Els cinc bons emperadors

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els cinc bons emperadors van ser els governants romans Nerva, Trajà, Adrià, Antoní Pius, i Marc Aureli,[1] segons un terme encunyat per Nicolau Maquiavel en el seu llibre Els Discursos en Livy de 1531:  

« A partir de l’estudi d’aquesta història, també podem aprendre com s’ha d’establir un bon govern; ja que, mentre que tots els emperadors que van néixer al tron per naixement, excepte Titus, eren dolents, tots els que van ser adoptats eren bons, com en el cas dels cinc que van de Nerva a Marc. Però tan bon punt l’imperi va caure de nou als hereus de naixement, la seva ruïna va tornar a començar.[2] »

Els qui van adoptar els emperadors van guanyar el respecte a través del bon govern:  

« Tito, Nerva, Trajà, Adrià, Antoní i Marc no tenien necessitat de cohorts pretorianes, ni d’innombrables legions per custodiar-les, sinó que eren defensades per la seva pròpia bona vida, la bona voluntat dels seus súbdits i l’afecció del senat.[2] »

Edward Gibbon va escriure a La Història de la Decadència i Caiguda de l'Imperi Romà que la seva regla era un temps quan "l'Imperi Romà va ser governat per poder absolut, sota el guiatge de saviesa i virtut".[3] Gibbon creia que aquests benèvols monarques i la capacitat per fer polítiques moderades era inusual i contrastava amb els seus successors més tirànics i opressors..

Hipòtesi alternativa[modifica]

Una hipòtesi postula que la successió adoptiva parteix de la manca d'hereus biològics. Tots menys l'últim dels emperadors adoptius van tenir cap fill biològic legítim per succeir-los. Per això estaven obligats a triar un successor en algun altre lloc; tan aviat com l'Emperador podria mirar cap a un fill biològic per seguir-lo, la successió adoptiva va ser aparcada.

La dinastia va acabar amb la Dinastia Antonina.

CommodusMarcus AureliusLucius VerusAntoninus PiusHadrianTrajanNerva
Nota: El co-regnat de Marc Aureli amb Luci Aureli Ver va ser del 161 fins que Ver va morir el 169.

Referències[modifica]

  1. McKay, John P.; Hill, Bennett D.; Buckler, John; Ebrey, Patricia B.; & Beck, Roger B. (2007). A History of World Societies (7th ed.). Boston: Houghton Mifflin Company, v–vi. ISBN 978-0-618-61093-8.
  2. 2,0 2,1 Machiavelli, Discursos Livy, Llibre I, Capítol 10.
  3. Gibbon, The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, I.78.