Encerclament militar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Encerclament durant les Invasions japoneses de Corea

Un encerclament és un terme militar per a la situació en què una força o objectiu està aïllada i envoltada de forces enemigues.[1]

Aquesta situació és altament perillosa per a la força encerclada: a nivell estratègic, perquè no pot rebre subministraments ni reforços, i a nivell tàctic, perquè les unitats de la força poden ser atacades per diverses bandes. Finalment, atès que la força no pot retirar-se, tret que sigui alleujada o pugui esclatar, ha de lluitar fins a la mort o rendir-se. Un encerclament especial és el setge. En aquest cas, les forces encerclades s'envolten en una posició fortificada on hi ha subministraments de llarga durada i fortes defenses que els permeten suportar atacs. Els setges han tingut lloc en gairebé totes les èpoques de la guerra.

Història[modifica]

L'encerclament ha estat utilitzat al llarg dels segles per líders militars, inclosos generals com: Alexandre el Gran, Juli Cèsar, Genguis Khan, Khalid bin Waleed, Hannibal, Sun Tzu, Yi Sun Shin, Shaka Zulu, von Wallenstein, Nader Shah, Napoleon, von Moltke, Heinz Guderian, von Rundstedt, von Manstein, Zhukov i Patton.

Sun Tzu i altres pensadors militars suggereixen que un exèrcit no estigui completament encerclat, sinó que se li hagi de donar marge per fugir, o els homes de l'exèrcit "encerclat" aixecaran la moral i lluitaran fins a la mort. És millor que considerin la possibilitat de retirar-se.[2] Un cop l'enemic es retira, poden ser perseguits i capturats o destruïts amb molt menys risc per a les forces perseguidores que un combat fins a la mort. Alguns exemples d'això podrien ser les batalles de Dunkerque, el 1940, i la Falaise Gap el 1944.

Encerclaments[modifica]

Referències[modifica]

  1. «U.S. Army FM 3-90 Appendix D, Encirclement Operations». globalsecurity.org. [Consulta: 23 gener 2012]. «Encirclement operations are operations where one force loses its freedom of maneuver because an opposing force is able to isolate it by controlling all ground lines of communication and reinforcement.»
  2. Sun Tzu, L'art de la guerra, Section VII: Maneuvering, line 36.
  3. 3,0 3,1 3,2 comitè d'antics oficials alemanys. EUA Departament de l'Exèrcit. [http: //www.history.army.mil/books/wwii/20234/20234.html Operacions de forces encerclades: experiències alemanyes a Rússia (fulletó 20-234)], 1952.  El terme alemany per a un embolcall és "Kesselschlacht" (batalla de calderes).
  4. «Les forces iraquianes busquen encercla els combatents IS a Tikrit». BBC, 04-03-2015.

Enllaços externs[modifica]

  • The Great Kitilä Motti (Història de la Guerra d’Hivern des del lloc web d’una pel·lícula documental que mostra diversos encerclaments.)(anglès)