Erm de les muntanyes Ruwenzori i Virunga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaErm de les muntanyes Ruwenzori i Virunga
Imatge
TipusEcoregió WWF Modifica el valor a Wikidata
Ecoregió (WWF)Praderies i matollars de muntanya
Localització
PaísRepública Democràtica del Congo R.D. del Congo
Rwanda Ruanda - Uganda Uganda
lang=ca Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Superfície2.700 km² Modifica el valor a Wikidata

L'erm de les muntanyes Ruwenzori i Virunga és una ecoregió de l'ecozona afrotropical, definida per Fons Mundial per la Natura, situada a les muntanyes frontereres entre Ruanda, Uganda i la República Democràtica del Congo. Forma part de la regió denominada Erms d'Àfrica oriental, inclosa en la llista Global 200. Ocupa 2.700 kilòmetres quadrats.

Descripció[modifica]

L'ecoregió es troba per sobre de 3000 metres d'elevació, i es divideix en dues zones: les muntanyes Rwenzori a la frontera d'Uganda i la República Democràtica del Congo, i les volcàniques Muntanyes Virunga al sud, on es troben la República Democràtica del Congo, Ruanda i Uganda. Es troba en elevacions més baixes envoltat per l'ecoregió Selva montana de la falla Albertina.[1]

La flora afromontana de les més altes altituds tenen molt en comú amb la erms montans de l'est d'Àfrica del Kilimanjaro, Mont Kenya i Mont Meru.

Flora i fauna[modifica]

L'ecoregió alberga una distintiva vegetació afroalpina. Entre els tipus d'hàbitats hi ha llacs, deltes pantanosos i torberes, pastures montans oberts, matolls, enclavaments de selva alta elevació, camps de neu i glaceres. Són característics de l'ecoregió les rosetes gegants, incloses diverses espècies de lobèlia i senecios.

La vegetació varia amb l'elevació, els sòls i l'exposició.

El bosc montà superior de la Selva montana de la falla Albertina, composta de boscos nuvolosos de Hagenia Abyssinica i Hypericum revolutum, o boscos de bambú de Sinarundinaria alpina, s'estén fins a 3000-3300 metres.

Els boscos ericacis formen una zona de transició entre els boscos montans i erms alpins, que s'estén fins a 3800 metres. Erica arborea és l'espècie dominant.[2] La vegetació ericàcia varia en hàbit de creixement, en alguns llocs formant un bosc dens d'arbres individuals, matolls d'arbustos multitrabats o arbustos oberts que arriben a només 1 metre d'alçada. Els boscos de ericàcies suporten molts epífits.[3]

Les praderies alpines i els arbustos alpins s'estenen fins als 4500 metres d'altitud. Els prats de Tussock inclouen Festuca abyssinica i Carex runssoroensis. Les gegants rosetes Lobelia wollastonii i Dendrosenecio johnstonii es troben tant al Rwenzoris com als Virungas, mentre que Lobelia stuhlmannii creix només als Virungas.

A la part dels Rwenzoris per sobre de 4500 metres d'elevació, els prats alpins i matolls cedeixen al matoll nan alpí superior, també conegut com a arbust subnival, on Helichrysum stuhlmanii forma matolls aïllats.[2]

Les muntanyes Virunga proporcionen l'hàbitat de l'amenaçat goril·la de muntanya (Gorilla beringei beringei).

Referències[modifica]

  1. Burgess, Neil, Jennifer D'Amico Hales, Emma Underwood (2004). Terrestrial Ecoregions of Africa and Madagascar: A Conservation Assessment. Island Press, Washington DC.
  2. 2,0 2,1 Bussmann, Rainer W (2006)."Vegetation zonation and nomenclature of African Mountains - An overview". Lyonia, Volume 11(1), June 2006.
  3. Wesche, Karsten; Georg Miehe, and Meinhard Kaeppeli (2000). "The Significance of Fire for Afroalpine Ericaceous Vegetation". Mountain Research and Development 20(4):340-347. 2000