassinat per la desaparició del seu marit Ravasi. Al final, el Commendatore pren la seva decisió: vol començar una nova vida amb l'estilista Flora a risc de venjar-se de la Comtessa. Torrebruna, un empresari francès, es fa amic de Ludovica i Marcello, en veure que Ludovica marxa, deixa la seva feina al club. Salvatore i Anna, enamorats des de fa uns mesos, es casen. Gloria no pot assistir a la cerimònia i es lliura a la policia i és detinguda.

Setena temporada[modifica]

Setembre de 1963: arriba a Milà Matilde Frigerio, cunyada de Marco di Sant'Erasmo i dona del seu germà Tancredi. Gran notícia al Paradiso: Adelaide, després d'haver obtingut les accions del Paradiso a través de l'engany, s'ha instal·lat a l'oficina de Vittorio que va estar absent aquell estiu per visitar els seus néts a Amèrica. Davant la detenció de Gloria, la feina de contractista principal va ser confiada a Irene. Per substituir la Dora i la Sofia, es contracten dues Venus noves, la Clara i l'Elvira. Stefania escriu el llibre La madre ritrovata per intentar que la seva mare surti de la presó. La noia ho aconsegueix, també gràcies a la Conti i el seu xicot Marco. Gloria torna al Paradiso com a contractista principal. Ezio demana l'anul·lació del matrimoni però se li denega després de l'alliberament de la seva dona. A Marco se li ofereix una feina a l'estranger i s'instal·la amb Stefania (però aviat tornarà sol). Just en el moment en què Vittorio i Matilde sembla que tindran un afer, Tancredi apareix a la ciutat, decidit a recuperar la seva dona fent també negocis (l'editor compra el diari L'eco della sera).

Vito, un sicilià que va fer fortuna a Austràlia, arriba a Milà per guanyar-se el cor de Maria. La brodadora no té ni idea que aquest és l'home amb qui el seu pare va arreglar el matrimoni. Després d'un festeig no massa llarg, es forma la parella Vito - Maria. Una altra parella que neix és Alfredo - Irene mentre d'amagat l'Ezio redescobreix la seva passió amb Gloria, gràcies a l'acord de treball per crear una nova fàbrica tèxtil amb el teixit dels futurs texans.

Per allunyar la Matilde de Vittorio, Tancredi s'uneix amb Umberto per obrir una nova gran botiga de roba al Palazzo Andreani, just davant del Paradiso, que competirà amb aquest. Quan la Matilde se n'assabenta, gairebé immediatament ho revela a Vittorio, que es veu obligat a acomiadar la Flora i renunciar a la Matilde. La Gemma queda embarassada; el problema familiar obliga l'Ezio a no abandonar la Verònica i provoca la marxa de Gloria cap a Washington, unint-se a la seva filla Stefania. La Gemma accepta la proposta de Roberto de casar-se amb ella tot i que hi ha afecte però no amor entre tots dos. Adelaide i Marcello no només esdevenen socis comercials, sinó que també inicien una relació: això desperta gelosia tant a Ludovica (cap a Marcello) com a Umberto (cap a la comtessa).

Marco torna a Itàlia tant per la seva feina com a periodista com pel final de la relació amb Stefania. Intueix que no hi ha amor entre la Gemma i el Roberto i aconsegueix que la noia reveli que ell és el pare del nen. Ezio deixa la Verònica i marxa als Estats Units.

Vuitena temporada[modifica]

Setembre de 1964: la família Puglisi es trasllada a Milà: el pare, la mare de la Maria, aixó com la seva germana Agata. Adelaide descobreix que té una filla a Ginebra que es creu que va morir en néixer i decideix traslladar-se a la ciutat suïssa, deixant amistosament en Marcello però confiant-li la gestió dels seus béns. Aquesta decisió deixa a Umberto molt perplex. Al Paradiso les dues noves Venus són la Delia, una dolça noia rossa, i l'Agata, la germana de la Maria. La secció de roba d'home s'obre als grans magatzems amb la contractació d'una estilista, Botteri, que treballarà estretament amb la Maria. Marcello descobreix que té un mig germà, Matteo, que és contractat al Paradiso com a nou comptable atesa l'absència de Vito que es va quedar a Austràlia. A més, l'inventora de la minifaldilla Mary Quant accepta una col·laboració per a una nova línia de dona.

Repartiment[modifica]

Principal[modifica]

Les Venus[modifica]

Caps de les Venus[modifica]

Els adversaris[modifica]

Família Iorio[modifica]

Família Mandelli[modifica]

Família Amato[modifica]

Família Guarnieri - Sant'Erasmo[modifica]

Família Brancia di Montalto[modifica]

Família Bergamini[modifica]

Família Cattaneo[modifica]

Família Conti[modifica]

Família Rizzo[modifica]

Els publicitaris[modifica]

Treballadors del magatzem[modifica]

Altres[modifica]

Episodis[modifica]

Temporada Episodis Emissió original
Itàlia (Rai 1) País Valencià (À Punt) Catalunya (TV3)
1 20 8 desembre 2015 – 26 gener 2016 9 octubre 2019 – 6 novembre 2019 20 juliol 2020 – 31 juliol 2020
2 20 11 setembre 2017 – 7 novembre 2017 7 novembre 2019 – 4 desembre 2019[5] 3 agost 2020 – 28 agost 2020
3 180 10 setembre 2018 – 17 maig 2019 13 gener 2020 – 26 juny 2020 19 juliol 2021 - 3 setembre 2021
4 160 14 octubre 2019 – 27 abril 2020 4 juliol 2022 - 2 setembre 2022
5 160 12 octubre 2020 – 17 maig 2021 24 juliol 2023[6] - 18 desembre 2023
6 160 13 setembre 2021 – 29 abril 2022 19 desembre 2023 - en curs
7 160 12 setembre 2022 – 5 maig 2023
8 160 11 setembre 2023 – en curs

Referències[modifica]

  1. Callol, Mònica Planas. «Les sobretaules ensucrades de TV3». Ara, 25-07-2020. [Consulta: 8 febrer 2024].
  2. «El capítol final d'‘El paradís de les senyores' aconsegueix 95.000 espectadors». À Punt, 05-12-2019.
  3. 3,0 3,1 «"El paradís de les senyores", una sèrie italiana per a les sobretaules d'estiu». TV3, 14-07-2020. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2020-07-19. [Consulta: 15 juliol 2020].
  4. «Il paradiso delle signore: fiction Rai con Filippo Scarafia» (en italià). La Nazione, 03-12-2015. [Consulta: 8 febrer 2024].
  5. «El capítol final d'‘El paradís de les senyores’ aconsegueix 95.000 espectadors». À Punt, 05-12-2019. [Consulta: 8 febrer 2024].
  6. CCMA. «La sèrie italiana "El Paradís de les Senyores" torna les sobretaules d'estiu a TV3», 21-07-2023. [Consulta: 8 febrer 2024].