Els treballs i els dies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreEls treballs i els dies
(grc) Ἔργα καὶ Ἡμέραι Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorHesíode Modifica el valor a Wikidata
Llenguagrec homèric Modifica el valor a Wikidata
Creaciósegle VIII aC
Dades i xifres
Gènerepoema i poesia didàctica Modifica el valor a Wikidata
Personatges
Perses (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Els treballs i els dies (en grec antic: Ἔργα καὶ Ἡμέραι, referit de vegades pel nom llatí Opera et Dies) és un poema d'uns 800 versos compost per Hesíode al voltant del 700 aC.

Contingut[modifica]

L'obra està composta a partir de gèneres poètics preexistents que la tradició oral grega havia incorporat del món oriental: sobretot, variants del catàleg –l'exemple homèric del qual és el cant II de la Ilíada–: els calendaris i els dies; i de col·leccions de consells, instruccions i proverbis –com l'Ahikar assiri–.[1] L'organització és, comparada amb la Teogonia, menys clara, i no s'explica cronològicament –encara que els blocs de calendaris agrícoles i de navegació internament respecten una cronologia–, sinó per temes. Les col·leccions de proverbis inclouen faules, símils i mites.[2]

El poema gira al voltant de dues veritats generals: el treball és el destí universal de l'ésser humà, però solament qui estigui disposat a treballar podrà amb aquest. Els estudiosos han interpretat aquesta obra en el context d'una crisi agrària al continent grec, que va inspirar una ona de colonitzacions a la recerca de noves terres.[3]

Aquesta obra mostra les cinc edats de l'ésser humà, a més a més de contenir consell i saviesa, prescrivint una vida d'honest treball i atacant l'ociositat i els jutges injusts –com els que van decidir a favor de Perses–, així com la pràctica de la usura. Descriu els immortals que vagaregen per la Terra vigilant la justícia i la injustícia.[4] El poema considera el treball com a origen de tot el bé, perquè tant humans com déus odien els ganduls, que semblen abellots en un rusc.[5]

Referències[modifica]

  1. Rodríguez Adrados, «La composición de los poemas hesiódicos», p. 203ss.
  2. Rodríguez Adrados, «La composición de los poemas hesiódicos», p. 214ss.
  3. Espinosa Alarcón,Andrés y Pérez Iriarte, José Luis. Las formas políticas de la Grecia arcaica a la luz de los factores socio-económicos en CONVIVIUM, Any: 1965 Núm.: 19-20 pág. 117. [1]
  4. Hesíode, Els treballs i els dies, Cant III, 250: «Sobre la terra mantenidora de molts n'hi ha trenta mil Immortals de Zeus que guarden als homes mortals; i embolcallat] d'aire, corren ací i allà sobre la terra observant els judicis equitatius i les males accions.»
  5. Hesíode, Els treballs i els dies, 300: «Els Déus i els homes odien igualment que el que viu sense fer res, semblant als abellots, que manquen d'agulló i que, sense treballar pel seu compte, devoren el treball de les abelles.»

Bibliografia[modifica]

  • Castellanos i Vila (ed. i trad.), Joan. Hesíode: Teogonia; Els treballs i els dies. Barcelona: Edicions de la Magrana, 1999. ISBN 9788482641973. 
  • Friedrich Solmsen, R. Merkelbach et M. L. West (Ediderunt). Hesiodi Theogonia; Opera et dies; Scutum; Fragmenta selecta (en grec). Oxford: Oxford University Press, 1970. ISBN 978-0-19-814071-9. 
  • Mazon (ed. i trad.), Paul. Hésiode Théogonie; Les travaux et les jours; Le bouclier (en grec/francès). París: Les Belles Lettres, 1928. ISBN 2-251-00152-2. 
  • Vianello de Córdova, Paola. ΗΣΙΟΔΟΥ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΕΜΕΡΑΙ, Hesiodo: Los trabajos y los Días (en grec/espanyol). Mèxic D.F.: UNAM, 1979. ISBN 968-58-2543-2. 
  • Hesíodo. Teogonía. Trabajos y días. Escudo. Certamen. Buenos Aires: Editorial Losada, 2007. ISBN 978-950-03-9420-8. 
    Obras y fragmentos: Teogonía. Trabajos y días. Escudo. Fragmentos. Certamen (en castellà). Madrid: Editorial Gredos, 1997. ISBN 978-84-249-3517-7. 

Enllaços externs[modifica]