Erm muntanyès d'Etiòpia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaErm muntanyès d'Etiòpia
Imatge
TipusEcoregió WWF i ecoregió Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaZona afrotròpica i Altiplà d'Etiòpia Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaEtiòpia Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud3.000 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície25.200 km² Modifica el valor a Wikidata

L'erm muntanyés d'Etiòpia és una ecorregió de la ecozona afrotropical, definida per WWF, que ocupa les zones de més elevades del massís Etíop, a Etiòpia. És la regió afromontana més extensa d'Àfrica. Juntament amb l'ecoregió de prada muntanyesa i mont alt d'Etiòpia forma la regió del massís Etíop, inclosa en la llista Global 200 del WWF.

Descripció[modifica]

És una ecoregió de prada de muntanya que ocupa 25.200 quilòmetres quadrats repartits en diversos enclavaments en Etiòpia, per sobre dels 3.000 msnm, sobre la Prada muntanyesa i mont alt d'Etiòpia.

Les dades sobre el clima són escasses. Les precipitacions anuals varien entre uns 2.500 mm en el sud-oest, amb només dos mesos d'estació seca, i 1.000 mm en el nord, on l'estació seca dura fins a deu mesos. Les gelades són freqüents, sobretot a l'hivern, de novembre a març.

Flora[modifica]

La seva vegetació, dita wurch, consisteix en prades i erms amb abundants plantes herbàcies i arbustos, com l'hipèric Hypericum revoltum. Les espècies arbustives dominants en l'erm són el bruc blanc (Erica arborea) i Philippia; entre els arbustos creixen escasses plantes. En les zones pantanoses abunda el càrex Carex monostachya.

En conjunt, la vegetació és intermèdia entre la flora muntanyesa de l'ecozona afrotropical i la de la paleàrtica.

El gegantisme és comú entre les plantes. Una espècie distintiva és la lobelia gegant Lobelia rynchopetalum, que arriba a una altura de sis metres en la floració.

Totes les plantes presenten adaptacions per a reduir la transpiració, com fulles gruixudes, menudes o tiroses.

Fauna[modifica]

Entre els mamífers destaquen la cabra salvatge d'Etiòpia (Capra walie), en gravíssim perill d'extinció, el nyala de muntanya (Tragelaphus buxtoni), l'antílop saltarocs (Oreotragus oreotragus), el gelada (Theropithecus gelada) i el damà del Cap (Procavia capensis). Abunden els rosegadors i les musaranyes.

Protecció[modifica]

Enllaços externs[modifica]