Eleccions generals andorranes de 1959

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentEleccions generals andorranes de 1959
Tipuseleccions Modifica el valor a Wikidata
Data1959 Modifica el valor a Wikidata

Les eleccions andorranes de 1959 es van celebrar el 17 de desembre de 1959 per renovar la meitat del Consell General i la meitat dels Consells de Comú de les 6 parròquies d'Andorra.

Van ser les primeres eleccions des de la prohibició de les agrupacions polítiques el 1958, de manera que tots els candidats eren considerats oficialment com a independents.

Sistema electoral[modifica]

Tenien dret a vot els homes amb més de 25 anys que disposessin de nacionalitat andorrana, així com els homes que estiguessin casats amb una dona andorrana i tinguessin com a mínim un fill major d'edat. Per poder-se presentar com a candidat, calia tenir 30 anys.[1]

La legislació andorrana va prohibir les organitzacions propolítiques l'any 1958 i fins a l'aprovació de la Constitució l'any 1993 no es van tornar a legalitzar els partits polítics, de manera que tots els candidats eren independents oficialment.[2][3]

A les eleccions al Consell General es renovaven la meitat dels escons (12 de 24). Cada parròquia formava una circumscripció i escollia 2 consellers, tret de la parròquia d'Andorra la Vella, on el quart d'Andorra i el quart de les Escaldes formaven circumscripcions separades, escollint un conseller cadascun. A les eleccions comunals es renovaven la meitat de càrrecs de consellers de cada parròquia, que eren escollits per a un període de 4 anys. El nombre de consellers de cada comú era variable. A Andorra la Vella el quart de Les Escaldes i el quart d'Andorra la Vella escollien els consellers de comú en circumscripcions diferents. També s'escollien els Comissionats del Poble, és a dir, els encarregats de fiscalitzar l'activitat econòmica de cada comú.[4]

En totes dues eleccions s'utilitzava un sistema majoritari plurinominal amb segona volta, on cada votant podia votar a tants candidats com candidats s'haguessin d'escollir. Els candidats s'agrupaven en candidatures. Estava permès que un candidat formés part de més d'una candidatura al mateix temps. En algunes parròquies era permès repartir el vot, votant a candidats de llistes diferents. En d'altres, era requisit votar a candidats de tots els quarts de la parròquia per poder considerar el vot com a vàlid. Els vots nulsi blancs no eren considerats com a vàlids. Per poder ser escollit, calia haver rebut més de la meitat dels vots vàlids. En cas que després de l'elecció quedessin escons vacants, es realitzava una segona volta al cap d'una setmana.

Els consellers elegits van jurar el càrrec el dia 28 de desembre per poder prendre possessió del seu càrrec el dia 1 de gener de l'any següent, per a un període de 4 anys.

Els cònsols majors i menors de cada parròquia eren elegits pels consells de comú per a un període de 2 anys. El síndic general i el subsíndic eren escollits pel Consell General per a un període de 3 anys.

Resultats[modifica]

Eleccions al Consell General[modifica]

L'elecció es va fer en dues voltes, ja que a la primera volta cap candidat de les Escaldes va aconseguir majoria absoluta.

Total nacional[modifica]

Partit Primera volta Segona volta Escons totals
Vots % Escons Vots % Escons
Independents 100 11 100 1 12
Vots nuls
Total 100 11 100 1 12
Cens/participació
Font: La Vanguardia

Resultat per parròquia[modifica]

Parròquia Quart Candidats Electes
1a volta 2a volta
Canillo Antoni Casals 1
Pere Font 1
Encamp Roc Torras 1
Serafí Reig 1
Ordino Francesc Fillet 1
Joaquim Riba 1
La Massana Joan Gabriel 1
Marcel Grau 1
Andorra la Vella Andorra la Vella Josep Gelabert 1
Les Escaldes ? 1
Sant Julià de Lòria Joan Jordi 1
Josep Pintat 1
Font: La Vanguardia

Eleccions comunals[modifica]

Parròquia Quart Consellers de comú electes Comissionats del poble electes
Canillo Enric Vergés
Valentí Torras
Jaume Grau
Josep Casals
Miquel Naudí
Miquel Mandicó
Ramon Fité
?
Encamp Enric París
Pere Font
Josep Maria Mas
Lluís Torres
Francesc Bonell
?
Ordino Miquel Pujals
Joan Bosch
Antoni Riba
Joan Vila
Josep Aristot
Emili Aliosa
?
La Massana Antoni Armengol
Antoni Solana
Víctor Coma
Francesc Albós
Joan Fité
Salvador Duedra
Guillem Pons
?
Andorra la Vella Andorra la Vella Jacint Riberaygua
Llucià Magisró
Josep Riba
Josep Cuberes
?
Les Escaldes Josep Vidal
Pere Torras
Joan Aleix
?
Sant Julià de Lòria Josep Maria Pla
Josep Maria Torné
Esteve Boronat
Bartomeu Ribas
Florenci Pou
Isidre Camps
Daniel Casals
?
Font: La Vanguardia

Referències[modifica]

  1. Digital, La Vanguardia. «[http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1971/12/16/pagina-6/34276558/pdf.html Edición del martes, 14 diciembre 1971, página 6 - Hemeroteca - Lavanguardia.es]» (en castellà). [Consulta: 19 agost 2018].
  2. «Avui. 23/4/1978.». [Consulta: 19 agost 2018].
  3. Digital, La Vanguardia. «[http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1979/12/11/pagina-37/33446638/pdf.html Edición del martes, 11 diciembre 1979, página 37 - Hemeroteca - Lavanguardia.es]» (en castellà). [Consulta: 19 agost 2018].
  4. Digital, La Vanguardia. «[http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1975/12/18/pagina-5/34222717/pdf.html Edición del jueves, 11 diciembre 1975, página 5 - Hemeroteca - Lavanguardia.es]» (en castellà). [Consulta: 19 agost 2018].