Entremès (plat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un entremès o entremés,[1] o sovint en plural, entremesos (gal·licisme d'entremets, dits també hors d'œuvres) són petites porcions d'aliments que se serveixen durant els àpats per a picar-hi mentre se serveixen els plats. En l'actualitat se solen prendre abans del menjar principal.

El costum de servir-los entre plat i plat encara es troba en els restaurants d'alta categoria, la funció dels qualsés, a més d'entretenir l'espera, d'eliminar del paladar el gust del plat acabat, i preparar-lo per al següent plat. Per aquest esguard també hom els coneix com a entrants, encenalls o menudalles o pel nom francès d'amuse-gueule o amuse-bouche (respectivament "divertiment per a la gola o boca").[2][3]

En el món anglo-saxó els savouries (o bonnes-bouches en francès)[4] són entremesos salats que hom menja abans de les darreries.

Referències[modifica]

  1. Entremés en pronúncia occidental i entremès en pronúncia oriental. Per a més informació, consulteu: el llibre d'estil.
  2. Murray, Kenneth (ed.). Bon Appétit: A Dictionary of French Restaurant Terms. Concorde French Language Publications, 2006, p. 3. ISBN 0-9545991-2-8. 
  3. Burgel, Patrick. Le petit dictionnaire des pluriels: 5000 mots. Chatou: Éditions Carnot, 2005, p. 35. ISBN 2-84855-114-3. 
  4. Gringoire & Saulnier (Grégoire, Th. i Saulnier, L.) Le répertoire de la cuisine, ed. Flammarion, París, 1986