Entorn virtual d'aprenentatge

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Entorn Virtual d'Aprenentatge)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un entorn virtual d'aprenentatge (EVA), virtual learning environment (VLE) en anglès, és un programari específicament dissenyat per facilitar l'ensenyament-aprenentatge utilitzant sistemes informàtics. En general es tracta de sistemes que treballen en un entorn web i que possibiliten la comunicació entre els diferents subjectes del fet educatiu (entre el professorat, entre l'alumnat i entre el professorat i l'alumnat). Els EVA permeten al professorat presentar tota mena de materials educatius en format digital (interactius o no), fer el seguiment de les activitats realitzades pel seu alumnat, intercanviar amb el mateix informacions, consells, etc. i, finalment, portar un registre de les seves activitats i gestió de les qualificacions. L'alumnat, per la seva banda, pot consultar en tot moment els materials dels cursos, comunicar-se amb el professorat i amb la resta de l'alumnat. Un dels EVA més utilitzats, fet amb programari lliure, és Moodle que disposa d'una activa comunitat en català.

Un entorn virtual d'aprenentatge es pot definir com un espai predissenyat d'informació pertinent per a l'aprenentatge i un espai social d'interacció, en què els llocs físics es representen mitjançant espais virtuals representats explícitament, sia en forma textual, gràfica o en 3D. Els usuaris d'aquests espais han de ser alguna cosa més que actius, s'han de convertir en actors que construeixin el seu propi espai virtual.

Els continguts i els serveis d'un VLE es poden estructurar amb una sèrie d'activitats d'aprenentatge. Les activitats s'han de desplegar en l'entorn d'acord amb una estratègia pedagògica i d'acord amb un model de disseny d'aprenentatge. És important que l'estratègia pedagògica es pugui triar, dissenyar o modificar, cosa que no faciliten de la mateixa manera tots els VLE.

Facilitats d'un VLE[modifica | modifica el codi]

Les facilitats i els serveis desplegats per un VLE poden proporcionar nombrosos avantatges en una experiència d'aprenentatge col·laboratiu, sia a distància, presencial o mixta. Els membres d'un grup poden progressar més bé basant-se en l'ajuda mútua per arribar a certs objectius d'aprenentatge de manera repartida, distribuïda i coordinada. L'aprenentatge pot quedar molt lligat a l'experiència virtual que desenvolupin els estudiants i, a més, no quedarà limitat als cursos o grups formals que operin mentre es porta a terme l'experiència, sinó que es pot estendre més enllà de la durada d'aquesta experiència, en forma d'aprenentatge permanent o al llarg de la vida (lifelong learning), amb el sol fet de permetre que el sistema informàtic en què s'estableix el VLE operi indefinidament. Si a més s'incorporen usuaris no matriculats formalment en el curs, es poden dur a terme experiències d'aprenentatge informal.

LMS[modifica | modifica el codi]

Una visió alternativa dels VLE és la que no es basa en activitats, sinó en continguts digitals. Aquests continguts se solen acompanyar dels serveis necessaris per a gestionar-los, i també per a fer la gestió d'usuaris (estudiants i professors) i cursos. Aquests VLE se solen anomenar sistemes de gestió de continguts per a l'aprenentatge (learning content management system, LCMS) o, simplement, sistemes de gestió de l'aprenentatge (learning management system, LMS). Un exemple pràctic d'aquests sistemes és Moodle.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]