Elixir de la vida

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L ' elixir de la vida (en àrab: إكسير الحياة, Exeer Al-Hayat) (Turc Otomà: Ab-ı Hayat, Turc Antic: Bengisu), també conegut com a elixir de la immortalitat , és una llegendària poció o beguda que garantia la vida eterna.

Va ser una de les metes perseguides per molts alquimistes com a remei que curés totes les malalties (panacea) i perllongués la vida eternament. Alguns d'ells, com Paracels, van aconseguir grans avenços en el camp farmacèutic. Es relaciona amb la pedra filosofal, mística pedra que transformaria els metalls en or i suposadament crearia l'elixir.

Història[modifica | modifica el codi]

Òbviament, cap alquimista mai va aconseguir tal elixir, però sí que van aconseguir moltes morts. Una de les llegendes urbanes relacionades i més destacades és la de la mort del científic Isaac Newton, que segons sembla intent crear una, la qual va beure, però en comptes de donar-li vida eterna, li va proporcionar una trobada letal.

Xina[modifica | modifica el codi]

En l'Antiga Xina, van intentar trobar l'elixir amb diversos resultats. A la Dinastia Qin, Qin Shi Huang, va enviar a un alquimista amb 1000 homes i dones als mars de l'est per trobar l'elixir, i cap va tornar mai, la llegenda diu que van descobrir l'illa del Japó. A més, en l'Antiga Xina es creia que la ingestió d'alguns minerals com el cinabri, la hematita i el jade podia produir que una vida durés més del normal. L'or era considerat especialment potent per a aquest procés. Altres substàncies com ara el mercuri també eren considerades alargadoras de la vida , però la majoria són realment tòxiques. La fama de l'elixir va ser decaient a mesura que el Budisme avançava, amb la seva idea d'immortalitat.

L'Índia[modifica | modifica el codi]

Els grups Vedes també consideraven un vincle entre la vida eterna i l'or. Aquesta idea, probablement hagi estat adquirida dels grecs, quan Alexandre el Gran va envair l'Índia l'any 325 aC També és possible que de l'Índia hagi anat a parar a la Xina, o viceversa.

No obstant això, la idea de l'elixir de la vida, ja no té tanta repercussió, perquè l'hinduisme, la primera religió a l'Índia, té altres idees de la immortalitat.

Si hem de partir amb una definició direm que l'alquímia era una antiga tècnica practicada a l'edat mitjana els principals objectius eren descobrir una substància que transmutaría els metalls ordinaris en or i plata, ia trobar mitjans per allargar la vida humana indefinidament. Sens cap dubte, l'alquímia ha estat la mare de l'actual Química i aquells misteriosos alquimistes, fugint dels preceptes religiosos i de la inquisició van asseure les bases al que va ser posteriorment el modern desenvolupament científic.

Nascuda a l'antic Egipte, l'Alquímia va començar a florir a Alexandria, en el període hel·lenístic. Més o menys en la mateixa època, es va desenvolupar una escola d'alquímia a la Xina. Ja en els escrits d'alguns filòsofs grecs s'anticipen les primeres teories químiques. Es creu que l'emperador romà Calígula va recolzar experiments per produir or a partir de l'orpiment, un sulfur d'arsènic, i que l'emperador Dioclecià va ordenar cremar tots els treballs egipcis relacionats amb la química de l'or i la plata, per tal d'aturar aquests experiments. Zósimo de Tebes (al voltant del 250-300), va descobrir que l'àcid sulfúric era un dissolvent de metalls i va alliberar oxigen de l'òxid vermell de mercuri.

La base de l'alquímia part de la doctrina aristotèlica que postula que "totes les coses tendeixen a aconseguir la perfecció". En considerar els altres metalls imperfectes amb respecte a l'or, se suposava que la naturalesa els convertiria finalment en or. Ja cap al segle iv, un alquimista hàbil, utilitzant rituals de màgia i l'Astrologia, podria reproduir en el seu taller aquest procés natural.

A Aràbia, sota els califats dels Abasidas des de 750 a 1258, va florir una escola de farmàcia. El primer treball conegut d'aquesta escola és l'obra que es va difondre a Europa en la seva versió llatina titulada De alchemia traditio summæ perfectionis in dus llibres divisa, atribuït al científic i filòsof àrab Abu Musa al-Sufí, conegut a Occident com Geber; aquest treball, que podem considerar com el tractat més antic sobre química pròpiament dita, és un recull de tot el que es creia i es coneixia en aquells dies. Els alquimistes àrabs van treballar amb or i mercuri, arsènic i sofre, i sals i àcids, i es van familiaritzar amb una àmplia gamma del que actualment anomenem reactius químics. La seva creença científica era el potencial de transmutació, i els seus mètodes-principalment intents a cegues-els van portar a trobar moltes substàncies noves i inventar molts processos útils.

L'alquímia, com va passar amb la resta de la ciència àrab, es va transmetre a Europa a través d'Espanya, gràcies a l'extraordinari floriment que les ciències i les arts van experimentar en Al-Andalus durant l'edat mitjana. Els primers treballs existents de l'alquímia europea són els del monjo anglès Roger Bacon i el filòsof alemany Albert el Gran; tots dos creien en la possibilitat de transmutar metalls inferiors en or.

Roger Bacon creia que l'or dissolt en aigua règia era l'elixir de la vida. Albert el Gran dominava la pràctica química de la seva època. Al segle xv, el filòsof escolàstic italià sant Tomàs d'Aquino, el polígraf mallorquí Ramon Llull i el monjo benedictí Basil Valentine també van contribuir molt, per la via de l'alquímia, al progrés de la química, amb els seus descobriments dels usos de l'antimoni, la fabricació d'amalgames i l'aïllament de l'esperit del vi, o alcohol etílic.

Les recopilacions importants de fórmules i tècniques d'aquest període inclouen Pirotècnia (1540), del metal·lúrgic italià Vannoccio Biringuccio; Informació sobre els metalls (1556), del mineralogista alemany Georgius Agricola, i Alquímia (1597), d'Andreas Libavius, un naturalista i químic alemany. El més famós de tots els alquimistes va ser el suís Paracels (Theophrastus Bombastus von Hohenheim 1493-1541). Mantenia que els elements dels cossos compostos eren sal, sofre i mercuri, que representaven respectivament a la terra, l'aire i l'aigua, al foc el considerava com imponderable o no material. No obstant això, creia en l'existència d'un element per descobrir, comú a tots, del qual els quatre elements dels antics eren simplement formes derivades. A aquest element principal de la creació Paracels el va anomenar alcaesto, i mantenia que si fos trobat podria ser la pedra filosofal, la medicina universal i el dissolvent irresistible.

Paracels sostenia que la malaltia procedia de l'exterior per la qual cosa va crear diversos remeis minerals amb els que el cos podria defensar-se. Va identificar les característiques de nombroses malalties, com el goll i la sífilis, i va usar ingredients com el sofre i el mercuri per combatre-les. Molts dels seus remeis es basaven en la creença que el similar cura el similar, pel que va ser un precursor de l'homeopatia. Encara que els escrits de Paracels contenien elements de màgia, la seva revolta contra els antics preceptes de la medicina van alliberar el pensament mèdic, permetent seguir un camí més científic.

La tasca de l'alquimista va quedar indissolublement lligada al seu Atanor-el productor dels "focs secrets" -, fogó on es duien a terme els primers treballs de metal·lúrgica alquímica. En general el descriu amb forma de quadrat o prisma. Molt a prop hi ha una torre comunicada per un tub amb un dels costats. La torre s'omple de carbó que en encendre comunica la seva calor a través del tub, conservant-se a temperatura constant. També es destacava en el laboratori dels alquimistes una mena de cassola, profunda, plena de cendres cernidas sobre les quals s'han de col·locar els flascons o recipients que contenen la matèria sobre la qual es treballa, en els seus diferents estats. Aquesta matèria serà escalfada, en cada cas en un temps diferent ia diferents i variades temperatures. Les cendres han d'envoltar totalment el vas, protegint-la de l'acció exterior, com un veritable i autèntic bol grialico. La funció exacta d'aquesta missió protectora, és la que van tenir tots els recipients sagrats tradicionals, des de la famosa "Caldera de Dagda" als misteriosos "Contenidors de l'Eterna Joventut" de les Llegendes Populars.

Escrits que es remunten al Segle I A.C. evidencien l'estret vincle existent entre l'alquímia i l'astrologia, la màgia i el simbolisme secret. I és que abans que res, se li atribueix a l'hermetisme, la "Tabula Smaragdina", en la qual es resumeix en forma de tesi la totalitat de coneixements sobre l'Alquímia. En realitat aquests textos són considerats, com els textos bàsics de l'alquímia esotèrica. L'edició que es coneix actualment es basa en una mostra àrab del segle xii, la qual s'entronca i es basa a la vegada en fonts greco-alexandrines dels primers segles després de Jesucrist. El màxim representant d'aquesta alquímia, Zosimos de Panòpolis (aproximadament segles III o IV dC) descriu la idea interior de l'ennobliment de l'alquímia com una visió en la qual el cos, alliberat de la carn es converteix en esperit i s'associa gradualment amb l'ànima de Déu. I així els alquimistes grecs posteriors, es van dedicar principalment a donar realç teòric a aquests principis alquímics. L'Alquímia encara molt estèril en la seva part pràctica, va obtenir nous impulsos després de la conquesta d'Egipte pels àrabs (Segle VIII). Els àrabs es van interessar especialment per la part útil de l'Alquímia, millorant les tècniques de laboratori, com ara el procés de destil·lació, inventant llavors l'alambí, que era un mitjà de destil·lació precursor de la famosa retorta. Aquesta nova tècnica va poder utilitzar per a la fabricació d'olis esenciales.Los coneixements teòrics dels àrabs sobre alquímia, s'han transmès en un compendi d'obres que es remunta a "Jabir Ibn Hayyan" que en llatí traduint vindria a dir "Dador o transmissor".

El mateix atanor va acompanyat fonamentalment d'atuells destilatorias que van ser utilitzades pels doctes religiosos a les misterioses operacions que conduïen a l'obtenció de licors medicinals i l'aigua de la vida o "Aquae Vitae". La majoria d'aquests beuratges van començar utilitzant-se com panacees per a les malalties-com èmuls de l'Elixir-i van acabar convertits en fonts artesanals d'ingressos. Així es va donar origen a licors com els benedictines, chartreuses, misteles, cerveses i altres varietats locals d'alcohol destil·lat.

Podem dividir la història de l'Alquímia en tres períodes: el primer del 1200 al 1300 de la nostra era, l'alquímia era una capacitat manual que demostrava la seva utilitat a través de la coloració de metalls, fent creure que es tractava de transmutacions. Hi ha un antic grimorio atribuït a Albert Magne que tracta exhaustivament aquest tema. El segon període del 1300 al 1600 de nostra era, es va caracteritzar per l'auge de l'Alquímia entre persones cultes que es van interessar per les seves enormes perspectives. Així Valentinus a Alemanya i Norton a Anglaterra es van destacar en la tasca, tant teòrica com pràcticament. El treball es basava i centrava en la fabricació de "La Pedra Filosofal" o "Lapis Philosophorum" amb l'ajuda s'esperava poder fabricar el meravellós i singular or. Matèria tan desitjada pels Prínceps. Un altre dels motors que movia als investigadors cap a l'Alquímia era la recerca d'una medicina universal que curés totes les malalties i fos font de "Vida Eterna". El representant més important d'aquest grup d'homes excelsos i elegits va ser Paracels.

La seva influència en la cultura popular[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]