Elecció papal de 1073

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentElecció papal de 1073
Sede vacante.svg
Tipus elecció papal
Data 22 abril 1073
Lloc San Pietro in Vincoli
Participants Ubaldo Tradueix
Elegit Gregori VII
Modifica les dades a Wikidata

L'elecció papal de 1073 va ser després de la mort d'Alexandre II. El 21 d'abril de 1073, mentre es feia el funeral del pontífex a la Basílica de Sant Joan del Laterà, el clergat i el poble romà van proclamar "Que Ildebrando sigui el Papa", "El beat Pere ha escollit l'ardiaca Ildebrando". Més tard, el mateix dia, Ildebrando va ser acompanyat a San Pietro in Vincoli i va ser escollit Papa pels cardenals allí reunits.

Polèmica[modifica]

Aquesta elecció generà polèmica perquè es qüestionava si la seva elecció va ser fruit d'un fervor extraordinari cap a Ildebrando de manera espontània o per algun compromís. Les circumstàncies d'aquest tipus d'eleccions no han estat habituals i es considera que no respecten les normes previstes en la butlla del 1059.[1] Així i tot, es va considerar vàlid el crit unànime del poble romà que va instar l'elecció de Gregori VII.

En el decret de la seva elecció, després de ser escollit com a bisbe de Roma el 22 d'abril de 1073, Gregori VII es proclama com "un home pietós, potent en el coneixement humà i diví, amant de la igualtat i la justícia, un home de bona conducta, no violent, modest, sobri, cast, un home la infància del qual està consumada en l'amor a la Mare Església, que ha viscut el punt àlgid de la seva vida en ser elevat a ardiaca".

Cardenals[modifica]

Electors[modifica]

Mitjançant la butlla de Nicolau II "In nomini Domini" del 1059, es va reformar el procediment d'elecció permetent només als cardenals bisbes el dret a escollir al nou Papa, amb el consens del clergat menor. A l'abril del 1073 eren sis els cardenals electors, però només dos d'ells van estar presents en la mort del Papa anterior:

  • Giovanni (nomenat el 1057) - Cardenal bisbe de Porto
  • Ubaldo (nomenat el 1063) - Cardenal bisbe de Savina

Absents[modifica]

Dos cardenals no van estar presents en l'elecció: el primer a causa d'una legació estrangera, i el segon perquè era un abat benedictí que no residia a Roma:

  • Gerald de Regensburg (nomenat el 1072) - Cardenal bisbe d'Ostia
  • Pere Igni (nomenat el 1072) - Cardinal bisbe d'Albano, abat de San Salvador de Fucecchio

Referències[modifica]