Efecte Auger

(S'ha redirigit des de: Emissió Auger)
De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Resultat del procés de desexcitació d'un altre electró d'aquell àtom, sense emissió de cap fotó. Aquest electró emès és anomenat electró Auger .

El procés acostuma a produir-se després de l'emissió d'un electró d'un dels nivells fonamentals de l'àtom. El lloc buit deixat per aquest electró és ocupat per un altre electró procedent dels nivells superiors; l'energia generada s'acostuma a invertir en l'emissió d'un fotó de raigs X, però a vegades també s'inverteix en l'emissió d'un altre electró, o electró Auger.

Història[modifica]

L'emissió Auger va ser descoberta el 1920 per Lise Meitner, física de nacionalitat austríaca, que ho va reportar el 1923 a la revista Zeitschrift für Physik . Dos anys més tard, Pierre Victor Auger, físic francès, també descobreix el procés que reporta a la revista Radium el 1925. La major influència de la segona revista va donar com a conseqüència que Auger sigui el nom donat al fenomen.

El procés d'emissió[modifica]

La següent figura mostra una transició Auger KLL . El primer electró va ser llevat de la capa K . Un electró L baixa a ocupar la vacant i l'excés d'energia és transferit a un segon electró L , el qual és emès de l'àtom.

Quan un electró és arrencat d'una de les capes internes d'un àtom, deixant una vacant o buit, un electró d'un nivell d'energia extern pot caure en aquesta vacant, resultant en un excés d'energia. Aquest excés d'energia és freqüentment alliberada per l'emissió d'un fotó ( fluorescència de raigs X ), encara que també pot ser transferida a un altre electró, el qual és emès de l'àtom. L'energia de l'electró Auger correspon a la diferència entre l'energia de la transició electrònica primària i l'energia de ionització per a la capa de la qual l'electró Auger va ser emès. Aquests nivells electrònics depenen del tipus d'àtom i l'ambient químic en el qual es trobava l'àtom.

L'energia cinètica de l'electró Auger expulsat depèn exclusivament dels tres nivells d'energia involucrats en el procés:

on

  • és l'energia de l'àtom amb una vacant en un nivell intern. Aquest és un estat altament inestable.
  • és l'energia del nivell energètic ocupat pel segon electró.
  • és l'energia de l'electró que serà expulsat en l'efecte Auger.
  • és la funció treball. És l'energia necessària perquè l'electró deixi la superfície del sòlid.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Efecte Auger Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Soto, G; Díaz J A, de la Creu W. «Copper nitride films produced by reactivi Pulsed làser Deposition». Materials Letters, 57, 2003. pp 4130-4133.
  • Soto, G, de la Creu W; Farias MH «XPS, AES, and Eels characterization of nitrogen-containing thin films». Journal of Electron Spectroscopy and Related Phenomena, 135, 2004. pp 27-39.