Els 4 fantàstics i en Silver Surfer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEls 4 fantàstics i en Silver Surfer
Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióTim Story Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióAvi Arad, Bernd Eichinger i Ralph Winter Modifica el valor a Wikidata
GuióDon Payne, Mark Frost i Michael France Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJohn Ottman Modifica el valor a Wikidata
MuntatgePeter S. Elliot Modifica el valor a Wikidata
VestuariMary E. Vogt Modifica el valor a Wikidata
Productora20th Century Studios, 1492 Pictures, Constantin Film i Ingenious Media Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorInterCom, Netflix i Disney+ Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica, Regne Unit i Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena8 agost 2007 Modifica el valor a Wikidata
Durada92 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí [1]
RodatgeNova York, Vancouver, Coquitlam i Colúmbia Britànica Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Recaptació289.000.000 $ (mundial) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enThe Galactus Trilogy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema d'acció, cinema de ciència-ficció, cinema de superherois i cinema fantàstic Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLondres, Egipte, Los Angeles i Nova York Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfoxmovies.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0486576 Filmaffinity: 179421 Allocine: 109443 Rottentomatoes: m/fantastic_four_rise_of_the_silver_surfer Letterboxd: fantastic-four-rise-of-the-silver-surfer Mojo: fantasticfour2 Allmovie: v346942 TCM: 647153 Metacritic: movie/4-rise-of-the-silver-surfer TV.com: movies/fantastic-four-rise-of-the-silver-surfer AFI: 64251 TMDB.org: 1979 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Els quatre fantàstics Modifica el valor a Wikidata
cap valor Modifica el valor a Wikidata

Els 4 fantàstics i en Silver Surfer (títol original anglès: Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer)[1] és la seqüela de la pel·lícula Els 4 Fantàstics de 2005 dirigida per Tim Story. Es basa en la trilogia de Galactus publicada en els números 48 a 59 (març a maig de 1966) del còmic Els 4 Fantàstics i la seva actualització de 2006, Ultimate Extinction.[2] Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans i Michael Chiklis coprotagonitzen el film en els seus mateixos papers dels 4 Fantàstics, mentre que Julian McMahon i Kerry Washington com Victor von Doom/Dr. Doom i Alicia Masters respectivament. Beau Garrett interpreta Frankie Raye i Doug Jones Norrin Radd/Silver Surfer i amb Laurence Fishburne com a veu de Silver Surfer. Va ser un èxit comercial. Va ser estrenada en DVD i Blu-Ray el 2 d'octubre de 2007. Aquesta pel·lícula ha estat doblada al català.[1]

Argument[modifica]

Els 4 Fantàstics, ja consolidats com a herois, estan preocupats per les noces de Reed i Sue, Mr. Fantàstic i La Dona Invisible, que sembla més una celebració pública dels mitjans de comunicació que s'anuncia com l'esdeveniment de l'any que un moment privat d'amor. El matrimoni entre Reed Richards i Sue Storm, anomenats. Els padrins de noces són els seus companys de lluita el germà de Sue, Johnny Storm sobrenomenat La Torxa Humana i el millor amic de Reed, Ben Grimm conegut ara com La Mola i la seva xicota actual, Alicia Reiss Masters, l'escultora cega.

Però una mena de centelleig platejat afecta el clima i l'ecologia del món que ha passat per diversos planetes que ha pràcticament destruït. No obstant això aquesta notícia queda sota un segon pla en favor de les noces de Richards i Storm. El centelleig platejat es posa sobre Latveria, i causa un gran i desgraciat esdeveniment: la resurrecció de Victor Von Doom.

En el comiat de solter de Reed, apareix el general Hager (enemic d'escola de Mr. Fantàstic). Demana ajuda als 4 Fantàstics (en principi a Reed, però més tard haura menester tota l'ajuda possible) per desxifrar el misteri. Reed es nega ja que el seu compromís és més important, però en secret fa un radar per captar el centelleig que té energia similar a la radiació còsmica que va donar els poders a Johnny, Sue, Ben i al mateix Reed.

En les noces, Alicia, la núvia cega de la Mola, saca a la llum el problema que té Johnny en veure que la seva germana i el seu amic es casen, Ben té núvia i, en definitiva, tots s'estabilitzen i formen les seves famílies excepte ell. Les noces s'inicien, però no s'acaben ja que el centelleig és rastrejat pel radar i ho va deixar sense energia, igual que va destruir les noces. Però això és la menor de les preocupacions, a causa que sense saber-ho s'enfronten al seu major repte fins avui quan un enigmàtic i misteriós herald intergalàctic anomenat Silver Surfer - (Relliscador Platejat), arriba de l'espai i provoca estranys fenòmens a la Terra.

Johnny va a perseguir l'amenaça i es troba amb Silver Surfer, qui ho porta fins a la fi del món després quan cau aterra en el desert del Cairo. Més tard Reed és confrontat per Sue per no dir-li gens respecte al rastrejador d'energia, després Sue va a saber com es trobava Johnny, però producte de la seva trobada amb Silver Surfer aquest afeblit cau al carrer, Sue immediatament baixa al carrer i intenta consolar a Johnny, no obstant això quan ella li toca el seu front, inesperadament intercanvien els seus poders, causant que Sue es converteixi en la Torxa Humana, i comença a elevar-se, Johnny tracta d'ajudar-la però sobtadament es torna invisible per a la seva sorpresa. En l'instant que Sue està surant en flames, Reed passava per l'habitació i se sorprèn de veure a Sue en flames, però quan tracta d'ajudar-la a entrar aquesta torna a baixar al carrer, després Reed va cap a la planta baixa li pregunta a Sue que va ser el que passo després de tocar a Johnny, Immediatament Reed li ordena a Johnny tornar a tocar-la la qual cosa causa que tots dos recuperin els seus respectius poders, no obstant això per a mala sort de Sue, acaba totalment nua (ja que la seva roba es va cremar) enfront de tots al carrer pel que decideix tornar-se invisible en veure's en tal situació. Més tard les proves de Reed revelen que els resultats de Sue són normals, però els de Johnny d'altra banda tenen alguna cosa diferent, la seva trobada directa amb Silver Surfer afecte les seves molècules tornant-les inestables i en constant fluctuació, la qual cosa causo que intercanviés els seus poders amb Sue. Ben, que volia provar si és cert toca a Johnny i intercanvien els seus poders fent a Ben normal i ara té els poders de Johnny, en canvi Johnny es torna roca per al seu mal gust, però novament Johnny ho torna a tocar i tornen els seus respectius poders demostrant que pot intercanviar els seus poders amb qualsevol fins que torni a tocar-los. Això crea un altre conflicte en Johnny, que ha de mantenir-se allunyat dels altres para no intercanviar els seus poders aconsegueixo i espatllar els plans, solament a l'únic que no li molesta és a Ben.

A Londres, Surfer, que ha obert cràters per diverses zones del planeta Terra, obre un cràter en el riu Tàmesi, prop del Big Ben. Els 4 Fantàstics han calculat la seva ubicació i intenten salvar la població. Quan la Torxa Humana persegueix Silver Surfer, accidentalment toca els braços elàstics de Reed, el que fa que canviïn de poder i, alhora, gairebé perden moltes vides, incloent-hi les del seu equip.

Silver Surfer retorna la seva aparença humana en Victor amb el poder de la seva taula de surf i aquest li proposa treballar junts per dominar el món. El general Hager, molest per l'accidentada falla a atrapar Silver Surfer explica a l'equip que algú va a cooperar, que no és més que el Dr. Doom. Els 4 Fantàstics (especialment Ben Grimm) no ho volen a prop; especialment, la qual cosa Víctor desitja secretament és obtenir la taula de surf, que sembla concedir els poders a Silver Surfer. Víctor expressa el seu odi cap als 4 Fantàstics, però sap que el Silver Surfer destruirà la Terra i ofereix la seva tecnologia per ajudar. El general Hager fa treballar el grup de superherois i el Dr. Doom junts. Reed i Víctor descobreixen que als vuit dies un planeta és destruït quan Silver Surfer s'hi instal·la.

Al bosc amb una nova arma feta de pols de taquions els 4 Fantàstics i l'exèrcit reïxen separar Surfer de la seva taula; Sue Storm descobreix que Surfer no és tan dolent com tots creuen (ja que la salva d'un míssil desviat) sinó que algú d'altre el domina. Surfer és portat a una base militar on és torturat sense obtenir-ne cap resposta. A la base militar, els 4 Fantàstics rescaten Silver Surfer, ja que li explica a Susan la història de Galactus, el devorador de planetes. Els 4 Fantàstics i Silver Surfer recuperen la taula, però es troben amb un nou impediment: el Dr. Doom ha robat la taula i fa estralls al món després de matar Hager.

Amb l'Auto Fantàstic amb motor V8, fabricat per Dodge (on Silver Surfer revela a Sue el seu nom real: Norrin Radd), l'equip deté el Dr. Doom que assassina la dona invisible, que s'interposa entre Norrin i la llança llançada pel Dr. Doom per evitar que Norrin mori, com que els seus camps d'energia són inútils contra els poders de la taula de Silver Surfer. Reed, Sue i Ben fan que Johnny tingui els poders dels 4 i amb una impressionant baralla derrota el Dr. Doom i retorna la taula a Norrin que, al final després de ressuscitar Sue viatja fins a l'espai i se sacrifica per vèncer Galactus i salvar el món. Norrin diu a Galactus que ja no ho servirà mai més i hi descarrega energia còsmica, el que mata a Galactus i aparentment ell mateix.

Reed i Sue es casen ràpidament amb unes noces orientals solament amb la família i amics (Reed, Sue, Ben, Johnny, Alicia i Frankie, la nova núvia de Johnny i ex-soldada d'Hager, juntament amb alguns orientals) i després en el Fantastic Car s'embarquen en una altra missió (Venècia s'enfonsa a l'Adriàtic).

En els crèdits de la pel·lícula es mostra el cos mig mort de Silver Surfer surant a l'espai, però de sobte obre els ulls i la seva lleial taula de surf s'encamina de nou cap a ell.

Repartiment[modifica]

El repartiment principal de Els 4 Fantàstics i Silver Surfer. D'a dalt a baix: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Julian McMahon i Doug Jones.
Actor Personatge Doblatge en Català [3] Doblatge en Castellà[4]
Ioan Gruffudd Reed Richards / Mr. Fantàstic José Posada Paco Gázquez
Jessica Alba Sue Storm / La Dona Invisible Maria del Mar Tamarit María del Mar Tamarit
Chris Evans Johnny Storm / La Torxa Humana Raúl Llorens Raúl Llorens
Michael Chiklis Ben Grimm / La Mola Domènech Farell Vicente Gil
Doug Jones/Laurence Fishburne (veu) Silver Surfer Joan Carles Gustems Juan Carlos Gustems
Julian McMahon Victor Von Doom / Doctor Mort Juan Antonio Bernal Juan Antonio Bernal
Kerry Washington Alicia Masters Joël Mulachs Joël Mulachs
Brian Posehn Sacerdot Pep Sais Antonio Lara
Beau Garrett Capitana Frankie Raye Marta Barbarà Lola Oria
Andre Braugher General Hager Alfonso Vallés Alfonso Vallés
Zach Grenier General Sherman Claudi García Gonzalo Abril
Michasha Armstrong Guarda de Seguretat Albert Socias
Dawn Chubai Presentadora Montse Puga
Chris Gailus Presentador Xavier Serrano
Kevin McNulty Jimmy O'Hoolihan Ignasi Abadal
Stan Lee Convidat de les noces Jesse Conde

Producció[modifica]

L'anterior lliurament va obtenir $330 milions a tot el món. 20th Century Fox re-va contractar Tim Story i el guionista Mark Frost al desembre de 2005 per realitzar la seqüela.[5] Els guionistes Frost i Don Payne van ser contractats per escriure el guió.[6] Payne va dir que la pel·lícula es basava en "La trilogia de Galactus", així com en els capítols 57-60 en els quals Doom roba la font dels poders del Surfer. Payne a més va dir que la pel·lícula és inspirada en la sèrie limitada Ultimate Extinction de Ultimate Marvel.[7] El 2 de març de 2007, el disseny de Galactus encara no estava acabat,[8] i el 18 d'abril del mateix any, es va contractar Laurence Fishburne per donar-li veu a Silver Surfer, encara que els realitzadors no estaven segurs que el personatge en si parlés.[9]

La pel·lícula inclou el Acte-Fantàstic,[10] un rol major del personatge de Alicia Masters interpretada per Kerry Washington, i al juny de 2006, es va anunciar que Silver Surfer apareixeria en la pel·lícula com a «galifardeu/ heroi».[11] Silver Surfer va ser creat amb la combinació de l'actor Doug Jones i un vestit gris-argentat dissenyat per Jose Fernandez. FX shop Spectral Motion va crear Surfer, que va obtenir la vida gràcies al sistema de CGI dissenyat per WETA.

La seqüela, ambl títol de treball de Fantastic Four 2 (Els 4 Fantàstics 2), dir-se oficialment després Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer i van començar filmant a Vancouver l'1 d'agost de 2006 i amb data d'estrena pel 15 de juny de 2007.[12]

L'agost de 2006, l'actor Andre Braugher va abandonar el seu rol de repartiment en la sèrie ER per audicionar en la pel·lícula.[13] Braugher audicionó com el General Hager, que el director Story va descriure com «un vell conegut de Reed Richards i una de les principals addicions a la pel·lícula».[14] Al setembre, Jones va ser confirmat per interpretar a Silver Surfer a més de Julian McMahon tornant al seu personatge de Doctor Doom.[15] El Edifici Baxter va ser també redissenyat.[7] Uns altres efectes especials del film són també producte de l'empresa neozelandesa Weta Workshop.

Localitzacions[modifica]

Va haver-hi 14 localitzacions durant l'enregistrament: Burnaby, Columbia Britànica, Canadà; Bosc negre, Baden-Württemberg, Alemanya; Guiza, Egipte; Londres, Anglaterra, Regne Unit (segona unitat); Los Angeles, Califòrnia, EUA; Nova York, Nova York, EUA; Oriental Pearl Tower, Xangai, Xina; Pemberton; Port Coquitlam, Columbia Britànica, Canadà; Vancouver Columbia Britànica, Canadà; Dumont Dunes, Califòrnia, EUA; Glacial Russell, Groenlàndia; Suruga Bay, Japó; Fallston (Pennsilvània).[16]

Estrena[modifica]

Promoció[modifica]

El tràiler es va adjuntar inicial i exclusivament a Night at the Museum. Es va estrenar per a públic general el 26 de desembre de 2006 a la pàgina web oficial de la pel·lícula. El tràiler teatral estava programat per aparèixer amb la pel·lícula Disturbia, el 13 d'abril de 2007, però van ocórrer errors i Tim Story va anunciar que s'estrenaria al costat de Spider-Man 3 el 4 de maig de 2007. El tràiler teatral finalment es va llançar en línia el 30 d'abril de 2007 en el lloc web d'Apple Trailer.[17]

20th Century Fox va llançar una campanya publicitària a l'aire lliure a finalitats de febrer.[18] L'elenc va fer una aparició en la carrera Coca-cola 600 Nextel Cup NASCAR en Charlotte sobre el cap de setmana del Dia Memorial.[19]

A finalitats de maig de 2007, 20th Century Fox va arribar a un acord amb Franklin Mint per promocionar la pel·lícula alterant 40.000 quarts de dòlar dels EUA i alliberant-los a la circulació.[20] Totes les cambres alterades van ser encunyats en 2005 i honren a l'estat de Califòrnia com a part del programa dels Quart de dòlar dels 50 estats creat per U.S. Mint. Les cambres alterades presenten a Silver Surfer en el revers juntament amb una URL a l'assetjo web oficial de la pel·lícula. Una vegada que la Casa de la Moneda dels EUA va tenir coneixement de la promoció, va notificar a l'estudi i al Franklin Mint que infringia la llei convertint la moneda emesa pel govern en publicitat privada. La casa de moneda federal no va indicar si s'aplicaria una sanció.[20]

Video casolà[modifica]

La pel·lícula va ser llançada el 2 d'octubre de 2007 en DVD en dues versions. El primer era una versió de pantalla completa / pantalla ampla d'un sol disc. Una edició de dos discos "The Power Cosmic" també es va llançar aquest dia,[21] amb alta definició i en format Blu-ray Disc.[22] La pel·lícula també va ser llançada en HD DVD en altres països.

Recepció[modifica]

Taquilla[modifica]

En el seu cap de setmana d'estrena, la pel·lícula va ser la més taquillera en la taquilla dels Estats Units, aconseguint aproximadament $ 58 milions,[23] $2 milions més que la seva predecessora.[24] En el seu segon cap de setmana, la pel·lícula va tenir una caiguda del 66%, i després va tenir una caiguda del 54% en el seu tercer cap de setmana.[23] La pel·lícula va recaptar $ 289 milions a tot el món, inclosos $ 131.9 milions nets als Estats Units i Canadà i $ 157 milions a l'estranger.[25] El pressupost va ser de $130 milions.[25]

Estrenes[modifica]

Crítica[modifica]

A la pàgina web Rotten Tomatoes se li dona un índex de 37%; amb una qualificació de 4.8/10, sobre la base d'una suma de 166 ressenyes dient que "Mentre que hi ha una millora respecte a la seva predecessora, Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer és no obstant això una baixa i simplista pel·lícula que té pocs beneficis més enllà dels seus efectes especials."[26] En IMDb obté una puntuació de 5,6/10[27] i en el lloc Metacritic obté un 45%, sobre la base d'una suma de 33 ressenyes que indica "crítiques mixtes o mitjana".[28] Les audiències enquestades per CinemaScore van donar a la pel·lícula una qualificació mitjana de "B" en una escala de A + a F, la mateixa qualificació obtinguda per la seva predecessora.[29]

Premis i nominacions[modifica]

La pel·lícula va guanyar dos premis: el premi Golden Trailer de 2008 per "Millor poster promocional",[30] i la co-protagonista Jessica Alba va guanyar el premi "Estavella de cinema femenina favorita" en els Kids' Choice Award de 2008.[31] La pel·lícula va ser nominada per 5 premis també en els Kid's Choice Awards. La pel·lícula va ser nominada per a dues Premis Razzie incloent pitjor actriu per Jessica Alba i pitjor parella de pantalla per a Alba i Ioan Gruffudd, però van perdre tots dos premis davant Lindsay Lohan de la pel·lícula I Know Who Killed Me.

Seqüela cancel·lada i reinici[modifica]

Els quatre protagonistes i Julian McMahon van signar per un contracte de tres pel·lícules[32] amb Fox Studios.[33] Michael Chiklis va declarar que la relació de Ben Grimm amb Alicia Masters tindria un gran focus en l'eventual lliurament[34] mentre que Jessica Alba va expressar interès a presentar a Franklin Richards[35] mentre que Beau Garret va expressar a retornar com Nova.[36]

El 2007, Tim Story va declarar havia planejat una tercera i un quart lliurament[37] i l'escriptor Don Payne va declarar no haver parlat gens sobre una seqüela amb Fox sinó treballar més en els personatges de la franquícia dient "Sempre he estimat als inhumans, els Skrulls, el Amo de les Marionetes i Annihilus, i la Zona negativa"[38] A causa que la pel·lícula va tenir poc èxit en taquilla a diferència de la seva predecessora, 20th Century Fox no es va mostrar segur sobre el futur de la sèrie i no va haver-hi un guió en desenvolupament.[39] El març de 2008, Chris Evans va declarar "Estic bastant segur que no farem una altra. Suposo que un és un llibre tancat".[40] Es va planificar un spin-off de Silver Surfer protagonitzat per Doug Jones. No obstant això, en 2009 es va reiniciar la franquícia cinematogràfica i tots els projectes van ser cancel·lats.[41]

L'agost de 2009, Fox va anunciar plans per reiniciar la franquícia, amb Michael Green i Jeremy Slater com a guionistes, Seth Grahame-Smith col·laborant també en l'elaboració del guió, i Akiva Goldsman i Matthew Vaughn produint.[42] Després de l'estrena de la seva pel·lícula en 2012 Chronicle, Josh Trank va ser contractat per dirigir el reboot, i a mitjan juliol de 2012, va anar oficialment anunciat com a director.[43] El rodatge va començar al setembre de 2013.[44][45] En ser produïda per Fox, la pel·lícula mai va tenir relació amb el Univers cinematogràfic de Marvel.[46][47] 4 Fantàstics va ser estrenada el 7 d'agost de 2015[48] i va anar pitjor que les seves predecessores tant críticament com comercialment.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Els 4 fantàstics i en Silver Surfer». esadir.cat. [Consulta: 20 gener 2020].
  2. GARCÍA, Santiago (04/08/2007). La estela de la Edad de Plata, ABCD, pàg. 46-47, suplement de l'ABC.
  3. «Els 4 Fantàstics i en Silver Surfer». Eldoblatge.com. [Consulta: 21 febrer 2009].
  4. «Los Cuatro Fantásticos y Silver Surfer». Eldoblaje.com. Arxivat de l'original el 29 d'abril de 2008. [Consulta: 21 febrer 2009].
  5. Michael Fleming «Story booked solid with Fox». Variety, 04-12-2005 [Consulta: 9 desembre 2006].
  6. Michael Fleming; Dave McNary «Inside Move: Surfer may board Four». Variety, 03-05-2006 [Consulta: 9 desembre 2006].
  7. 7,0 7,1 Ben Morse; Brian Warmoth. «2007 Preview: Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer». Wizard, 15-01-2007. Arxivat de l'original el 11 de desembre de 2007. [Consulta: 13 juny 2010].
  8. Tim Story «Fantastic Four 2 Set Footage & Story Comments». Superherohype.com, 02-03-2007 [Consulta: 2 març 2007]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2007-03-04. [Consulta: 20 gener 2020].
  9. Pamela McClintock «Fishburne voices Surfer». Variety, 18-04-2007 [Consulta: 19 abril 2007].
  10. Bowles, Scott «First look: Fantasticar flows onto film». USA Today, 30-11-2006 [Consulta: 30 novembre 2006].
  11. William Keck «Jessica Alba plans a fantastic summer». USA Today, 01-06-2006 [Consulta: 9 desembre 2006].
  12. Stax «Fantastic New Title». IGN, 17-08-2006 [Consulta: 9 desembre 2006].
  13. Stax «Braugher Joins Fantastic Sequel». IGN, 24-08-2006 [Consulta: 9 desembre 2006].
  14. Stax «Fantastic Four Sequel Under Way». IGN, 05-09-2006 [Consulta: 9 desembre 2006].
  15. Stax «Weta Surfs to Fantastic Four». IGN, 25-09-2006 [Consulta: 25 setembre 2006].
  16. FILMING IN PEMBERTON . pemberton.ca. Retrieved September 23, 2015.
  17. «Apple.com - Trailers - Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer». Apple, Inc.. [Consulta: 3 novembre 2008].
  18. «Fox Set To Launch Outdoor RISE Campaign». F4movies.com, 14-02-2007 [Consulta: 13 juny 2010].
  19. «Jessica Alba mothers her co-stars, attends NASCAR Coca Colar race in North Carolina». Celebrity-Gossip, 28-05-2007. Arxivat de l'original el 7 de juliol de 2007. [Consulta: 1r novembre 2008].
  20. 20,0 20,1 «O.S. Mint: Silver Surfer Coin is Breaking the Law». Fox News Network, 26-05-2007 [Consulta: 1r novembre 2008].
  21. «Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007) DVD/Home Video Rentals». Box Office Mojo. Amazon.com, 2007. [Consulta: 1r novembre 2008].
  22. «Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (Blu-Ray)». Blu-ray.com, 2007. [Consulta: 1r novembre 2008].
  23. 23,0 23,1 «Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007) - Weekend Box Office». Box Office Mojo. [Consulta: 9 setembre 2007].
  24. «Fantastic Four (2005)». Box Office Mojo. [Consulta: 9 setembre 2007].
  25. 25,0 25,1 «Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007)». Box Office Mojo. [Consulta: 13 maig 2013].
  26. [enllaç sense format] http://www.rottentomatoes.com/m/fantastic_four_2_rise_of_the_silver_surfer/
  27. [enllaç sense format] http://www.imdb.com/title/tt0486576/
  28. [enllaç sense format] http://www.metacritic.com/movie/fantastic-four-rise-of-the-silver-surfer
  29. «CinemaScore». cinemascore.com.
  30. «9th Annual Golden Trailer Award Winner and Nominees». Golden Trailer Awards. Arxivat de l'original el 31 de maig de 2010. [Consulta: 13 juny 2010].
  31. «Cyrus dominates Kids Choice Awards». UPI, 30-03-2008 [Consulta: 13 juny 2010].
  32. Josh Grossberg «A "Fantastic Four" Follow-Up». I! Online, 05-12-2005.
  33. Paul Fischer «Exclusive Interview: Julian McMahon for "Premonition"». Dark Horizons, 15-03-2007 [Consulta: 16 març 2007].
  34. «MeeVee Exclusive! Interview with The Shield's Michael Chiklis». MeeVee, 03-04-2007 [Consulta: 22 novembre 2007]. Arxivat 2007-12-28 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2007-12-28. [Consulta: 20 gener 2020].
  35. Shawn Adler «Jessica Alba Ready To Be A Super-Mommy In ?Fantastic Four 3?». MTV, 10-09-2007 [Consulta: 3 novembre 2007].
  36. Matthew Price «Word Balloons: Actress in ?Silver Surfer' hopes for super role if there's a sequel». The Oklahoman, 05-10-2007 [Consulta: 3 novembre 2007].
  37. Wilson Morales «FANTASTIC FOUR: RISE OF THE SILVER SURFER: An Interview with Director Tim Story». Blackfilm, 04-06-2007 [Consulta: 22 novembre 2007].
  38. «Our Exclusive Interview with Don Payne, Pt 2». F4 Movies, juny 2007 [Consulta: 22 novembre 2007].
  39. Steven Galloway «Studios are hunting the next big property». The Hollywood Reporter, 10-07-2007 [Consulta: 3 novembre 2007].
  40. Shawn Adler «?Fantastic Four 3? Probably Not Happening, Reveals Chris Evans». MTV, 20-03-2008 [Consulta: 20 març 2008].
  41. [enllaç sense format] https://www.elseptimoarte.net/noticias/actualidad/cine-articulo-2414.html
  42. «Fox sets 'Fantastic' Reboot: Akiva Goldsman has been set as producer». Variety.
  43. «Comic-Amb: Fox Sets Reboots Of ?Fantastic Four?». [Consulta: 19 març 2012].
  44. Yahoo UK Movies News. «Fantastic Four reboot to start filming in September». Yahoo. [Consulta: 16 abril 2013].
  45. Kofi Outlaw. «Mark Miler Talks Shepherding Fox?s Marvel Movie Universe & Upcoming Films». Screenrant. [Consulta: 25 octubre 2012].
  46. Fleming, Michael. «Fox sets 'Fantastic' reboot». Variety, 31-08-2009. [Consulta: 23 setembre 2015].WebCitation arxivi.
  47. Miler, Mark. «Just off the phone with Fox and some excellent news - Matthew Vaughn is producing Josh Trank's Fantastic Four reboot!».
  48. Couch, Aaron «Fox Sets Datis for 'Wolverine,' 'Fantastic Four' Sequels». The Hollywood Reporter, 20-03-2014 [Consulta: 24 juliol 2014].

Enllaços externs[modifica]