Emil Dovifat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEmil Dovifat

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 desembre 1890 Modifica el valor a Wikidata
Moresnet Neutral Modifica el valor a Wikidata
Mort8 octubre 1969 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Berlín (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Múnic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Lliure de Berlín Modifica el valor a Wikidata
PartitUnió Demòcrata Cristiana d'Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralWaltraud Woeller (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsDorothee von Dadelsen Modifica el valor a Wikidata
Premis

Emíl Dovifat (Moresnet Neutral, 27 de desembre de 1890- Berlín, 8 d'octubre de 1969) va ser un reputat periodista. Va estudiar filosofia a la Universitat de Múnic i la Universitat de Leipzig. Més tard, es va doctorar a la Universitat Humboldt de Berlín. Deixeble de Carl Sonnenschein (1876-1929), figura rellevant del catolicisme social alemany i pioner als estudis de periodisme durant la República de Weimar.

L'any 1928 es va habilitar com a professor de periodisme de la Universitat Friedrich-Wilhelms de Berlín. Director del Instituts für Publizistik de la Universitat Lliure de Berlín (1948-1959). Al 1956, crea la revista Publizistik amb un ampli ventall de continguts temàtics, des de premsa, revistes, ràdio, televisió, retòrica, publicitat, etc.

Un dels pares de la publicística i un dels investigadors de comunicació més importants durant els anys 20. A les classes, Dovifat insistia a diferenciar informació d'opinió, i les seves idees sobre públic i opinió pública van tenir una influència central a la trajectòria professional de Elisabeth Noelle-Neumann.

Obra[modifica]

Dovifat defineix el concepte de periodisme i teoritza sobre les pràctiques professionals, l'ètica, i els diferents gèneres periodístics. Va ser un dels impulsors dels estudis universitaris de publicitat i de la dimensió acadèmica del periodisme, a Alemanya. Els seus treball inclouen aspectes com les tècniques constructives i la Deontologia professional periodística, la privacitat i el dret a l'honor, el rumor i les fonts.

La seva obra d'inspiració catòlica va tenir gran influència i difusió a Espanya i Amèrica Llatina.

La vida i obra d'Emíl Dovifat ha estat recollida a Dimensions of public communication: Publizistik the system of Emíl Dovifat (1971), de Wolf Leo Hurting i a Emíl Dovifat: Ein katholischer Hochshullehrer und Publizist (1986), de Klaus-Ulrich Benedikt.

Entre els seus llibres destaquen:

En llengua espanyola han estat publicats:

Bibliografia[modifica]

  • Klaus-Ulrich Benedikt: Emil Dovifat: Ein katholischer Hochschullehrer und Publizist. Matthias-Grünewald-Verlag, Mainz 1986, ISBN 3-7867-1264-6
  • Lutz Hachmeister: Theoretische Publizistik. Studien zur Geschichte der Kommunikationswissenschaft in Deutschland, Berlin 1987, ISBN 3-89166-044-8
  • Bernd Sösemann (Hrsg.): Emil Dovifat: Studien und Dokumente zu Leben und Werk. Walter de Gruyter, Berlin/New York 1998, ISBN 3-11-015771-3
  • Otto Köhler: Unheimliche Publizisten: Die verdrängte Vergangenheit der Medienmacher. Knaur, München 1995, ISBN 3-426-80071-3
  • Plantilla:WWW-DDR
  • Julia Schäfer (Autorin des Manuskripts): 8. Oktober 1969: Der Todestag des deutschen Publizistikwissenschaftlers Emil Dovifat. Sendung in der Reihe WDR-ZeitZeichen, 14:35 Min., WDR 5 vom 8. Oktober 2014.