Vés al contingut

Element arquitectònic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
H. - Construcció jònica de fusta. F. - Sepulcres en roca. S. - Columna i entaulament frigio. "Tractat general de Construcció", Karl Esselborn (1929). Dibuixos de Josef Durm i altres (1917).

Un element arquitectònic és cadascuna de les parts estructurals, funcionals o decoratives d'una obra arquitectònica que, generalment, té una funció de sosteniment. L'objecte de l'arquitectura és la creació d'espais arquitectònics mitjançant el cobriment d'un espai.[1] Els elements arquitectònics es poden classificar, bàsicament, segons la seva funció estructural entre els elements sustentadors o de suport, els sustentats o suportats i els decoratius.

Entre els elements arquitectònics més comuns hi ha els de tipus vertical com els murs i arcs o els pilars i columnes, bases i capitells, finestrals, entre d'altres i els de tipus horitzontal com els sòcols, terres i teulades.

En l'arquitectura, cadascun dels estils arquitectònics representa una forma d'expressió en un moment concret de la història. Les formes dels elements arquitectònics d'un estil determinat són sovint diferents d'altres.[2]

Elements arquitectònics per la seva funció

[modifica]

Elements sustentadors o de suport

[modifica]

Elements com el pilar i columna i tots els tipus de mur de diversos materials, de maçoneria, de carreu, de maó, de tova, de tàpia o de contrafort. També les parts com la base, el fust i el capitell d'una columna clàssica.[1]

Elements sustentats o suportats

[modifica]

Elements com la llinda i l'arc, que originen les cobertes planes i les cobertes voltades (volta i cúpula). També totes les formes de biga i teulada, i també cadascuna de les seves parts, les dovelles en l'arc, l'arquitrau, el fris i la cornisa de la llinda clàssica o l'enteixinat d'un sostre.[1]

Elements arquitectònics decoratius

[modifica]

Elements afegits o esculpits en altres elements que tenen una funció ornamental o decorativa com són l'arquivolta, motllures, bordons, garlandes, medallons, petxines i volutes entre d'altres.[3]

Altres tipus d'elements arquitectònics

[modifica]
Catedral de Santa Eulàlia (Elna), arcbotant i absis
Catedral de Santa Eulàlia (Elna), arcbotant i absis

Alguns elements estructurals són alhora sustentadors i sustentats, com trompes sobre petxines en les cúpules o arcbotants en determinades voltes o els tirants de l'estructura d'una teulada, o també es disposen com a paviments.

També hi ha elements que acompleixen funcions de relació entre diferents espais arquitectònics, amb espais urbans o amb la natura, com una escala, un pòrtic, un balcó, un mirador, una finestra o una porta. Hi ha altres elements amb funcions de compartimentació d'espais, com són els envans, els murs no portants, murs cortina envidrats, gelosies, fulles de portes o finestres.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 1,2 «element de suport». Termcat.cat, Diccionari de les arts, 2023. [Consulta: 4 octubre 2023].
  2. «Understanding The Language And Elements Of Design» (en anglès). wbdg.org, the WBDG Aesthetics Subcommittee, 10-17-2016 OVERVIEW. [Consulta: 04-1'-2023].
  3. «Elements decoratius. Conceptes d'arquitectura». buxaweb.com, 2023. [Consulta: 4 octubre 2023].

Vegeu també

[modifica]

Categoria: Elements estructurals

Enllaços externs

[modifica]