Erasme de Janer i de Gònima

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaErasme de Janer i de Gònima
Biografia
Naixement10 juny 1791 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort19 març 1862 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Batlle de Barcelona
gener 1846 – agost 1846 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióempresari, polític Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJosep Erasme de Janer i de Gironella Modifica el valor a Wikidata
ParentsAntoni de Gironella i Aiguals (cunyat)
Erasme de Gònima i Pasarell (avi) Modifica el valor a Wikidata

Erasme de Janer i de Gònima (Barcelona, 10 de juny de 1791 - Barcelona, 19 de març de 1862[1]) fou un industrial tèxtil, hisendat i polític barceloní, alcalde de Barcelona el 1846.[2] Fill de Domènec de Janer i Sunyer, comerciant d'Esparreguera, i de Josepa de Gònima i Coll, de Barcelona, i net de l'industrial Erasme de Gònima i Passarell. Casat el 1813 amb Josepa de Gironella i Ayguals i en segones núpcies amb Josepa Vendrell. Pare del polític carlí Josep Erasme de Janer i de Gironella.

Biografia[modifica]

Fou un dels més destacats fabricants de teixits del seu temps. Tenia la seva gran empresa al carrer de la Riera Alta, coneguda com la "Casa de l'Erasme". Celebrà als seus locals una remarcable exposició industrial. Va presidir la Comissió de Fàbriques i el Cos de Fàbriques de Teixits i Filats de Cotó (1822).[3]

Fou un dels prohoms i grans contribuents de la Barcelona de mitjans del segle xix. Va ser alcalde de Barcelona (gener 1846 - agost 1846) i diputat provincial moderat (1852-1854 i 1856-1858) per Barcelona. Fou membre de la junta de govern de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Barcelona, un dels fundadors de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre (1851) i de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (1822), així com director del Teatre Principal a Barcelona.

Al barri del Raval de Barcelona hi ha un carrer amb el seu nom, a prop d'on va viure,[4] i un equipament municipal.[5]

Citacions[modifica]

  • En 1833 formaban el Ayuntamiento de Barcelona el conde de Santa Coloma, el marqués de Moja de la Torre, Joaquín Compte, Raimundo de Vedruna, José Mariano de Cabanes, el marqués de las Bárcenas, José de Plandolit, el barón de Foixà, Honorato de Puig, Jaime Tintó, José de Miró, Erasmo de Janer, el conde de Centelles y de Fuentes, Antonio Flaquer, Ventura Vallgornera (regidores) Pablo Solà, Antonio Guix, el marqués de Villalonga, Antonio Vallbona (diputados del común), el marqués de Monistrol (síndico procurador general) y Joaquín Palaudàries (síndico personero) (IMHB, serie siglos XVIII-XIX-XX (D), Polític i representacions, vol. de 1833).

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Precedit per:
Josep Parladé i Llucià
Alcalde de Barcelona
Escut de Barcelona

1846
Succeït per:
Tomàs Metzger i Milans