Eristalis tenax

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEristalis tenax Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreDiptera
SubordreBrachycera
FamíliaSyrphidae
GènereEristalis
EspècieEristalis tenax Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Nomenclatura
Sinònims
  • E. campestris Meigen, 1822
  • Musca tenax Linnaeus, 1758[1]

Eristalis tenax és una espècie de dípter braquícer de la família dels sírfids. És migrador i té una distribució cosmopolita (excepte en l'Antàrtida). La llargada de les ales va de 9,75 a 13 mm. [2] [3] La genitàlia masculina va ser il·lustrada per Hippa et al. (2001).[4]

Descripció i hàbitat[modifica]

Les seves larves tenen un sifó que sembla una cua. Viuen en aigües estancades (sense oxigen) amb molta matèria orgànica. És força tolerant a la contaminació i pot viure en aigua de les clavegueres, llacunes i pous, i llocs similars. Probablement les larves s'alimenten dels bacteris que viuen també en aquests llocs.

Les larves ja desenvolupades es traslladen a llocs més secs on fan la pupació. La seva pupa fa 10–12 mm de llargada, és de color gris-marró i com que conserven la seva cua semblen com un petit ratolí.

L'adult que emergeix de la pupa és inofensiu, i amb comportament similar al de les abelles de la mel, donat que visiten les flors[5] especialment a finals d'estiu i són pol·linitzadors significatius.

Referències[modifica]

  1. Stubbs, Alan E.; Falk, Steven J. British Hoverflies: An Illustrated Identification Guide. British Entomological & Natural History Society, 1983, p. 253, xvpp. ISBN 0-9502891-4-0. 
  2. Van Veen, M. (2004) Hoverflies of Northwest Europe: identification keys to the Syrphidae. 256pp. KNNV Publishing, Utrecht.addendum
  3. Van der Goot,V.S. (1981) De zweefvliegen van Noordwest - Europa en Europees Rusland, in het bijzonder van de Benelux. KNNV, Uitgave no.32: 275pp. Amsterdam.
  4. Hippa, H., Nielsen, T.R. & van Steenis, J. (2001) The west Palaearctic species of the genus Eristalis Latreille (Diptera, Surphidae). Norw.J.Entomol., 48: 289-327.
  5. Van Der Kooi, C. J.; Pen, I.; Staal, M.; Stavenga, D. G.; Elzenga, J. T. M. «Competition for pollinators and intra-communal spectral dissimilarity of flowers». Plant Biology, 2015. DOI: 10.1111/plb.12328.

Enllaços externs[modifica]

  • External images
  • Drone fly on the University of Florida / Institute of Food and Agricultural Sciences Featured Creatures website