Llista d'emperadors del Sacre Imperi Romanogermànic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Corona de l'Emperador del Sacre Imperi.

Aquesta pàgina enumera els emperadors considerats a partir de l'època de Carlemany fins a l'abolició de l'imperi l'any 1806.

Per a les regles primerenques d'aquesta llista, el títol emperador d'Occident és anacrònic, així Carlemany s'autoanomenà imperator Romanorum ("emperador de Romans") i imperator Romanum gubernans imperium ("emperador que governa l'Imperi Romà"), tot i que molts van utilitzar simplement l'imperator del títol ("emperador").

Carlemany va rebre el seu títol imperial quan fou coronat pel Papa Lleó III a Roma l'any 800. Posteriorment, la coronació papal fou considerada un requisit previ indispensable per esdevenir emperador. Després de la coronació d'Otó I el Gran, el títol imperial es va convertir en una prerrogativa del governant d'Alemanya; no obstant això, no tots els governants foren coronats emperadors per la qual cosa varia la llista d'Emperadors d'Occident a la de reis d'Alemanya.

A partir de 1508 Maximilià I, després d'un viatge fallit vers a Roma per ser coronat, tingué el permís Papal per anomenar-se imperator electus, o sigui, emperador-electe. El seu successor, Carles V, serà coronat el 1530, però els posteriors governants ja no buscaran la coronació Papal i seran designats emperadors-electes.

Imperi Carolingi[modifica]

Dinastia carolíngia[modifica]

Dinastia Spoleto[modifica]

Dinastia carolíngia[modifica]

Sacre Imperi Romanogermànic[modifica]

Dinastia Saxona-Otoniana
Dinastia Sàlica (Francònia)
Dinastia Supplinburger
Dinastia Hohenstaufen
Casa de Welf
Dinastia Hohenstaufen
Dinastia Luxemburg
Dinastia Wittelsbach
Dinastia Luxemburg
Dinastia Habsburg
Dinastia Wittelsbach
Dinastia Habsburg-Lorena

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llista d'emperadors del Sacre Imperi Romanogermànic