Empunyadura

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Empunyadura (esgrima))
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Empunyadura francesa
Empunyadura italiana

L'empunyadura en esgrima és el cilindre (o forma semblant) que segueix la línia de la fulla i que és el punt de prensió de l'arma. És diferent per a dretans i esquerrans. En l'empunyadura francesa, per cert, és l'únic element. El conjunt de peces que conformen el mànec del floret, espasa i sabre. L'arma està composta per empunyadura, el pom i la cassoleta

  • espasa floret

Punta d'estocada

  • sabre

fulla cassoleta

L'empunyadura antigament tenia una sèrie d'ornaments i elements de suport que permetre una millor gestió de les armes. És en l'empunyadura, on els diferents tipus d'empunyadura s'han desenvolupat més.

El pom no existeix en la majoria dels models comuns d'empunyadura, i només en alguns empunyadures d'estil francès, que consta d'una petita bola està en el cable equilibri que fa contrapès perquè sigui més fàcil de mantenir l'equilibri de l'arma.

La cassoleta és una pantalla, en general metall, utilitzada per a protegir la mà del tirador. La cassoleta de l'espasa té forma d'U i es diferencia de la de la mà dreta de Maniche. L'interior de la cassoleta està recobert per una tela encoixinada, per protegir els dits.

Tipus[modifica | modifica el codi]

Hi ha diverses menes d'empunyadures per a l'espasa i el floret, dels quals els tiradors s'especialitzen, mentre que en sabre totes les empunyadures són les mateixes a excepció de la de custòdia que depèn de la mà que utilitzi l'espadatxí.

Els principals tipus són:

  • Empunyadura recta (francesa) (hi ha una empunyadura italiana antiga derivada d'aquesta)
  • Empunyadura anatòmica o de pistola, que també pot presentar diferents

configuracions: Visconti, belga, russa, americà, hongaresa, alemanya, xinesa o Zivkovic.

Mentre que les empunyadures són totes vàlides, en l'actualitat en competició oficial, només s'utilitzen les empunyadures de pistola, més complexes, però que permeten una millor prensió sobre l'arma.