Eleccions presidencials finlandeses de 2006

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Eleccions presidencials finlandeses de 2006Eleccions presidencials finlandeses de 2006
Data15 gener 2006, primera volta de les eleccions presidencials finlandeses de 2006
29 gener 2006, segona volta de les eleccions presidencials finlandeses de 2006 Modifica el valor a Wikidata
Tipuseleccions presidencials a Finlàndia Modifica el valor a Wikidata
Càrrec a elegirPresident de Finlàndia. Durada del mandat: 6 anys Modifica el valor a Wikidata
Resultat electoral Modifica el valor a Wikidata
 ← 2000 Modifica el valor a WikidataFinlàndia Modifica el valor a Wikidata 2012 Modifica el valor a Wikidata  → 

Els dies 15 i 29 de gener de 2006 es van celebrar a Finlàndia eleccions presidencials que van donar com a resultat la reelecció de Tarja Halonen com a presidenta de Finlàndia per a un segon mandat de sis anys.

La primera volta de les eleccions presidencials finlandeses se celebra sempre el tercer diumenge de gener, en aquest cas el 15 de gener de 2006. Com cap candidat va obtenir més de la meitat dels vots,[1] el 29 de gener es va celebrar una segona volta entre els dos candidats millor situats de la primera, Tarja Halonen i Sauli Niinistö. Tarja Halonen, la presidenta en funcions, va guanyar la ronda final per 3,6 punts percentuals.[2] La recentment elegida presidenta va prendre possessió formal del seu segon mandat l'1 de març, i ho hauria fet l'1 de febrer, de no haver estat necessària la segona volta d'acord amb l'article 55 de la Constitució.

El vot anticipat és possible en les eleccions finlandeses, i les dates per a això en la primera volta van ser els dies 4, 5 i 7 al 10 de gener. Els ciutadans finlandesos que votessin a l'estranger podien fer-lo del 4 al 7 de gener.[3] Un avantatge d'aquest mètode és que els que ho fan poden elegir entre més col·legis electorals (normalment oficines de correus),[4] mentre que el dia de les eleccions els col·legis electorals són fixos, normalment escoles, biblioteques o ajuntaments.

Referències[modifica]