Entremès (plat)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Entremès (gastronomia))
Jump to navigation Jump to search

Un entremès o, sovint en plural, entremesos (gal·licisme d'entremets, dits també hors d'œuvres) són petites porcions d'aliments que se serveixen durant els àpats per a picar-hi mentre se serveixen els plats. En l'actualitat se solen prendre abans del menjar principal.

El costum de servir-los entre plat i plat encara es troba en els restaurants d'alta categoria, la funció dels qualsés, a més d'entretenir l'espera, d'eliminar del paladar el gust del plat acabat, i preparar-lo per al següent plat. En aquest sentit també hom els coneix com a entrants, encenalls o menudalles o pel nom francès d'amuse-bouche o amuse-gueule (respectivament "entreteniment" i "entreteniment per a la boca").[1][2]c

En el món anglo-saxó els savouries (o bonnes-bouches en francès[3]) són entremesos salats que hom menja abans de les darreries.

Referències[modifica]

  1. Murray, Kenneth (ed.). Bon Appétit: A Dictionary of French Restaurant Terms. Concorde French Language Publications, 2006, p. 3. ISBN 0-9545991-2-8. 
  2. Burgel, Patrick. Le petit dictionnaire des pluriels: 5000 mots. Chatou: Éditions Carnot, 2005, p. 35. ISBN 2-84855-114-3. 
  3. Gringoire & Saulnier (Grégoire, Th. i Saulnier, L.) Le répertoire de la cuisine, ed. Flammarion, París, 1986