Enganxina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Enganxina de fusta corbada

Una enganxina és un tipus d'etiqueta: un tros de paper imprès, plàstic, vinil o un altre material amb adhesiu sensible a la pressió temporal o permanent en una cara. Es pot utilitzar per a la decoració o amb finalitats funcionals, segons la situació.

Les enganxines poden tenir moltes formes i mides diferents i també varien molt en color i disseny. Sovint s'adhereixen a articles com carmanyoles, carpetes, taquilles, quaderns, parets, cotxes, finestres, que s'utilitzen com a etiquetes de nom, etc.

El terme " preu de l'enganxina " es refereix a la pràctica històrica d'adherir una enganxina gran a la finestra d'un cotxe nou indicant el seu preu base, opcions, despeses d'enviament, etc... (a partir del qual sovint es sol negociar un descompte).

Història[modifica]

enganxines de fusta de diferents formes

Fins i tot els antics egipcis i sumeris utilitzaven segells de cilindres amb caràcters per identificar béns. Els romans i els grecs utilitzaven petits penjolls per a aquesta finalitat. En els segles següents, poc va canviar de forma. La invenció de la impremta al segle XV El segle xix va servir de base per a les etiquetes impreses, tot i que el seu ús va durar fins al segle xviii. segle s'acostava molt. Aleshores es va crear el primer enganxina, semblant a l'actual. La part posterior estava recoberta amb cola i l'enganxina es va enganxar al lloc desitjat. En el curs posterior del desenvolupament, van seguir més i més dissenys artístics. Untar amb cola va ser popular fins al segle xx. Century l'única manera de fer que les etiquetes siguin simplement responsables. Stanton Avery va fer les primeres etiquetes autoadhesives troquelades als Estats Units el 1935. Els enganxines de preu que va vendre amb el nom de Kum-Kleen tenien cola de goma a la part posterior. Això també va facilitar la seva eliminació de nou. La forma més comuna d'enganxines va ser introduïda al mercat mundial a principis dels anys 50 per Werner Jackstädt i la seva empresa de Wuppertal. Aquesta forma d'enganxina consisteix en una pel·lícula de plàstic i té una capa adhesiva a la part posterior. Els enganxines van guanyar ràpidament popularitat com a forma fàcil i barata de fer arribar missatges al públic. 

Se li atribueix a R. Stanton Avery la creació de laprimera enganxina autoadhesiva el 1935.[1] Mentrestant, els xips NFC ja s'estan instal·lant en enganxines i aquests es fan permanentment utilitzables per a ús exterior mitjançant una capa de resina,

Ús[modifica]

Adhesiu publicitari per a un estudi de boxa a Alemanya, a l'estil del màrqueting de guerrilla

Les enganxines són molt utilitzades quan un objecte requereix la identificació amb una paraula o idea. Es poden adjuntar enganxines de marca als productes per etiquetar aquests productes com a provinents d'una empresa determinada. També es poden utilitzar per descriure característiques dels productes que no serien òbvies a partir d'un simple examen, o per aclarir un error d'impressió o un canvi d'algun tipus en el producte, com ara el país d'origen, un canvi en els ingredients d'un producte, un data de caducitat o avís de drets d'autor, sense haver de desfer l'embalatge preexistent per a un canvi tan petit. Sovint s'utilitza un dispensador d'etiquetes com una manera convenient de separar l'etiqueta adhesiva del seu revestiment o cinta de suport.

Les enganxines col·locades als para-xocs dels automòbils, magnètics i permanents, anomenats enganxines de para-xocs, solen ser utilitzats pels individus com a forma de demostrar el seu suport a causes polítiques o ideològiques. La identificació de la matrícula del vehicle i els últims detalls del servei són dos exemples d'enganxines a l'interior de la majoria dels parabrises dels cotxes. El terme "adhesiu de la finestra" s'utilitza generalment per a les etiquetes de vinil que estan enganxades a l'interior de la finestra d'un vehicle, a diferència de les enganxines resistents a l'aigua que estan enganxats a l'exterior d'un vehicle però que es poden enganxar a qualsevol cosa.

Les enganxines també s'utilitzen per embellir pàgines de scrapbooking. Els tipus d'enganxines que es venen amb aquesta finalitat inclouen acrílic, 3D, cartolina, epoxi, teixit, flocat, brillant, paper, inflat i vitela. Mentre que als primers dies de l'àlbum de retalls, les enganxines es venien principalment en fulls de 2"x6", ara Els fulls de mida de 6"x12" i fins i tot 12"x12" són molt habituals.

Adhesiu vandalisme a São Paulo, Brasil

Sovint es distribueixen com a part de campanyes promocionals i polítiques ; per exemple, en molts districtes electorals dels EUA, es donen enganxines que indiquen que una persona ha votat a cada votant quan surt del lloc de votació, principalment com a recordatori als altres de votar. Els observadors poden aplaudir de mans, tocar un clàxon o d'una altra manera aplaudir un bon adhesiu.

Al segle XVI l'aristocràcia francesa portava enganxines a la cara per amagar les taques.[2]

Avui dia s'utilitzen enganxines temporals per indicar si algú està lliure de determinats símptomes de salut, si s'ha vacunat o si s'ha aprovat algun protocol de seguretat.

Les enganxines també s'utilitzen com a forma de màrqueting de guerrilla, a més de servir com una forma omnipresent de vandalisme visual i físic.

Col·leccionisme[modifica]

Comerç d'enganxines al Brasil per a l'àlbum d'enganxines de la Copa del Món 2018 de Panini

Les enganxines més senzilles poden ser col·leccionables pels principiants, que serveixen de porta d'entrada a l'afició col·leccionista.

Formant una associació amb la FIFA el 1970, Panini va produir per primera vegada un àlbum d'enganxines de la Copa del Món per a la Copa del Món de 1970.[3][4] Iniciant una mania per col·leccionar i comerciar enganxines, des d'aleshores, recollir i comerciar enganxines s'ha convertit en part de l'experiència de la Copa del Món, especialment per a la generació més jove.[5][6] El diari britànic The Guardian afirma que "la tradició d'intercanviar enganxines duplicats [de la Copa del Món] va ser un element de joc durant les dècades de 1970 i 1980".[5]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Enganxina