Eníades

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Eníades (llatí Oeniadae, grec Οἰνιάδαι) fou una ciutat d'Acarnània a la riba oest de l'Aquelos, a uns 15 km de la desembocadura. Era una de les principals ciutats d'Acarnània i era fortificada i rodejada de maresmes. El seu territori es deia Paracheloitis (Paraqueloitis). El nom de la ciutat derivada de l'heroi etoli Oeneos.

La ciutat s'esmenta per primer cop el 455 aC quan fou atacada pels messenis que havien estat expulsats de Messènia pels espartans i s'havien establert a Naupactos. Van ocupar la ciutat però al cap d'un any en foren expulsats pels acarnanis. En aquest temps la ciutat era enemiga d'Atenes i és per això que fou atacada pels messenis, protegits d'Atenes. Pèricles la va assetjar el 454 aC però no la va poder ocupar.

A la guerra del Peloponès es va oposar a Atenes i fou l'única ciutat d'Acarnània que va estar al costat dels espartans amb l'excepció d'Astacos. El 429 aC Formion va fer una expedició contra les dues ciutats i Astacos fou conquerida, però no va seguir cap a Oeniadae perquè era ja hivern i la ciutat estava protegida per les maresmes. El 428 aC fou atacada per Asopios, fill de Formion, i el seu territori arrasat però la ciutat no fou ocupada; el 424 aC Demòstenes, amb l'ajut d'altres ciutats d'Acarnània, finalment va obligar a la ciutat a entrar a l'aliança atenenca.

Després fou una ciutat mes de Grècia i al segle iii aC va estar sota domini de la Lliga Etòlia, que va donar mort als seus habitants, en temps d'Alexandre el Gran. Va restar sota domini de la lliga fins al 219 aC quan va passar a Filip V de Macedònia.

El 211 aC la ciutat i la veïna Nesos (Nesus) fou conquerida pels romans dirigits per M. Valerius Laevinus, i retornada a la Lliga Etòlia, aliada dels romans. El 189 aC en el tractat de pau entre Roma i la Lliga, la ciutat fou restituïda a Acarnània. Després d'això va desaparèixer de la història però va seguir existint durant alguns segles.

Correspon a la moderna Tríkardho; les maresmes es diuen Lesini o Katokhi i tenen un llac principal que és l'antic Melite. Queden ruïnes interessants.

Coord.: 38° 24′ 33″ N, 21° 11′ 45″ E / 38.4092°N,21.1958°E / 38.4092; 21.1958