Electró de valència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Quatre enllaços covalents. El carboni té 4 electrons de valència.

Els electrons de valència o la capa de valència, són els electrons que es troben en l'últim nivell d'energia de l'àtom que són els de més gran energia, essent aquests els responsables de la interacció entre àtoms de diferents espècies o entre els àtoms d'una mateixa espècie. Els electrons en els nivells d'energia externs són els que seran utilitzats en la formació de compostos i són anomenats electrons de valència.

En química un electró de valència és un electró que està associat amb un àtom i pot participar en la formació d'un enllaç químic: en un enllaç covalent, ambdós àtoms en l'enllaç contribueixen un electró de valència per tal de formar un parell compartit.

Només els electrons externs d'un àtom poden ser atrets per un altre àtom proper. Generalment, els electrons de l'interior són afectats en menys mesura i tampoc els elctrons en les subcapes d plenes i en les f, donat que estan a l'interior de l'àtom i no pas en la superfície.

Els electrons de valència són els que presenten la facilitat de formar enllaços. Aquests enllaços poden donar-se de diferent manera, ja siga per intercanvi d'aquests electrons, per compartició de parells entre els àtoms en qüestió o pel tipus d'interacció que es presenta en l'enllaç metàl·lic, que consisteix en un "rerensolapament" de bandes. Segons siga el nombre d'aquests electrons, serà el nombre d'enllaços que pot formar cada àtom amb un altre o altres. La valència química d'un element és el nombre d'electrons que necessita o que li sobra per tenir complet el seu últim nivell. La valència dels gasos nobles, per tant, serà zero, ja que tenen complet l'últim nivell. En el cas del sodi, la valència és 1, ja que té un sol electró de valència; si perd un electró es queda amb l'últim nivell complet.

Nombre d'electrons de valència[modifica]

El nombre d'electrons de valència d'un element es pot determinar pel grup de la taula periòdica d'elements (columna vertical) en la qual estigui categoritzat l'element. Excepte els grups 3–12 (els metalls de transició), el nombre dins el lloc identifica quants electrons de valència es poden associar a un àtom neutre d'un element llistat sota la columna en qüestió.

Taula periòdica dels elements
Grup de la taula periòdica Electrons de valència
Grup 1 (I) (metalls alcalins) 1
Grup 2 (II) (metalls alcalinoterris) 2
Grups 3-12 (metalls de transició) La capa 2* 4s està completa i no pot tenir ja més electrons.
Grup 13 (III) (grup del bor) 3
Grup 14 (IV) (grup del carboni) 4
Grup 15 (V) (pnictogens) 5
Grup 16 (VI) (calcogens) 6
Grup 17 (VII) (halogens) 7
Grup 18 (gasos nobles) 8**

* El mètode general de comptar electrons de valència no és útil en els metalls de transició. En el seu lloc s'utilitza el mètode d electron count.

** Excepte per l'heli, el qual només té 2 electrons de valència.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Electró de valència