Elisa Carbó i Ferrer

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de personaElisa Carbó i Ferrer
Dades biogràfiques
Naixement 1837
Barcelona
Mort 10 de novembre de 1912 (74/75 anys)
Activitat professional
Ocupació empresària
Modifica dades a Wikidata

Elisa Carbó i Ferrer (Barcelona, 1837 - Barcelona, 10 de novembre de 1912) va ser una empresària catalana. Va ser la propietària del monestir de Sant Benet de Bages i de la fàbrica de tèxtil que va fer construir al costat.[1] És la mare del pintor Ramon Casas i Carbó.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Va néixer a Barcelona, filla d'una família benestant. El seu pare, Pere Carbó i Rovira, era un indià de Sant Sadurní d'Anoia que havia fet fortuna a Cuba i un cop tornat a Barcelona fundà diverses empreses textils com una fàbrica a Esparreguera l'any 1846 amb el seu germà Miquel i la família Puig integrada per Isidro Puig i Ferrer, els seus pares Magí Puig i Antònia Ferrer, els seus oncles Cristóbal i Miquel Puig i Catasús, i els seus cosins Magí i Manuel Puig i Carsi. La seva mare, Magdalena Ferrer i Fontanals, nascuda a Vilanova i la Geltrú formava part d'aquesta nissaga Puig.

Elisa Carbó tingué 3 germans: Magdalena que es casà amb el seu oncle Miquel Carbó i Rovira, Madrona que es casà amb Joaquim Casas i Gatell, i Enric que es casà amb Carme Juncadella, tia de Ferran Fabra i Puig.

Un cop havien mort els seus pares, l'any 1859 es casà amb el germà del seu cunyat, Ramon Casas i Gatell, un altre indià tornat de Matanzas, Cuba. Els primers anys de matrimoni van viure al carrer del Parc de Barcelona i després al carrer Nou de Sant Francesc. Van tenir 3 fills: Montserrat (1861) que es casà amb l'enginyer madrileny Eduardo José Nieto Algora, el pintor Ramon Casas (1866) que es casà amb Júlia Peraire i Ricarte nascuda a Sant Martí de Provençals i Elisa (1872) que es casà amb l'enginyer barceloní Josep Codina i Prats, gran amic de l'arquitecte Antoni Rovira i Rabassa que construí per a la família les cases del passeig de Gràcia nº94 (Casa Codina) i nº96 (Casa Ramon Casas).

Un cop vídua, el 21 de març de 1902, comprà una finca situada a l'heredat de Can Garrigó, en el barri de Santa Eulàlia de Vilapicina a Maria dels Àngels Puig i España, filla del seu cosí Isidro Puig i Ferrer. Anys més tard, en aquests terrenys, els seus hereus construirien les cases de l'illa del Passatge de Santa Eulàlia.

El 1904 va començar les gestions per comprar el Monestir de Sant Benet de Bages, que va sortir a subhasta a finals del 1906 i va ser comprat per Elisa el 2 de gener de 1907 al nebot d'Antònia Codina i Prat, germana de Josep Codina, i per tant, cunyada de la seva filla Elisa Casas i Carbó. Aquest indret ja era conegut per la família, ja que tenien accions de l'empresa textil d'Isidro Puig i Companyia situada al mateix costat del monestir. El monestir passà a ser habitat durant llargues temporades per tota la família Casas Carbó.[2]

El 10 de novembre de 1912 morí al pis principal de la seva casa del passeig de Gràcia nº96 i fou enterrada al Cementiri del Sud-oest.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Certificat de naixement de Ramon Casas i Carbó de l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona.
  • Escriptures de compravenda de 21 de març de 1902 davant del notari Joaquim Volart i Pou.
  • Escriptura de testament de 2 d'agost de 1902 davant del notari Melcior Canal i Soler.
  • Certificat de defunció d'Elisa Carbó i Ferrer del 10 de novembre de 1912 del Registre Civil de Barcelona.
  • DDAA. Les masies de Sant Andreu de Palomar, inventari de cases de pagès andreuenques. Barcelona: Ed. Llop Roig. 2014. ISBN 978-84-616-7016-1.
  • Indians a Catalunya: capitals cubans en l'economia Catalana. Martin Rodrigo i Alharilla. Fundació Noguera, Barcelona 2007

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «La fábrica de Sant Benet (Sant Fruitós del Bages) (castellà), Sudor, vapor i lágrimas. Patrimonio industrial, 1 de juny de 2009
  2. Ferrer i Alòs, Llorenç. El pintor Ramon Casas, Sant Benet de Bages i Navarcles (en català). Navarcles: Ajuntament de Navarcles, 2016, p. 5.