Epipogium aphyllum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEpipogium aphyllum Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaOrchidaceae
TribuNervilieae
GènereEpipogium
EspècieEpipogium aphyllum Modifica el valor a Wikidata
(Sw., 1814)
Nomenclatura
Sinònims
Satyrium epipogium Modifica el valor a Wikidata

L'orquídia fantasma (Epipogium aphyllum) Sw 1814 és una planta vascular, una orquídia de la família de les Orchidaceae. És coneguda com a orquídia fantasma perquè la major part de la seva vida la passa sota terra i només emergeix una tija durant la floració (que no sempre és anual).

El gènere Epipogium només té una espècie, l'aphyllum.

Va ser orquídia de l'any a Alemanya a l'any 2014.

Etimologia[modifica]

El nom genèric Epipogium ve del grec epi (sobre) i Pogon (barba), pot referir-se al fet que el label (pètal principal de les orquidàcies) es troba per sobre dels altres pètals de color llima blancs. L'epítet específic aphyllum fa referència a la pràctica absència de fulles (reduïdes a unes petites beines membranoses).

Descripció[modifica]

Planta herbàcia terrestre perenne translúcida (a l'estar desproveïda de clorofil·la, d'aquí la seva aparença blanquinosa, translúcida o fins i tot albina) de color groguenc. Les fulles són pràcticament inexistents, reduïdes a unes petites escates. És una orquídia micoheterotròfica que no produeix clorofil·la.

Les arrels obtenen nutrients a partir de xarxes micorríziques compartides amb fongs basidiomicets que al seu torn s'associen amb les arrels de diverses espècies d'arbres coníferes. Creixen a partir d'un rizoma, un tronc subterrani del que apareixen, quan les condicions ambientals ho permeten, unes petites tiges floríferes que no tenen clorofil·la. Aquestes tiges no serveixen per alimentar-se i solament surten del terra per a reproduir-se, especialment durant els estius molt humits a Europa occidental.

La flor és una excepció en el món de les orquídies (on el label apareix a la part inferior de la flor), a l'orquídia fantasma el label es col·loca en la part superior de la flor.

Sovint apareixen aquestes tiges amb flor de forma col·lectiva, amb fins a una dotzena de tiges de flors alhora que porten de 3 a 4 flors cada una.[1]

Cada espècimen pot estar diversos anys sense florir abans de tornar a aparèixer de manera poc previsible, o fins i tot florir en el subsòl.

Hàbitat[modifica]

Aquestes orquídies terrestres es desenvolupen en boscos humits,[2] a Catalunya principalment en fagedes i avetoses on habita al sotabosc, a la fullaraca o l'humus en descomposició, en llocs ombrívols i amb humitat edàfica permanent.

No obstant això, és excepcionalment rar en l'hàbitat. Les plantes es troben en àrees que solen experimentar hiverns freds.

Gamma geogràfica[modifica]

Les plantes tenen una distribució extremadament àmplia. L'espècie està àmpliament estesa a gran part d'Europa i el nord d'Àsia. Present des d'Espanya a Kamchatka, i al sud de l'Himàlaia: [5] Nepal, Pakistan, el Bhutan i Birmània. Fora dels continents també es troba a illes: Còrsega (mar Mediterrani), Japó i Taiwan (oceà Pacífic).[3]

A Europa està absent als Països Baixos i Irlanda.

Als Països Catalans és present al Vallespir, Pallars Sobirà, Berguedà i Vallès Oriental.[4] Darrerament també se n'ha trobat algunes localitzacions a l'Alta Ribagorça.

Protecció[modifica]

Espècie en perill d'extinció localment i estrictament protegida en alguns països: República Txeca, Eslovàquia, Finlàndia (llevat les illes Aland), Suècia, Catalunya i França.[3]

Espècie protegida per la Convenció de Washington (2007).[5]

Referències[modifica]

  1. Jowit, Juliette. «Ghost orchid comes back from extinction» (en anglès), 08-03-2010. [Consulta: 12 agost 2018].
  2. «Epipogium aphyllum in Flora of China @ efloras.org». [Consulta: 12 agost 2018].
  3. 3,0 3,1 «Epipogium aphyllum (Ghost Orchid, The Leafless Epipogium)». [Consulta: 12 agost 2018].
  4. «Banc de dades de biodiversitat de Catalunya». [Consulta: 12 agost 2018].
  5. «FLORA::uniud - Epipogium aphyllum Sw.». [Consulta: 12 agost 2018].