Elies de Parma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaElies de Parma

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 juliol 1880 Modifica el valor a Wikidata
Biarritz (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 juny 1959 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Friedberg (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMönichkirchen Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflictePrimera Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPríncep de Parma Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Borbó-Parma Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMaria Anna de Teschen (1903–) Modifica el valor a Wikidata
FillsRobert de Parma, Carlo Luigi di Borbone, Principe di Parma, Princesa Marie Francesca de Parma, Francesco Alfonso di Borbone, Principe di Parma, Princesa Elisabetta de Parma, Alícia de Borbó-Parma, Princesa Maria Christina de Parma, Princesa Giovanna Isabella de Parma Modifica el valor a Wikidata
ParesRobert I de Parma Modifica el valor a Wikidata  i Maria Pia de Borbó-Dues Sicílies Modifica el valor a Wikidata
GermansZita de Borbó-Parma, Marie-Antoinette de Bourbon-Parme, Maria Lluïsa de Borbó-Parma, Francesc Xavier de Borbó i Parma, Fèlix de Borbó-Parma, Gaëtan de Bourbon-Parme, Enric de Parma, Josep de Parma, René de Bourbon-Parme i Sixte de Bourbon-Parme Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Elies de Parma (Biarritz, França 1880 - Friedberg, Àustria 1959) fou el cap de la Casa de Borbó-Parma i titular del Ducat de Parma entre 1950 i 1959. Anteriorment, entre 1907 i 1950, havia estat regent dels drets sobirans dels seus germans.

Orígens familiars[modifica]

Va néixer el 23 de juliol de 1880 a la ciutat de Biarritz, població situada a França, essent fill del destronat duc Robert I de Parma i la seva primera esposa, Maria Pia de Borbó-Dues Sicílies. Fou net per línia paterna de Carles III de Parma i Lluïsa de França, i per línia materna del rei Ferran II de les Dues Sicílies i Maria Teresa d'Àustria.

Fou germà de Maria Lluïsa de Borbó-Parma, casada amb Ferran I de Bulgària; Enric i Josep de Parma. Així mateix fou germà, per part de pare, de Xavier I de Parma; de Zita de Borbó-Parma, casada amb Carles I d'Àustria; i Fèlix de Borbó-Parma, casada amb Carlota I de Luxemburg.

Núpcies i descendents[modifica]

Es casà el 25 de maig de 1903 a la ciutat de Viena amb l'arxidquessa Maria Anna de Teschen, filla de Frederic d'Àustria i Isabel de Croy, i neboda de la reina d'Espanya Maria Cristina d'Àustria. D'aquesta unió nasqueren:

Regències[modifica]

A la mort del seu pare, ocorreguda el novembre de 1907, els drets dinàstics sobre el ducat de Parma, el qual ja estava plenament integrat dins del Regne d'Itàlia, passaren als seus germans grans, Enric i Josep de Parma. Ambdós, de naixement, patien retard mental per la qual cosa Elies fou nomenat regent dels seus drets i cap de la Casa Borbó-Parma. A la mort de Josep, ocorreguda el gener de 1950, els drets passaren a mans d'Elies.

Elies morí el 27 de juny de 1959 a la ciutat de Friedberg, població situada a l'estat austríac d'Estíria.



Precedit per:
Josep de Parma
Duc Titular de Parma
1950-1959
Succeït per:
Robert de Parma


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Elies de Parma