Eleccions a les Corts Valencianes de 2015

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search


Eleccions a les Corts Valencianes de 2015
Corts Valencianes.svg
99 escons a les Corts Valencianes
Diumenge 24 de maig de 2015
1a candidatura 2a candidatura 3a candidatura
Alberto Fabra Ximo Puig Mónica Oltra
Cap de llista Alberto Fabra Ximo Puig Mónica Oltra
Candidatura PP PSPV-PSOE Compromís
Escons anteriors 55 33 6
Escons aconseguits 31 23 19
Variació escons -24 -10 +13
Vots 653.186 505.186 452.654
Percentatge 26,9% 20,9% 18,7%
Percentatge anterior 50,6% 28,8% 7,4%
4a candidatura 5a candidatura
Carolina Punset Antonio Montiel
Cap de llista Carolina Punset Antonio Montiel
Candidatura C's Podemos
Escons aconseguits 13 13
Variació escons +13 +13
Vots 306.396 279.596
Percentatge 12,7% 11,5%
Corts valencianes 2015.svg
Distribució d'escons a les Corts
 •  PP: 31 escons
 •  PSPV-PSOE: 23 escons
 •  COMPROMÍS: 19 escons
 •  PODEM: 13 escons
 •  C's: 13 escons
 • ‹ 2011 País Valencià 2019 ›

  Les eleccions a les Corts Valencianes corresponents a la IX Legislatura de la Comunitat Valenciana de l'actual període democràtic, se celebraren el 24 de maig de 2015. Van ser convocades el 31 de març de 2015, després de publicar-se en el DOCV el Decret firmat el 30 de març de 2015[1] pel President de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra, amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana.

  D'acord amb les lleis, en les dites eleccions, organitzades per la Conselleria de Justicia, es triaran als representants de la ciutadania valenciana en les Corts Valencianes. D'acord amb l'Estatut d'Autonomia del 2006 i la Llei electoral valenciana la circumscripció electoral és la província, i cada una de les tres circumscripcions té assignat un mínim de vint diputats, més un número addicional variable en funció de la seua població, fins a arribar als 99 diputats que formen les Corts Valencianes. D'aquesta manera la circumscripció d'Alacant tria a 35 diputats, la de Castelló a 24 i la de València a altres 40.

  Amb una participació del 71,14%, les eleccions van ser guanyades pel Partit Popular amb el 26,25% dels vots i 31 escons enfront del 20,30% dels vots i 23 escons del Partit Socialista del País Valencià i el 18,19% dels vots i 19 escons de Compromís. A més, altres dos candidatures van obtindre representació en la cambra, entrant per primera vegada Ciutadans i Podem, amb 13 escons cadascun. Pel que fa a Esquerra Unida del País Valencià, amb un 4,26% dels vots va quedar fora de Les Corts al no arribar al 5% dels vots necessaris.

  Sistema electoral[modifica]

  Les Corts Valencianes estan compostes per 99 diputats, triats cada quatre anys mitjançant el sistema D'Hondt. Els candidats es presenten en llistes tancades dels partits polítics, i el vot és directe i secret, podent votar tots els majors de 18 anys. Per a les eleccions la Comunitat Valenciana es dividix en tres circumscripcions electorals, coincidint amb les tres províncies valencianes (Alacant, Castelló i València).

  Segons la llei electoral de la Comunitat Valenciana, per l'atribució d'escons segons els resultats de l'escrutini es fa d'acord les regles següents:

  • Les candidatures que no hagen obtingut si més no el 5% dels vots emesos a la Comunitat Valenciana no es tenen en compte.
  • Les xifres de vots obtinguts per les respectives candidatures s'ordenen de major a menor en una columna.
  • El nombre de vots obtinguts per cada candidatura es divideix per 1, 2, 3, etc., fins a un nombre igual al d'escons corresponents a la circumscripció. Els escons s'atribueixen a les candidatures que obtinguen els quocients majors en el quadre, tot atenent un ordre decreixent.
  • Quan en la relació de quocients, aplicant-hi si escau decimals, en coincidisquen dos corresponents a candidatures diferents, l'escó s'atribuirà a la que major nombre total de vots haja obtingut. Si hi hagués dues candidatures amb igual nombre total de vots, el primer empat es resoldrà per sorteig, i els successius, de forma alternativa.
  • Els escons corresponents a cada candidatura s'adjudiquen als candidats que hi estiguen inclosos per l'ordre de col·locació en què hi apareguen.

  Situació a la legislatura anterior[modifica]

  Resultat de les eleccions de 2011:
       PPCV (55).
       PSPV (33).
       Compromís (6).
       EUPV (5).

  El PPCV va guanyar les eleccions de maig de 2011 amb majoria absoluta, així el seu candidat Francisco Camps Ortiz fou investit President de la Generalitat a la sessió de les Corts Valencianes de 16 de juny de 2011 amb 55 vots a favor (del Grup Parlamentari Popular) i 43 vots contraris (dels grups parlamentaris Socialista, Compromís i Esquerra Unida).[2] Francisco Camps va prendre possessió del càrrec el 21 de juny, per tercera vegada després d'haver guanyat també les eleccions de 2003 i 2007.

  Francisco Camps va dimitir el 20 de juliol del mateix any quan les investigacions del Cas Gürtel en el qual estava implicat presumien de la seua aleshores presumpta activa participació en la trama corruptiva.[3] La Junta Directiva Regional del PPCV va triar l'alcalde de Castelló Alberto Fabra Part com a successor de Camps a la presidència de la Generalitat i a la presidència del partit.[4]

  La sessió d'envestidura d'Alberto Fabra se celebrà el 26 de juliol de 2011 a les Corts Valencianes, obtenint-se els mateixos resultats que a la sessió d'envestidura de l'anterior president: 55 vots a favor contra 43 en contra.[5]

  Candidatures[modifica]

  Candidatures amb representació prèvia en les Corts Valencianes[modifica]

  Alberto Fabra (esquerra) amb l'alcaldessa de València Rita Barberà.

  Partit Popular de la Comunitat Valenciana[modifica]

  Tot i que Fabra s'autoproclamà candidat a les eleccions a Presidència de les Corts temps enrere,[6] el Partit Popular anuncià oficialment la seua candidatura el març de 2015.[7] A causa dels roïns resultats recollits pel partit en les enquestes, diversos càrrecs del PP especulaven sobre possibles alternatives a l'actual president, com per exemple l'actual consellera de medi ambient Isabel Bonig, entre altres possibles candidats.[8]

  Partit Socialista del País Valencià[modifica]

  En el Comité Federal del PSOE del 18 de gener del 2014 es va arribar a un acord en relació amb el procés d'elecció del candidat a la Presidència de la Generalitat Valenciana que autoritzava el PSPV a organitzar unes primàries obertes a la societat per a l'elecció del candidat. D'aquesta manera, el 9 de març de 2014 el PSPV va celebrar les primàries obertes per a decidir el candidat a la presidència de la Generalitat, en les que van concórrer dos candidats, Ximo Puig i Toni Gaspar, eixint vencedor el primer, gràcies al suport del 68,9% dels electors.

  Puig anuncià que encapçalaria la llista a la circumscripció de Castelló, d'on és originari, trencant així la tradició que fa coincidir el cap de llista per la circumscripció de València amb el candidat a la presidència de la Generalitat. També anuncià el fitxatge de la independent María José Mira per encapçalar la llista per València.[10]

  Coalició Compromís[modifica]

  L'11 de juliol de 2014 Mónica Oltra va anunciar que es presenta a encapçalar la candidatura de la formació a la Generalitat en les eleccions de 2015 i va demanar unes primàries obertes per a triar la totalitat de llistes de la coalició. Junt amb açò, al setembre, Enric Morera va obrir la porta a què la coalició parlara amb altres partits, com Podem, per a formar una candidatura conjunta de cara a les eleccions a les Corts Valencianes, a la qual cosa Mónica Oltra es va mostrar favorable.

  Després de mesos de negociacions, el 13 de novembre Compromís va acabar de dissenyar les primàries per a triar els seus candidats a les eleccions valencianes de maig de 2015, consistint de votacions separades per a la candidata a la presidència, del cap de cartell en cada circumscripció i el número 2 de la llista de València, i una tercera votació per a la resta d'integrants de la llista, amb entre una i tres posicions reservades com a quotes de pluralitat. Encara que en un primer moment el BLOC no va avalar el reglament de primàries, finalment el reglament va ser aprovat pel 95,7% dels vots del Consell General de la Coalició. Una vegada finalitzat el termini de presentació de candidatures, i arreplegats els avals necessaris, Mónica Oltra va ser designada candidata de la coalició a presidir la Generalitat, ja que no es va presentar ningú per competir.

  El dia 31 de febrer van acabar les primàries de Compromís a les Corts i també a l'alcaldia. Van sortir guanyadors Mireia Mollà i Herrera, d'Iniciativa del Poble Valencià, per Alacant; i Vicent Marzà i Ibàñez, del BLOC, per Castelló.[12]

  Acord Ciutadà[modifica]

  El Consell Polític Nacional d'EUPV va aprovar el 12 de juliol de 2014 per 65 vots a favor, 17 en contra i 16 abstencions l'acord que possibilita la celebració d'unes primàries que triaren al candidat a la Presidència de la Generalitat mitjançant un sistema obert a tota la ciutadania d'esquerres, i de les llistes electorals per mitjà d'un procés obert a tota la militància, i el 13 de setembre va aprovar que aquestes se celebraren el 8 de novembre. El primer militant, que es va postular a les primàries per a ser el candidat de la formació per a la presidència de la Generalitat va ser Ignacio Blanco, qui no comptava amb el suport de la direcció del PCPV. Després es va presentar com a candidata la coordinadora i portaveu parlamentària d'EUPV Marga Sanz. El 8 de novembre va eixir vencedor de les primàries Ignacio Blanco, qui va obtindre un 53,14% dels vots, enfront del 43,8% del seu rival, Marga Sanz. En les primàries de cap de llista en les circumscripcions d'Alacant i Castelló van vèncer Esther López Barceló i Jesús Monleón, respectivament.

  Candidatures sense representació prèvia en les Corts Valencianes però sí en altres parlaments[modifica]

  Podem[modifica]

  Escàs mig any abans de les eleccions europees aquesta formació encara no tenia una estructura definida al País Valencià, ja que es va crear a nivell nacional. El partit va sorgir a les eleccions com el partit revelació, ja que va obtindre 5 eurodiputats. Tot i que en un principi no se sabia si es presentaria a les eleccions autonòmiques i municipals, finalment van declarar que es presentarien únicament a les eleccions autonòmiques. En les primàries el dia 13 de febrer va eixir elegit el candidat i professor de la Universitat de València Antonio Montiel, amb un 55,5% dels vots totals.[16]

  Ciutadans-Partit de la Ciutadania[modifica]

  A finals de l'any 2014 el partit estava dirigit al País Valencià per una gestora que es plantejava concórrer a les eleccions valencianes de 2015, la qual cosa es va confirmar l'1 de novembre de 2014 quan el Consell General de la formació va aprovar-ho formalment. Ciutadans, UPyD i Vox es van posar en contacte per analitzar la creació d'un front comú al País Valencià, encara que finalment no van arribar a cap acord.

  L'única candidata que es va presentar al procés de primàries va ser Carolina Punset, filla d'Eduard Punset (polític, escriptor, economista i divulgador científic català) i qui es va presentar en el lloc número tres de les llistes del partit per a les eleccions al Parlament Europeu de 2014.[18]

  Unió, Progrés i Democràcia[modifica]

  El 13 de setembre de 2014 Toni Cantó va anunciar que es presentava a encapçalar la candidatura de la formació a la Generalitat en les eleccions de 2015, per a liderar "una tercera via" contra "la corrupció" que assolava la Comunitat, candidatura que es va oficialitzar l'11 d'octubre de 2014. A les primàries també van presentar-se altres dos candidats, Ernesto Santillán i José Vera, encara que el 17 d'octubre es va retirar del procés José Vera. Finalment, el 18 d'octubre es van celebrar les primàries obertes de la formació, de les quals va eixir com a candidat a la presidència de la Generalitat Toni Cantó per un 73,2% dels vots. Posteriorment UPyD, Vox i Ciutadans es van posar en contacte per a analitzar la creació un front comú al País Valencià, encara que finalment no van arribar a cap acord.

  A finals de març, tot i que semblava que les llistes estaven tancades, després de la deblacle del partit a les Eleccions al Parlament d'Andalusia de 2015, va sorgir un corrent dins del partit que exigia la dimissió de Rosa Díez i l'acostament a Ciutadans, però davant la negativa de la direcció a complir amb aquestes exigències es va rumorejar l'abandonament del partit de part dels seus militants, destacant entre els possibles desencantats amb el projecte d'UPyD a Toni Cantó,[19][20] qui va anunciar el 7 d'abril que finalment no seria el candidat d'UPyD, i que deixava la seva acta de diputat al Congrés dels Diputats.[21] Després de la renúncia de Cantó, el partit va començar a buscar un nou candidat,[22] de manera que l'endemà de la renúncia el partit proposar a Alicia Andújar com a nova candidata a la presidència de la Generalitat.

  Resta de candidatures[modifica]

  Les candidatures dels partits polítics i coalicions sense representació en les Corts Valencianes i altres parlaments que es van inscriure a la Junta Electoral del País Valencià per presentar-se a les eleccions van ser:[23]

  Candidatures Caps de llista Més informació
  Escudo de la Provincia de Alicante.svg
  Província d'Alacant
  Escudo de la Provincia de Castellón.svg
  Província de Castelló
  Escut de la Província de València.svg
  Província de València
  Alejandro José Escribano Sanmartín.[25] Francesc Aguilar Domenjó[25] Carles Muñoz Soria[25]
  Els Verds - L'Alternativa Ecologista (EV-AE)[28] Maria Goretti Copoboru Tokule
  Escons en Blanc (EB)[30] Vicente Manuel Mañó Raga
  Espanya 2000 (E-2000)[32] Julián Moreno Fernández José Antonio Ocio Albiñana Ana María Martín Martín
  Ciutadans de Centre Democràtic (CCD)[33] Isabel Folch Altur
  Benjamin María Lafarga Vázquez[37]
  Carlos Pascual Ruíz[40]
  Falange Espanyola de les JONS (FE-JONS)[42] Antonio Lucas Santos Víctor Fernández Bel Alejo Herrero González de Cárdenas
  Foro Demócrata (FDEE)[43] José Javier Candela Martínez Luis Cortes Ortega José Carlos Pérez Martí
  Guanyem País Valencià (Ganemos) Núria Oliva Biancani María Dolores García Cámara Rosa María Torregrosa Román
  Ramón Mira Hernández Juan Sales Ortí Luis Tomás Zapater Espí
  Moviment Social Republicà (MSR)[45] Felipe Antonio Navarro Tamarit
  Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA)[46] Susana Lucas Ballesteros Judith Aranzazu Escuder Cano Ana María Espinosa Belenguer
  Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE)[48] Felip Vicedo Román Kevin Álvarez Cuesta Edgar Rubio Rodilla
  Partido Libertario (P-LIB)[49] Yolanda Rández García José Luis Montesinos Ramón
  Poble Democràtic Podem (Poble)[50] Agustí Zacarés Romaguera
  Retallades Zero[52] Borja Mansilla Álvarez Juan José Martín Matilla Sonia Ferrando Company
  Som Valencians (SomVal)[54] Atila Martín García Jaime Vicente Hurtado Perea
  Units per València (UxV)[55] Paloma Coiduras Sánchez[56]
  VOX[57] Ricardo Diez de Ulzurrun López[58] María de los Llanos Massó[59] Miguel Boronat Roda[60]
  Font: Diari Oficial de la Comunitat Valenciana[65]

  Campanya electoral[modifica]

  Lemes de campanya[modifica]

  Els eslògans de campanya utilitzats pels partits polítics van ser els següents:

  Cartells electorals[modifica]

  Cartells electorals
  Cartell Alberto Fabra.jpg Cartell PSPV 2015.jpg Cartell Compromís 2015.jpg
  PPCV PSPV-PSOE Compromís
  Cartel IGNACIOwebval300.png Comunidad Valenciana-01.png Cartell podem.jpg
  EUPV C's Podem

  Vídeos electorals[modifica]

  Debats electorals[modifica]

  Una de les peculiaritats d'aquestes eleccions respecte a les anteriors és que la Comunitat Valenciana no compta amb una televisió pública autonòmica, ja que l'any 2013 el president Alberto Fabra va tancar Radiotelevisió Valenciana, televisió on es realitzaven tots els debats electorals autonòmics.

  Enquestes[modifica]

  Sondeig People's Party (Spain) Logo (2008-2015).svg PSPV-PSOE.svg Compromís (isotip).svg Els verds.png Logotip ERC (tallat).jpg Unión Progreso y Democracia logo compacto.svg Podemos logo círculos.svg
  Ciudadanos-icono.svg
  Altres En blanc
  El País, octubre 2012[78] Percentatge 34,2% 19,9% 13,6% 11,5% 7,1% - - - -
  Escons 42 25 13 13 6 - - - -
  PSPV-PSOE, març 2013[79] Percentatge 46,6% 19,2% 12,8% 10,1% 6,6% - - - -
  Escons 50-51 20-21 13 10 5 - - - -
  Generalitat Valenciana, abril 2013[80] Percentatge 30% 25% 12-15% 15% 7-8% - - - -
  Compromís, abril 2013[81] Percentatge 37,35% 22,88% 14,76% 10,80% 6,93% - - - -
  Escons 37-39 22-24 13-15 12-14 7-9 - - - -
  El País, octubre 2013[82] Percentatge 33,9% 23,6% 13,3% 11,7% 6,9% - - 6,4% 4,2%
  Escons 41 27 13 13 5 - - - -
  Eldiario.es, novembre 2013[83] Escons 40 28 13 11 7 - - - -
  PSPV-PSOE, gener 2014[84] Percentatge 27-29% 22,3-24,7% 12,5-13,5% 10,4-11,1% 5,3-8,1% - - - -
  Escons 34-36 29-31 14-16 11 7 - - - -
  Partit Popular, març 2014[85] Escons 30-32 28-29 14-16 12-13 10-11 - - - -
  Radio Valencia, març 2014[86] Percentatge 29,7% 21,1% 15,0% 12,2% 13,3% - - - -
  PSPV-PSOE, abril 2014[87] Percentatge 29,8% 27,4% 14,6% 10,2% 5,4% - - - 5,8%
  Escons 32-34 33-35 16-17 10-11 4-5 - - - -
  Partit Popular, agost 2014[88] Percentatge ±30% ±20% sense dades sense dades ±10% ±20% - - -
  El País, octubre 2014[89] Percentatge 29,9% 25,8% 13,0% 8,4% 3,0% 15,3% -
  4,6%
  Escons 32 29 14 7 - 17 - - -
  Partido Popular, octubre 2014[90] Percentatge 36,4% 20% 10,8% 6,2% - 16,3% - - -
  Escons 41-43 22-23 10 5-6 - 18-20 - - -
  Valenciaplaza, novembre 2014[91] Percentatge 28,2% 19,4% 8,8% 5,1% 5,9% 17,6% - 8,1% 7,0%
  Partit Popular, gener 2015[92] Escons 42 20 8-11 0 0 20 5-7 - -
  PSPV-PSOE, març 2015[93] Percentatge 27,3% 23% 12,3% 4,8% 2,2% 11,7% 11,2% 7,1%
  Escons 34 26-28 13 0 0 12 12-14 - -
  Las Provincias, març 2015[94] Percentatge 30,6% 19,4% 10,2% 5,2% 3,9% 14,3% 12,9% 3,5%
  Escons 33-36 21-22 9-10 4 0 15-16 14
  El País, abril 2015[95] Percentatge 24,5% 21,0% 10,9% 5,9% sense dades 16,9% 17,7%
  Escons 28 23 9 5 0 17 17 - -

  Jornada electoral[modifica]

  Mapa de resultats per comarques, amb la força més votada.
       PPCV (27).
       Compromís (5).
       PSPV (3).

  Al llarg de la jornada es van donar a conéixer les dades de participació en les eleccions en dues ocasions, així com la participació final.

  Participació (%)
  Hora 2015 2011[96][97][98] +/-
  14:00 42,33% 42,76% -0,43
  18:00 56,55% 55,71% +0,84%
  20:00 71,14% 70,20% +0,94%

  De les candidatures presentades, 5 van obtindre representació. La llista més votada va ser la del Partit Popular amb el Partit Socialista del País Valencià en segona posició. En aquestes eleccions han entrat dos nous partits (Ciudadanos i Podemos), mentre que PP, PSPV i EU han disminuït el nombre de diputats i Compromís l'ha augmentat.

  Resultat de les eleccions[modifica]

  Corts Valencianes.svg
  Eleccions a les Corts Valencianes de 2015
  Comunitat Valenciana
  Cens 3.498.566
  Votants 2.488.790
  71'14% '
  Abstenció 1.009.776
  28'66% '
  Partits Candidat a la Presidència Vots % AugmentDisminució pp Escons[nota 1] AugmentDisminució
  Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) Alberto Fabra[99] 653.186
  26'99% '
  Disminució 23,67 31 Disminució 24
  Partit Socialista del País Valencià-PSOE (PSPV-PSOE) Ximo Puig[100] 505.186
  20'87% '
  Disminució 7,88 23 Disminució 10
  Mónica Oltra[101] 452.654
  18'70% '
  Augment 11,33
  Ciutadans - Partit de la Ciutadania (C's) Carolina Punset[102] 306.396
  12'66% '
  13
  Podem Antonio Montiel[103] 279.569
  11'55% '
  13
  Ignacio Blanco[104] 106.047
  4'38% '
  0 Disminució 5
  Unión Progreso y Democracia Comunitat Valenciana (UPyD-CV) Alicia Andújar[105] 28.470
  1'18% '
  Disminució 1,37 0 Equal blue arrow.png
  Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) Ana María Espinosa 19.559
  ' 0'81%
  Augment 0,42 0 Equal blue arrow.png
  Guanyem País Valencià Rosa María Torregrosa 18.218
  ' 0'75%
  0
  Vox Miguel Boronat[60] 10.184
  ' 0'42%
  0
  España 2000 (E-2000) Ana María Martín 7.456
  ' 0'31%
  Disminució 0,20 0 Equal blue arrow.png
  Som Valencians (SomVal) Jaime Vicente Hurtado 6.745
  ' 0'28%
  0
  Falange Española de las JONS (FE-JONS) Alejo Herrero 3.547
  ' 0'15%
  Augment 0,10 0 Equal blue arrow.png
  Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE) Edgar Rubio 2.945
  ' 0'12%
  Disminució 0,02 0 Equal blue arrow.png
  Recortes Cero Sonia Ferrando 2.875
  ' 0'12%
  0
  Ciudadanos de Centro Democratico (CCD) Isabel Folch 2.509
  ' 0'10%
  0
  Poble democràtic-PODEM (Poble) Agustí Zacarés 2.190
  ' 0'09%
  0
  Escons en Blanc (EB) 1.783
  ' 0'07%
  0
  Carles Muñoz[25] 1.460
  ' 0'06%
  0
  Units per València (UxV) Paloma Coiduras 1.427
  ' 0'06%
  Disminució 0,09 0 Equal blue arrow.png
  Benjamin Lafarga 1.307
  ' 0'05%
  0
  Foro Demócrata (FDEE) José Carlos Pérez 1.279
  ' 0'05%
  0
  Partit Llibertari (P-LIB) José Luis Montesinos 1.203
  ' 0'05%
  0
  Els Verds - L'Alternativa Ecologista (EV-AE) María Goretti 1.142
  ' 0'05%
  0
  Carlos Pascual Ruíz 1.120
  ' 0'05%
  0
  La Coalición Nacional (LCN) Luis Tomás Zapater 1.097
  ' 0'04%
  0
  Moviment Social Republicà (MSR) Felipe Antonio Navarro 594
  ' 0'02%
  0
  Vots a candidatura 2.420.175
  97'24% '
  Augment 1.32 99
  Vots en blanc 33.823
  1'36% '
  Disminució 1,12
  Vots vàlids 2.453.998
  98'60% '
  Augment 0,23
  Vots nuls 34.792
  1'40% '
  Disminució 0,23
  Font: Generalitat Valenciana[106][107]

  Resultats per províncies[modifica]

  Província People's Party (Spain) Logo (2008-2015).svg PSPV-PSOE.svg Compromís (isotip).svg Ciudadanos-icono.svg Podemos logo círculos.svg Unión Progreso y Democracia logo compacto.svg Logo Pacma.jpg Dif. Part.
  Alacant 28,19 23,03 12,70 14,39 12,35 4,42 1,50 0,92 -5,16 67,49
  Castelló 30,00 24,34 14,50 11,22 11,70 3,21 0,79 0,58 5,66 72,30
  València 25,63 18,85 23,17 11,94 11,05 4,61 1,07 0,79 2,46 73,30
  Total CV 26.99 20.87 18.70 12.66 11.55 4.38 1.18 0.81 6,12 71.14
  Província People's Party (Spain) Logo (2008-2015).svg PSPV-PSOE.svg Compromís (isotip).svg Ciudadanos-icono.svg Podemos logo círculos.svg Unión Progreso y Democracia logo compacto.svg Logo Pacma.jpg Total
  Alacant 11 9 5 5 5 0 0 0 35
  Castelló 8 6 4 3 3 0 0 0 24
  València 12 8 10 5 5 0 0 0 40
  Total CV 31 23 19 13 13 0 0 0 99

  Província d'Alacant[modifica]

  Corts Valencianes.svg
  Eleccions a les Corts Valencianes de 2015
  Provincia d'Alacant
  Cens 1.214.010
  Votants 819.363
  67'49% '
  Abstenció 394.647
  32'51% '
  Partits Vots % AugmentDisminució pp Escaños AugmentDisminució
  Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) 223.950
  ' '
  Disminució 22,75 11 Disminució 9
  Partit Socialista del País Valencià-PSOE (PSPV-PSOE) 182.984
  ' '
  Disminució 7,61 9 Disminució 3
  Ciutadans - Partit de la Ciutadania (C's) 114.306
  ' '
  5
  Coalició Compromís (Compromís) 100.878
  ' '
  Augment 8,01 5 Augment 4
  Podem (Podem) 98.131
  ' '
  5
  Acord Ciutadà (Acord) 35.142
  ' '
  0 Disminució 2
  Unión Progreso y Democracia Comunitat Valenciana (UPyD-CV) 11.914
  ' '
  Disminució 1,68 0 Equal blue arrow.png
  Guanyem País Valencià 8.079
  ' '
  0
  Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) 7.301
  ' '
  Augment 0,48 0 Equal blue arrow.png
  Vox 2.947
  ' '
  0
  Falange Española de las JONS (FE-JONS) 1.611
  ' '
  0
  Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE) 1.434
  ' '
  Equal blue arrow.png 0 Equal blue arrow.png
  Recortes Cero 1.272
  ' '
  0
  Esperanza Ciudadana (Es.C.) 1.120
  ' '
  0
  España 2000 (E-2000) 1.003
  ' '
  Disminució 0,07 0 Equal blue arrow.png
  Foro Demócrata (FDEE) 775
  ' '
  0
  Partit Llibertari (P-LIB) 593
  ' '
  0
  Coalició Junts (Junts) 552
  ' '
  0
  La Coalición Nacional (LCN) 404
  ' '
  0
  Vots a candidatura 794.396
  96'95 '
  Augment 0,17 35
  Vots en blanc 12.497
  1'52% '
  Disminució 1
  Vots vàlids 806.893
  98'47% '
  Augment 0,16
  Vots nuls 12.470
  1'52% '
  Disminució 0,16
  Font: Corts Valencianes[106][107]

  Província de Castelló[modifica]

  Corts Valencianes.svg
  Eleccions a les Corts Valencianes de 2015
  Província de Castelló
  Cens 409.087
  Votants 295.597
  72'3% '
  Abstenció 501.639
  26'7% '
  Partits Vots % AugmentDisminució pp Escons AugmentDisminució
  Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) 86.010
  ' '
  Disminució 19,97 8 Disminució 5
  Partit Socialista del País Valencià-PSOE (PSPV-PSOE) 69.766
  ' '
  Disminució 6,77 6 Disminució 3
  Coalició Compromís (Compromís) 41.561
  ' '
  Augment 7,46 4 Augment 3
  Podem (Podem) 33.546
  ' '
  3
  Ciutadans - Partit de la Ciutadania (C's) 32.175
  ' '
  3
  Acord Ciutadà (Acord) 9.202
  ' '
  Disminució 2,78 0 Disminució 1
  Ciudadanos de Centro Democratico (CCD) 2.509
  ' '
  0
  Unión Progreso y Democracia Comunitat Valenciana (UPyD-CV) 2.270
  ' '
  Disminució 1,1 0 Equal blue arrow.png
  Guanyem País Valencià 2.149
  ' '
  0
  Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) 1.653
  ' '
  Augment 0,34 0 Equal blue arrow.png
  España 2000 (E-2000) 1.555
  ' '
  Disminució 0,47 0 Equal blue arrow.png
  Els Verds - L'Alternativa Ecologista (EV-AE) 1.142
  ' '
  0
  Vox 1.011
  ' '
  0
  Som Valencians (SomVal) 445
  ' '
  0
  Falange Española de las JONS (FE-JONS) 425
  ' '
  0
  Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE) 376
  ' '
  Disminució 0,05 0 Equal blue arrow.png
  La Coalición Nacional (LCN) 288
  ' '
  0
  Coalició Junts (Junts) 272
  ' '
  0
  Recortes Cero 218
  ' '
  0
  Foro Demócrata (FDEE) 88
  ' '
  0
  Vots a candidatura 286.661
  96'97% '
  Augment 1,78 24
  Vots en blanc 4.276
  1'45% '
  Disminució 1,36
  Vots vàlids 290.937
  98'42% '
  Augment 0,84
  Vots nuls 4.660
  1'58% '
  Disminució 0,48
  Font: Corts Valencianes[106][107]

  Província de València[modifica]

  Corts Valencianes.svg
  Eleccions a les Corts Valencianes de 2015
  Província de València
  Cens 1.875.469
  Votants 1.373.830
  73'3% '
  Abstenció 501.639
  26'7% '
  Partits Vots % AugmentDisminució pp Escons AugmentDisminució
  Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) 343.226
  ' '
  Disminució 23,84 12 Disminució 10
  Coalició Compromís (Compromís) 310.215
  ' '
  Augment 13,84 10 Augment 6
  Partit Socialista del País Valencià-PSOE (PSPV-PSOE) 252.436
  ' '
  Disminució 7,54 8 Disminució 4
  Ciutadans - Partit de la Ciutadania (C's) 159.915
  ' '
  5
  Podem (Podem) 147.919
  ' '
  5
  Acord Ciutadà (Acord) 61.703
  ' '
  0 Disminució 2
  Unión Progreso y Democracia Comunidad Valenciana (UPyD-CV) 14.286
  ' '
  Disminució 1,16 0 Equal blue arrow.png
  Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) 10.605
  ' '
  Augment 0,42 0 Equal blue arrow.png
  Guanyem País Valencià 7.990
  ' '
  0
  Som Valencians (SomVal) 6.300
  ' '
  0
  Vox 6.226
  ' '
  0
  España 2000 (E-2000) 4.898
  ' '
  Disminució 0,2 0 Equal blue arrow.png
  Poble democràtic-PODEM (Poble) 2.190
  ' '
  0
  Escons en Blanc (EB) 1.783
  ' '
  0
  Falange Española de las JONS (FE-JONS) 1.511
  ' '
  Augment 0.08 0 Equal blue arrow.png
  Units per València (UxV) 1.427
  ' '
  Disminució 0,12 0 Equal blue arrow.png
  Recortes Cero 1.385
  ' '
  0
  Coalició Avant (AVANT) 1.307
  ' '
  0
  Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE) 1.135
  ' '
  Disminució 0,02 0 Equal blue arrow.png
  Coalició Junts (Junts) 636
  ' '
  0
  Partit Llibertari (P-LIB) 610
  ' '
  0
  Moviment Social Republicà (MSR) 594
  ' '
  0
  Foro Demócrata (FDEE) 416
  ' '
  0
  La Coalición Nacional (LCN) 405
  ' '
  0
  Vots a candidatura 1.339.118
  98'7% '
  Augment 2,52 40
  Vots en blanc 17.050
  1'3% '
  Disminució 1,04
  Vots vàlids 1.356.168
  98'7% '
  Disminució 0,2
  Vots nuls 17.662
  1'29% '
  Disminució 0,22
  Font: Corts Valencianes[106][107]

  Diputats electes[modifica]

  Després d'aquests resultats, la Junta Electoral de la Comunitat Valenciana va proclamar, com a diputats de les Corts Valencianes per a la legislatura 2015-2019, als següents candidats :

  Eleccions a les Corts Valencianes de 2015
  Corts Valencianes.svg
  Diputats electes
  Partit polític Província d'Alacant Província de Castelló Província de València
  People's Party (Spain) Logo (2008-2015).svg
  Partido Popular
  (31 diputats)
  PSPV-PSOE.svg
  PSPV-PSOE
  (23 diputats)
  Compromís (isotip).svg
  Coalició Compromís
  (19 diputados)
  Ciudadanos-icono.svg
  Ciudadanos
  (13 diputados)
  Podemos logo círculos.svg
  Podem
  (13 diputats)
  Font: Corts Valencianes[107]

  Investidura dels nous càrrecs[modifica]

  Constitució de les Corts i elecció dels seus òrgans de govern[modifica]

  Quan es van constituir les noves Corts Valencianes, l'11 juny de 2015, els grups polítics van triar als seus representants en la Taula de les Corts, inclòs el President de les Corts Valencianes, així com els membres de les comissions i delegacions parlamentàries.

  Corts Valencianes.svg
  Òrgans polítics de la IX Legislatura
  Càrrec Partit Titular
  President de les Corts Valencianes
  Compromís (isotip).svg
  Enric Morera
  Vicepresident primer
  PSPV-PSOE.svg
  Carmen Martínez
  Vicepresident segon
  People's Party (Spain) Logo (2008-2015).svg
  Alejandro Font de Mora
  Secretari primer
  Ciudadanos-icono.svg
  Emilio Argüeso Torres
  Secretari segon
  Podemos logo círculos.svg
  Marc Pallarès Piquer
  Portaveu del Grup Popular
  People's Party (Spain) Logo (2008-2015).svg
  Isabel Bonig
  Portaveu del Grup Socialista
  PSPV-PSOE.svg
  Manuel Mata Gómez
  Portaveu del Grup Compromís
  Compromís (isotip).svg
  Fran Ferri
  Portaveu del Grup de Ciutadans
  Ciudadanos-icono.svg
  Mercedes Ventura Campos
  Portaveu del Grup de Podem
  Podemos logo círculos.svg
  Antonio Montiel
  Font: Corts Valencianes[110]

  Elecció i investidura del President de la Generalitat[modifica]

  Les votacions per a la investidura del President de la Generalitat en les Corts Valencianes es van celebrar el 25 de juny:[111]

  Imagotip de la Generalitat Valenciana.svg
  Resultat de la votació d'investidura del President de la Generalitat Valenciana
  Majoria absoluta: 50/99
  Candidat Data Vot
  People's Party (Spain) Logo (2008-2015).svg
  PSPV-PSOE.svg
  Compromís (isotip).svg
  Ciudadanos-icono.svg
  Podemos logo círculos.svg
  Total
  Ximo Puig 2015 (cropped).jpg
  Ximo Puig
  (PSPV-PSOE)
  25 de juny de 2015
  Majoria requerida:
  Absoluta (50/99)
  Symbol OK.svg1 23 19 8
  50 / 99
  X mark.svg No 31 13
  44 / 99
  RouteIndustriekultur Ankerpunkt Symbol.svg Abs. 5
  5 / 99
  Font: Corts Valencianes

  Vegeu també[modifica]

  Referències[modifica]

  1. Fabra signarà dilluns el decret de dissolució de les Corts i la convocatòria d'eleccions del 24M
  2. «Debat d'investidura del President de la Generalitat». Diari de Sessions de les Corts Valencianes, 16-06-2011, p. 51 [Consulta: 25 abril 2012].
  3. «Camps dimiteix, acorralat pel cas Gürtel». Vilaweb, 20-07-2011. [Consulta: 3 maig 2012].
  4. «El alcalde de Castellón, Alberto Fabra, sucederá a Camps» (en espanyol). Público, 20-07-2011. [Consulta: 3 maig 2012].
  5. «Debat d'investidura del President de la Generalitat». Diari de Sessions de les Corts Valencianes, 26-07-2011, pàg. 107 [Consulta: 3 maig 2012].
  6. «Fabra s'autoproclama candidat al Consell per a triar frenar les dubtes sobre el seu lideratge al PP» (en castellà). Diari Informació, 05-11-2013. [Consulta: 30 setembre 2014].
  7. «Alberto Fabra ja és oficialment el candidat del PP a la Generalitat». ARA.cat, 06-03-2015. [Consulta: 16 març 2015].
  8. Rostoll, Pere «Rajoy arriba a València després de confirmar a Fabra com candidat a la Generalitat». Información, 05-02-2015 [Consulta: 6 febrer 2015].
  9. «Puig incorpora a un total de seis independientes en las listas y retrasa a Cerdán en Alicante» (en espanyol). valenciaplaza.com, 20-03-2015. [Consulta: 21 març 2015].
  10. «María José Mira serà cap de llista del PSPV per València». laveupv.com, 15-03-2015. [Consulta: 16 març 2015].
  11. «Mollá i Marzà lideren les llistes de Compromís a Alacant i Castelló». El Mundo, 01-02-2015 [Consulta: 2 febrer 2015].
  12. 12,0 12,1 12,2 «Primàries Compromís». compromís.net, 01-02-2015 [Consulta: 1r febrer 2015].
  13. 13,0 13,1 13,2 EFE «EU elegeix a Blanco, López Barceló i Monleón com caps de llista». www.elmundo.es, 09-11-2014 [Consulta: 13 desembre 2014].
  14. «Jesús Monleón Peiró, candidat d'EUPV per Castelló, visita Vinaròs». www.lacalamanda.com, 28-01-2015 [Consulta: 1r febrer 2015].
  15. 15,0 15,1 15,2 ARA.cat «El secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, serà el candidat a la presidència de la Generalitat». www.ara.cat, 01-03-2015 [Consulta: 1r març 2015].
  16. Lidón, Inma «Antonio Montiel, primer secretari general de Podem en la Comunitat Valenciana». El Mundo, 14-02-2015.
  17. Llista Ciutadans Alacant
  18. 18,0 18,1 «Carolina Punset serà la candidata de Ciutadans a la Generalitat». ABC, 02-02-2015 [Consulta: 2 febrer 2015].
  19. «El dilema de Toni Cantó: UPyD o Ciutadans?». www.elmundo.es. Unitat Editorial Informació General SLU, 26-03-2015 [Consulta: 27 març 2015].
  20. ; NAVARRO, RAFAEL «UPyD cita els seus líders locals per veure qui es queda i qui es va». www.elmundo.es, 01-04-2015 [Consulta: 1r abril 2015].
  21. JR «de-ser-diputat-i-candidat-de-upyd.html Alicia Andújar, el relleu per a la Generalitat». www.valenciaplaza.com. Edicions València Plaça SL, 08-04-2015 [Consulta: 8 abril 2015].
  22. X. Aigualir «Toni Cantó deixa de ser diputat i candidat d'UPyD». Grup Editorial Prensa Ibérica, 07-04-2015 [Consulta: 7 abril 2015].
  23. RESOLUCIÓ 17/2015, de 21 d'abril de 2015, de la Junta Electoral del País Valencià, per la qual s'ordena la publicació de les candidatures presentades per les circumscripcions d'Alacant, Castelló i València que van a concórrer a les eleccions a Les Corts del dia 24 maig 2015.
  24. Junts CV
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 «Junts concorrerà a les autonòmiques i municipals, amb Carles Muñoz com candidat al Consell». www.levante-emv.com. Grup Editorial Premsa Ibèrica, 02-04-2015.
  26. 26,0 26,1 El Periodico de Aquí «Carles Choví crea Demòcrates Valencians per a concórrer a les eleccions de 2015». .
  27. «Junts concorrerà a les autonòmiques i municipals, amb Carles Muñoz com a candidat al Consell». .
  28. «ELS VERDS / CASTELLÓ». [Consulta: 22 abril 2015].
  29. «La candidatura 100% verda per a les autonòmiques 2015». www.elsverdscastello.blogspot.com.es, 15-04-2015.
  30. «Escons en Blanc». Escons en Blanc.
  31. Escons en Blanc obri les seves llistes a la ciutadania
  32. «España 2000».
  33. Web Ciutadans de Centre Democràtic
  34. «Acció Nacionalista Valenciana».
  35. «Renovació Politica».
  36. «Unio».
  37. Candidat oficial d'AVANT a la Generalitat Valenciana a les eleccions de 2015
  38. Coalició regionalista a València per a les municipals i autonòmiques
  39. Unio, RePo i AccioNV presenten la coalició electoral AVANT
  40. 40,0 40,1 [COMUNICADOCOALICION.pdf Constituïda la coalició electoral "Esperança Ciutadana - Junts per Alacant"]
  41. Esperança Ciutadana presenta Candidatura per Alacant a les Corts Valencianes.
  42. 42,0 42,1 Error en el títol o la url.«».
  43. «Fòrum Demòcrata».
  44. 44,0 44,1 «Acord electoral entre Democràcia Nacional i LEM». www.democracianacional.org.
  45. «MSR - Movimiento Social Republicano». Facebook. [Consulta: 22 abril 2015].
  46. [ Partit Animalista Contra el Maltractament Animal www.pacma.es]
  47. «PACMA concorrerà en solitari a les Eleccions Municipals i Autonòmiques». www.pacma.es, 18-03-2015.
  48. «Partido Comunista de los Pueblos de España». [Consulta: 22 abril 2015].
  49. «Partido Libertario». [Consulta: 22 abril 2015].
  50. «Poble Democràtic». [Consulta: 2 febrer 2015].
  51. Cerdà, Paco «Naix Poble Democràtic per a "no fer apologia de la identitat"». www.levante-emv.com.
  52. «Retallades Zero». www.recortescero.es.
  53. «Recortes Cero inicia la recogida de avales en la Comunitat para concurrir a las autonómicas como agrupación electoral». .
  54. 54,0 54,1 «Som Valencians». [Consulta: 2 febrer 2015].
  55. 55,0 55,1 «Units per València - Units UxV». www.facebook.com/UnitsxValencia.
  56. «La funcionària que va denunciar el frau en els fons de la UE serà la candidata d'Units per València». .
  57. VOX
  58. El president de Vox en Alacant, Ricardo Diez de Ulzurrun, triat cap de llista
  59. Llanos Massó, triada número 1 de Vox per Castelló
  60. 60,0 60,1 60,2 Vox ultima les seves llistes a la Generalitat i a l'Ajuntament de València
  61. LEVANTE-EMV «Boronat es presenta a les primàries de Vox en València». www.levante-emv.com, 25-10-2014.
  62. «Cristina Seguí s'imposa en les primàries de VOX València». www.levante-emv.com, 25-10-2014 [Consulta: 25 octubre 2014].
  63. EFE/LEVANTE-EMV.COM «Cristina Seguí dimiteix com a presidenta de VOX València i abandona la militància». www.levante-emv.com. Grupo Editorial Prensa Ibérica, 06-11-2014 [Consulta: 6 novembre 2014].
  64. CRESPO, R. B. «Cristina Seguí quiere liderar Vox para «abanderar la defensa del valencianismo»». www.abc.es. VOCENTO, 14-10-2014 [Consulta: 19 octubre 2014].
  65. Junta Electoral de la Comunitat Valenciana «{{{título}}}». , 7510,  .
  66. El PP estrena un web de campanya per explicar que "encara queda molt per fer"
  67. El PP 'rubalcabitza' el seu lema per a les eleccions autonòmiques i locals
  68. El PSPV tria un lema 'constructiu' per a la campanya electoral: 'Ho arreglarem'
  69. Els candidats del somriure
  70. 70,0 70,1 Mónica Oltra: "No vindrà ningú de Barcelona o Madrid a dir el que hem de fer"
  71. EUPV tria "És temps d'esquerres" com a lema electoral davant la indefinició de Podem
  72. Podem farà la seva campanya autonòmica nacional amb Madrid i València com a grans objectius
  73. Lema de campanta Unió Progrés i Democràcia
  74. «"Libres", lema de UPyD para una campaña 'low cost' con 2.200 candidatos más». www.eldiario.es. El Diario de Prensa Digital SL, 22-04-2015 [Consulta: 22 abril 2015].
  75. Eslògan de campanya
  76. Cartell electoral Units per València
  77. Lema campanya Esperança Ciutadana
  78. JOAQUÍN FERRANDIS «Vuelco electoral: mayoría de izquierdas». www.elpais.com. EDICIONES EL PAÍS, S.L., 09-10-2012 [Consulta: 30 març 2014].
  79. MANUEL CONEJOS «Una encuesta del «número dos» del PSPV da la mayoría absoluta al PPCV». www.abc.es. VOCENTO, 31-03-2013 [Consulta: 30 març 2014].
  80. F. MEDINA «El PP se hunde en Valencia: los datos de la encuesta que lleva a ‘los populares’ a dar por perdida la Generalitat». www.elplural.com. Corporate Communicator S.L., 08-04-2013 [Consulta: 30 març 2014].
  81. H. SANJUAN «Un sondeo de Compromís augura que habrá batalla y da la victoria al tripartito’...». El Mundo. Unidad Editorial Información General S.L.U., 14-04-2013 [Consulta: 30 març 2014].
  82. JOAQUÍN FERRANDIS «La izquierda de la Comunidad Valenciana consolida su mayoría». www.elpais.com. EDICIONES EL PAÍS, S.L., 08-10-2013 [Consulta: 30 març 2014].
  83. Voro Maroto «ENCUESTA: El PP perdería el Gobierno valenciano incluso con el apoyo de UPyD». www.eldiario.es. El Diario de Prensa Digital SL, 07-11-2013 [Consulta: 30 març 2014].
  84. VALENCIAPLAZA.COM «El PP se hunde hasta los 34 escaños y no gobernaría ni con UPyD». www.valenciaplaza.com. Ediciones Valencia Plaza SL, 08-01-2014 [Consulta: 6 febrer 2014].
  85. Información «Fabra maneja una encuesta que le concede hasta 25 diputados menos en las Cortes Valencianas». www.diarioinformación.com. Grupo Prensa Ibérica, 05-03-2014 [Consulta: 30 març 2014].
  86. CADENA SER «Los valencianos prefieren un gobierno tripartito a la continuidad del PP». www.cadenaser.com. Grupo Prisa, 26-03-2014 [Consulta: 30 març 2014].
  87. EL PAÍS «http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/04/24/valencia/1398337878_674622.html». www.elpais.com. EDICIONES EL PAÍS S.L., 24-04-2014 [Consulta: 24 abril 2014].
  88. EcoDiario.es «Podemos supera a los socialistas en Valencia y podría tener la llave de su Gobierno». www.ecodiario.eleconomista.esm. Ecoprensa S.A., 09-09-2014 [Consulta: 30 setembre 2014].
  89. JOAQUÍN FERRANDIS «El PP se hunde en la Comunidad Valenciana frente a la izquierda». www.elpais.com. EDICIONES EL PAÍS, S.L., 08-10-2014 [Consulta: 9 octubre 2014].
  90. Información «Una encuesta del PP valenciano tampoco le da mayoría absoluta». La Vanguardia, 14-10-2014 [Consulta: 15 octubre 2014].
  91. REVISTA PLAZA «El PP cae por debajo del 30% a siete meses de elecciones y el PSPV sufre para evitar el 'sorpasso' de Podemos». www.valenciaplaza.com. EDICIONES EL PAÍS, S.L., 08-10-2013 [Consulta: 30 març 2014].
  92. «C. VALENCIANA, Enero 2015. Sondeo interno PP». electograph.com, 04-01-2015. [Consulta: 20 març 2015].
  93. «C. VALENCIANA, Marzo 2015. Sondeo interno PSPV-PSOE». electograph.com, 20-03-2015. [Consulta: 20 març 2015].
  94. «C. VALENCIANA, Marzo 2015. Sondeo SigmaDos» (en espanyol). electograph.com, 23-03-2015. [Consulta: 2 abril 2015].
  95. «El PP es desploma a la Comunitat Valenciana en favor de Ciutadans, abril 2015. Sondeo Metroescopia» (en català), 19-04-2015. [Consulta: 19 abril 2015].
  96. Redacción «La participación electoral hasta las 14:00 se sitúa en el 35,79%, 1,5 puntos más que en 2007». www.economiadigital.es. Economía Digital, SL, 22-05-2011 [Consulta: 9 novembre 2014].
  97. EP «La participación en las municipales alcanza el 49,8%». www.diarioinformacion.com, 22-05-2011 [Consulta: 9 novembre 2014].
  98. Instituto Valenciano de Estadística. «Participació en Eleccions a les Corts Valencianes». www.ive.es, 22-06-2011. [Consulta: 14 desembre 2014].
  99. «Fabra será el candidato a la Generalitat; Císcar y Bonig encabezarán la lista en Alicante y Castellón». www.lasprovincias.es. Vocento, 05-03-2015 [Consulta: 5 març 2015].
  100. J. L. MORALES «Ximo Puig saca pecho ante Rubalcaba en su proclamación como candidato socialista». www.levante-emv.com. Editorial Prensa Ibérica, 14-03-2030 [Consulta: 14 març 2030].
  101. «Mònica Oltra ya es la candidata de Compromís a la Generalitat». www.abc.es. VOCENTO, 31-01-2015 [Consulta: 1r febrer 2015].
  102. «Carolina Punset será la candidata de Ciudadanos a la Generalitat». www.abc.es. VOCENTO, 02-02-2015 [Consulta: 2 febrer 2015].
  103. «Antonio Montiel, elegido candidato de Podemos a la Presidencia de la Generalitat». www.lasprovincias.es. VOCENTO, 01-04-2015 [Consulta: 1r abril 2015].
  104. B.F. «Ignacio Blanco se impone a Marga Sanz en las primarias de EU a la Generalitat». www.lasprovincias.es. VOCENTO, 08-11-2014 [Consulta: 9 novembre 2014].
  105. «La dirección de UPyD ratifica a Alicia Andújar como candidata a la Generalitat Valenciana». El Mundo, 08-04-2015.
  106. 106,0 106,1 106,2 106,3 «Dades electorals - Eleccions autonòmiques: 2015». www.cortsvalencianes.es, 2015.
  107. 107,0 107,1 107,2 107,3 107,4 «RESULTADOS ELECTORALES». www.cortsvalencianes.es.
  108. 108,0 108,1 108,2 108,3 Fabra, Barberá y Llombart renuncian a su acta de diputado en las Cortes, El País, 31 de juliol de 2015
  109. 109,0 109,1 109,2 109,3 109,4 109,5 Fabra, Barberá, Lerma, Mulet, Crisol i Lima, nous senadors territorials per designació de les Corts Valencianes ara.cat, 22 de juliol de 2015
  110. «LA JUNTA DE PORTAVOCES». www.cortsvalencianes.es. Cortes Valencianas, 2011.
  111. «La investidura de Ximo Puig se celebrará el día 25 de junio». http://www.elperiodico.com/. El Periódico, 2015.

  Notes[modifica]

  1. Per optar al repartiment d'escons la candidatura cal obtenir almenys el 5% dels vots vàlids emesos.

  Enllaços externs[modifica]


  Precedides per:
  Eleccions de 2011
  Eleccions a les Corts Valencianes Seguides per:
  Eleccions a les Corts Valencianes de 2019