Enhanced Xip set

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticEnhanced Xip set
DissenyadorCommodore International Modifica el valor a Wikidata
OCS (oc) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Enhanced Xip set ( ECS , Chipset Millorat) és el nom utilitzat per a la versió ampliada del chipset original del Commodore Amiga (OCS). Es va llançar a 1990 amb l'Amiga 3000. Els ordinadors Amiga venuts en aquest any presentaven una barreja de xips OCS i ECS, i fins i tot un Enhanced Chipset complet. El 1991 s'introdueix oficialment en la gamma baixa amb el llançament de l'Amiga 500+. L'últim Amiga a usar-lo va ser l'Amiga 600. Va ser substituït pel chipset AGA ( Advanced Graphics Architecture ).

La llista completa dels models d'ordinadors Amiga que el van incorporar és:

El ECS consisteix en 3 components: Super Agnus, Super Denise i Paula. Super Agnus i Super Denise són millores sobre els originals xips Agnus i Denise.

Super Agnus[modifica]

El nom Agnus ve de l'anglès a ddress g enerator (generador d'adreces). És el xip responsable de controlar la xip RAM. A més processa els diferents senyals de sincronització de vídeo i conté els dos coprocessadors gràfics blitter i Copper. En comparació amb l'Agnus l'OCS duplica la capacitat de la Xip RAM a 2 MB.

Super Denise[modifica]

El nom prové de D isplay i ncoder, i és el xip encarregat de manejar les resolucions. En comparació amb el Denise de l'OCS, manté el mateix nombre de colors (4096) però a més aporta:

  • Productivity Mode de 640 x 480 píxels i 4 colors
  • SuperHires de 1280 × 200 o 1280 × 256 píxels i 4 colors
  • Possibilitat que el blitter copiï regions més grans de 1024 × 1024 en una sola operació.
  • Mostra sprites a la vora, fora de la zona de plans de bits

Paula[modifica]

El nom prové de P eripheral and au dio. No pateix canvis respecte de l'OCS. Aquest xip s'encarrega de:

  • Lectura i escriptura dels disquet s
  • Maneig del so
  • Suport de monitor VGA
  • Conversió analògica/digital.

Suport i problemes de compatibilitat[modifica]

El suport de l'ECS comença amb el sistema operatiu AmigaOS 2.0. Les noves prestacions són principalment aprofitades pel soft de productivitat, més que pels jocs. Les prestacions del Kickstart 2 són utilitzades ocasionalment pels jocs posteriors, i com les dues tecnologies se solapen àmpliament, alguns usuaris sobreestimar el paper del chipset ECS.

A causa dels canvis alguns jocs no funcionen ja correctament. Si se li suma el que no es notifica als programadors les noves prestacions i canvis amb suficient antelació, la producció de soft adaptat al nou chipset és escassa.