Entremès (teatre)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Entremès (literatura))
Salta a: navegació, cerca

L'entremès és una peça dramàtica divertida i d'un sol acte, protagonitzada per personatges de classes populars, que solia representar-se durant el segle d'or espanyol, és a dir, a finals del segle xvi i durant el segle xvii i XVIII fins a la seva prohibició en 1780, entre la primera i segona jornada d'una obra major. Posteriorment serà anomenat sainet. A Europa, el seu equivalent és la farsa, la denominació es va aplicar a Espanya a qualsevol tipus de representació teatral.

Lope de Rueda, el creador del pas, precursor de l'entremès.

Origen[modifica | modifica el codi]

En els seus principis, era una acció no exempta de la principal, a manera de descans o interludi còmic. Així era en el cas d'algunes obres de Gil Vicente o Garci Sánchez de Badajoz, al costat dels passos de Lope de Rueda tinguts per antecedent de l'entremès. Sebastián de Horozco, però, va escriure el primer entremès exempt, diferent del ja esmentat, parell ser representat en un convent de monges el dia de Sant Joan Evangelista, protagonitzat per un frare resador i visitador de bordells, i altres dos personatges populars, un pregoner, un buñolero i un vilà babau i procaç, que intercanvien insults, cops i manteigs en clara manifestació del caràcter carnavalesc del gènere.

Aquest va començar a definir amb els Passos de Lope de Rueda al segle xvi. Al principi s'escrivia indistintament en prosa o vers. Joan Timoneda cita la paraula entremès precisament en una de les seves obres més conegudes, la col·lecció dramàtica La Turiana, en la qual es contenen diverses comèdies i farses molt elegants i gracioses amb molts entremesos i passos afables (1565). Es veu doncs en la denominació de pas era sinònima de l'alguna cosa més gastronòmica entremès. El mateix Timoneda en El delitós (1567) diu: "Veniu alegrement al Deleitoso /trobar-ho heis ple i cabalós/de passos i entremesos molt facetos". Agustín de Rojas Villandrando, en la seva obra El viatge entretingut (1603), va escriure:

Retrat de Agustín de Rojas Villandrando a la portada de la seva obra, El viatge entretingut. Barcelona, ​​1624.
« I entre els passos de debò

barrejats altres de riure
que, perquè anaven entre mitjanes
de la farsa, els van anomenar
entremesos de comèdies

»

Des que Luis Quiñones de Benavente (1600 - 1650) va configurar definitivament el gènere al segle xvii, va acabar escrivint-se en versos i incorporant de vegades nombres cantats que donarien lloc a un gènere posterior, la tonada; aquest enginy va arribar a crear un subgènere d'entremesos, l'anomenat entremès cantat. Lope de Vega, d'altra banda, va recuperar la seva funció subsidiària i ho definia com un "alleugeriment còmic" protagonitzat per personatges populars "perquè entremès de reis no s'ha vist", en el seu Art nou de fer comèdies en aquest temps (1609), i el tenia per arquetip de la comèdia antiga que ell havia vingut a renovar amb la seva comèdia nova. Un entremès venia a vendre pel triple del que costava una lloa i tenia una importància cabdal en un programa teatral del segle xvii, de manera que una comèdia bona amb un mal entremès fracassava irremeiablement, però una comèdia dolenta amb un bon entremès podia mantenir-se en cartell i ser un èxit (els èxits teatrals del segle d'or espanyol no passaven en general d'una setmana). Hi havia actors especialitzats en aquest gènere, com Cosme Pérez, més conegut pel seu àlies de Juan Rana, una autèntica celebritat a la seva època i per a qui van escriure gustosos els enginys cortesans no menys de cinquanta peces.

Evolució històrica[modifica | modifica el codi]

L'evolució de l'entremès es va repartir al llarg de cinc etapes:

Naixement, formació i consolidació definitiva. Entren en aquesta etapa autors d'entremesos primitius com Lope de Rueda i Juan de Timoneda. L'espectacle es basava fonamentalment en l'entreteniment, però, també s'ha explordo una possible recepció d'algunes obres en el seu context social. Particularment dels dramaturgs més representatius de l'època del Segle d'Or: Lope de Rueda, Miguel de Cervantes Saavedra i Calderón de la Barca.

Corral de comèdies d'Almagro, l'únic que es conserva a Espanya tal com era al segle XVII.

Època d'esplendor de l'entremès, des de la 2 meitat del XVI a mitjan XVII. Són els autors més originals Joan Lluís Vives, Luis Quiñones de Benavente i Francisco de Quevedo, seguits per altres assidus conreadors del gènere que van escriure en aquesta època: Alonso de Castell Solórzano, Alonso Jerónimo de Sales Barbadillo, Antonio Hurtado de Mendoza, Lluís Vélez de Guevara i molts altres.

Època de gran popularitat dels entremesos i d'una abundant i prolífica producció d'aquests; existeix però repetició d'alguns esquemes, temes i models i, en el seu moment final, el començament de la decadència amb l'esgotament de les idees. Abasta íntegra la segona meitat del XVII i comença a desenvolupar el costumisme. Alguns entremesos, d'altra banda, reuneixen gran vistositat perquè són destinats a Palau i comencen a aparèixer elements paròdics que vénen en últim terme de l'anomenada Comèdia burlesca. La pèrdua de la seva vitalitat es compensa amb aquesta aquesta vistositat i càrrega paròdica. Alguns dels autors més importants d'aquesta etapa són Jeroni de Càncer i Agustín Moreto.

Fase de decadència de l'entremès; inclou els fins del segle xvii i el segle xviii en què acaba per desaparèixer de l'escena, el 1778, quan els teòrics de la Il·lustració ho van prohibir per la seva vulgaritat i grolleria, alienes a l'idealisme estètic del neoclassicisme; era aquesta una oposició que s'afegia a la de l'Església, però no per motius morals. Encara, però, produeix l'entremès algunes figures interessants com Francisco de Castro, Antonio de Zamora, Manuel de Lleó Marchante, Juan de la Hoz i Mota, etcètera; però és substituït pel sainet, situat entre el segon i tercer acte; era aquest una peça de caràcter més extens i menys líric, amb un argument més desenvolupat i gairebé sense números cantats. Es renova amb nous tipus: el petimetre afrancesat, el castís maco i l'abat presumptuós. En aquest nou gènere, i a finals del segle xviii, van destacar el gadità Juan Ignacio González del Castillo i el madrileny Ramón de la Creu.

Recuperació i reivindicació. A finals del segle xix i principis del XX alguns autors van reivindicar la tradició farsesca de l'entremès. Van ser en primer lloc els autors del teatre per hores. Recuperar fonamentalment l'esperit de l'entremès i algunes de les característiques morfològiques: La Villarroel, els germans Serafín i Joaquín Álvarez Quintero, Carlos Arniches, etcètera en la preguerra, en la postguerra Max Aub, Lauro Olmo i molts altres.

L'entremès formava la part més important i substancial de l'anomenat teatre menor, integrat pels altres gèneres com la lloa, la mojiganga, el fi de festa, la jácara, el ball, el ball entremesado, etcètera. Els seus personatges tenien un caràcter popular i la temàtica derivava sovint cap al costumisme, prenent sovint caràcter satíric. L'entremès va esdevenir una mena de desfilada de tipus socials populars o representatius de diferents oficis, reflectint de forma realista alguns temes que no podien aparèixer en la peça major. I això va suposar atreure les primeres crítiques dels clergues regulars i seculars, que no les tenien totes amb si en qüestió d'espectacles que consideraven immorals o incentivadors del pecat.

D'altra banda, el seu llenguatge era molt més realista i viu que el de la comèdia i prescindia dels alambicamientos retòrics i metafòrics d'està sent més directa i fresca, a més, i recollia tot tipus de tecnicismes relacionats amb els oficis populars i, amb la seva costumisme, el vocabulari de la vida quotidiana de l'país; l'erudit pare Martín Sarmiento va afirmar en el seu Declamació contra els abusos de la llengua castellana (Madrid, 1795): "Mai vaig saber el que era la llengua castellana fins que vaig llegir entremesos".

Personatges[modifica | modifica el codi]

El famós actor còmic Joan Rana vestit d'alcalde vilà.

Eren habituals personatges (o, millor que personatges, tipus) de l'entremès el babau o simple, maliciós encara que sol ser víctima dels enganys aliens, i que en l'entremès exerceix moltes vegades el paper d'alcalde de poble o criat; entre els càrrecs públics, els agutzils, caricaturitzats per les seves sordes oïdes i cecs ulls davant la gent de l'hampa que els suborna, els alcaldes rurals, caracteritzats pel seu palurdez i paletez i moltes vegades identificat amb el babau i fins i tot amb un actor còmic característic, el gran Juan Rana; la milícia oferia els tipus de l'soldat pobre sense ofici i hoste trist dels figones, rival en amors del sagristà i gairebé sempre desdenyat en ells; la milícia era també criticada, perquè a ella anaven a parar els segundones i aquells que, per no poder-se adaptar al mètode i rigor del treball manual, buscaven millor manera de guanyar-se la seva sustento, o també aquells que fugien de complir algun càstig o condemna; molts ells tornaven al cap d'anys carregats de ferides, presumpció i vanaglòria i s'incorporaven a la societat organitzada sense trobar buit al seu tarannà aventurer, acabant molts d'ells com fanfarrons, camorristes o gorrers. L'oposat al soldat i el seu rival era l'sagristà, que tenia més possibilitats econòmiques que ell i més acceptat per les dones; rere el babau, és el personatge més freqüent. El metge és figura molt atacada en l'entremès a causa dels seus pobres mitjans de curació; se'ls caracteritza com àvids de diners i de confús i culte llenguatge, sempre a lloms d'una mula per donar-se to. L'apotecari era personatge menys popular, acusat d'enverinar i fer morir a la gent com el metge, i solia ser un amant ridícul, que cita importunament medicines i receptes en els seus arguments amatoris. L'escrivà era popular i no entre els més agudament zaheridos, i apareix repetides vegades al costat de l'alcalde simplón i ignorant com el seu contrapunt, aconsellant-li el que ha de fer, de vegades en lleugera o discreta disputa amb ell. Menys respectat i més maltractat és el lletrat, sorgit de la fusió de la noblesa amb la burgesia, quantiós producte de les universitats que oferien escapatòria als fills de la baixa noblesa i de la burgesia i que podien sempre incorporar a l'estat clerical sense més estudis que els proporcionats per les universitats. Encara que encarnaven l'aristocràcia intel·lectual del país, eren mirats amb menyspreu pel poble. Els criats apareixen sovint, encara que les seves intervencions no són principals; presenten, encara que no sempre, l'aparença de rudes i encantats en contraposició amb el mateix tipus de la comèdia, que sempre és intel·ligent i mesurat. Els patges entremesiles susciten el riure amb la seva fam i golafreria sempiterna i amb les seves mentides i burles, són nois d'ingènua malaptesa i aguda picardia. Els estudiants no apareixen afavorits: sempre es troben embolicats en aventures d'amor, baralles nocturnes, duels, disputes amb companys i bromes estudiantils fora de les hores d'estudi. Eren busca-raons, alegres i tunos i van proporcionar a la comèdia, a la novel·la picaresca ia la novel·la cortesana nombrosos episodis i caràcters a l'una que van enriquir l'idioma amb girs, modismes i frases particulars, en els entremesos són presentats com trampolicantes burletes i autèntics genis de la picardia. És sens dubte el tipus més deformat. Els hostalers protagonitzen un particular món de caminadors soldats, captaires, gent de l'hampa, camperols i viatgers a la cort, apareixen de dues maneres: com a pobres víctimes dels hostes, estafats o estafats, o com lladregots ells mateixos. De pitjor catadura eren els venteros, més covards que aquells, més lladres i de perverses i tortes intencions les més vegades; estan en concòrdia i bona amistat amb la gent de mal viure. Els homes apareixen amb una empremta de professió o ofici, però de vegades també amb un tret de caràcter dominant: avars, gorrers, casamenteros o valents o bravucones que es confonen ja en el XVIII amb el militar mateix i s'arruguen sempre quan arriba el moment de demostrar, són com el maco de l'obra i els romanços vulgars. Quant al gentilhome és de minvat bon tracte en l'entremès, com ho va ser en la novel·la picaresca: pobre en el fons, fanfarronejant opulència, digne de commiseració més que de riure, i víctima d'un concepte decadent i deformat del que havia estat una gloriosa classe social; a finals del XVII i al segle xviii desapareix i és substituït pel vescomte, que va heretar tot el que de ridícul s'havia tirat a sobre el pobre gentilhome i respon a un contacte menys viu amb la realitat social. El poeta és tan pobre com el gentilhome i és caracteritzat pel seu mania de reduir-ho tot a vers. El marit oferia ampli camp a l'entremès en les seves facetes de cornudo, cartujo, burlat, gelós o embegut en les manies de la seva dona, és un camperol o un ciutadà que es guarneix de la sempre veleidosa dona que li ha tocat llevar el somni.

En la cort es barrejaven a més gens de tota mena i la més diversa condició: els francesos eren freqüents en els oficis de calderers, amoladores, buhoneros i castradors, els flamencs eren més rars, els indianos eren sempre rics innocents, cavalls blancs que plomar i sempre avars, els portuguesos, sense gairebé avariantes, sempre enamorats i enamoradissos, fanfarrons, xerraires, altius i donats a cantar, els negres seseantes i de llenguatge tenebrós surten quasi sempre, quan no són personatges, als balls, danses i cobles, els gallecs són caracteritzats pel seu servilisme i avarícia, els gitanos, com els negres, surten solament quan cal ballar oa la presó, o amb alguna gitanilla graciosa, els muntanyesos, sempre a comptes amb el seu hidalguía i antiquats i risibles valors de figurón. Tots ells són àmpliament caracteritzats pel seu llenguatge de sons mal articulats o vocables mal interpretats.

De costum molt arrelat és el personatge del cec o coplero, sempre remugant l'oració oportuna al cas i en pugna amb els altres col·legues de l'ofici que li ocupen un lloc de més negoci, la seva psicologia barreja la picardia, la mala intenció i el mercantilisme de la devoció amb la bona fe i de vegades la ingenuïtat.

Per sota de tot aquest món estava el de la germania, món de la delinqüència i l'hampa sòrdid, misteriós i al·lucinant que comprenia un altre llenguatge en jerigonza; per ser de la germania calia haver estat assotat alguna vegada públicament, condemnat a galeres o haver estat en el sac o trull, el bordell era el centre d'operacions.

La dona es donava en dos tipus: la recollida en els ambients honestos de la llar i la família i submisa i bondadosa en un ambient de valors tradicionals, o la solta que anava a tot arreu, pertanyia a qualsevol classe social, que s'imposa per la seva sensualitat o que és portada a la vida alegre per l'avarícia. Si eren d'alta classe social i tenien clientela urbana i d'estat noble o distingit eren cortesanes, si no, eren busconas de carrer que pul·lulaven per les diversions populars, incloses les afores del corral de comèdies. Se'ls caracteritza pel seu enginyós llenguatge i facultat d'animar el cotarro amb el seu enginy espurnejant i buido i desimboltura. En la seva fase final tant unes com altres van a donar en celestines o alcavotes. La buscona era zaherida per la seva avarícia, vici i arts. La fregona és un altre tipus femení freqüent, d'origen camperol i bastes i primitives maneres. La beata hipòcrita és també blanc de sàtira més o menys directa. També tenen lloc en el cosmos de l'entremès l'dona redicha, l'hechicera, l'gitana graciosa, l'dona prudent (tot just representada), l'graciosa, l'entabanadora, l'gelosa.

Autors[modifica | modifica el codi]

Els més originals creadors d'entremesos són Joan Lluís Vives, Francisco de Quevedo i Luis Quiñones de Benavente.

Van destacar també Luis Vélez de Guevara, Alonso Jerónimo de Sales Barbadillo, Alonso de Castillo Solórzano, Antonio Hurtado de Mendoza, Francisco Bernardo de Quirós, Jerónimo de Càncer, Pedro Calderón de la Barca, Vicente Suárez de Deza, Sebastián Rodríguez de Villaviciosa, Agustín Moreto, Francisco Antonio de Bances Candamo, Antonio de Zamora i Francisco de Castro.

Col·leccions d'entremesos[modifica | modifica el codi]

Des d'hora advertir els impressors el gran negoci que era recopilar col·leccions d'entremesos. Una de les més primerenques va ser Entremesos nous de diversos autors (Saragossa: Pedro Lanaja, 1640). Van seguir «Entremesos nous de diversos autors per a honesta ecreación» (Alcalá de Henares: Francisco Ropero, 1643); «Ram graciós», València, 1643; «Teatre Poètic repartit en vint-entremesos nous», Saragossa, 1651; «Flor d'entremesos i sainets de diferenes autors», Madrid, 1653; «Teatre poètic repartit en vint-entremesos nous escollits dels millors enginys d'Espanya» (Saragossa: Joan de Ybar, 1658); Llorer d'entremesos diversos (Saragossa : Juan de Ybar, 1660); Trets de l'oci (Madrid: José Fernández de Buendía, 1661, reimprès en 1664); Tardes afables de gustosos entreteniment repartides en diversos entremesos (Madrid: Andrés García de l'Església, 1663); Nadal i Corpus Christi (Madrid: José Fernández de Buendía, 1664); ociositat entretinguda en diversos entremesos, balls, lloes i romanços (Madrid: Andrés García de l'Església, 1668); Verdors del Parnàs en vint i 06:00 entremesos (Madrid: Domingo García Morras, 1668); Parnàs nou (Madrid: Andrés García, 1670); Ram de sainets escollits (Saragossa: Diego Dormer, 1672); Verger d'entremesos i conceptes de donaire (Saragossa: Diego Dormer, 1675); Flor d'entremesos, balls i lloes (Saragossa: Diego Dorner, 1676); La millor flor d'entremesos que fins avui hi ha hagut (Saragossa: Hereus de Diego Dorner, 1679); Floresta d'entremesos i trets d'oci a diferents assumptes (Madrid: Vídua de Josep Fernández de Buendía, 1680); Floresta d'entremesos i trets d'oci a diversos assumptes (Madrid: Antonio de Zafra, 1691); Verdors del Parnàs en diferenes entremesos (Pamplona: Juan Micón, 1697); Arcàdia d'entremesos (Pamplona, ​​1700); Llibre d'entremesos de diversos autors (Madrid, 1700); Ram d'entremesos de diverentes autors (Pamplona, 1700); Flors del Parnàs agafades per a recreo de l'enteniment pels millors enginys d'Espanya en lloes, entremesos i moixigangues (Saragossa, sense any, però 1708); Arcàdia d'entremesos (Madrid, 1723); Acudits del gust per diversos enginys d'Espanya (Madrid: José Rivas, 1742, 2 vols.), etcètera.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Eugenio Asensio, Itinerari de l'entremès. des Lope de Rueda a Quiñones de Benavente. Amb cinc entremesos inèdits del Sr Francisco de Quevedo. Madrid: Gredos, 1971.
  • Emilio Cotarelo i Mori, Esbós històric de l'entremès, la lloa, el ball, la jácara i la mojiganga, fins a mitjan segle xviii. Madrid: Nova Biblioteca d'Autors Espanyols, 1911. Toms XVII i XVIII.
  • Antologia de l'entremès (des Lope de Roda fins a Antonio de Zamora). Segles XVI i XVII. Selecció, estudi preliminar i notes de **** Felicitat Buendía. Madrid: Aguilar, 1965.Ferrer, é I. M. Lope De Rueda: Estudi Històric-Crític De La Vida i Obres D'Aquest Autor. Madrid: Tip. de J. Poveda, 1899. Print.
  • Pérez de León, Vicente. "Sobre la realitat improvisada al teatre breu del Segle d'Or" Hispania 87.1 (2004) :13-21. Web. 20 novembre 2011.