Erra (déu)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeErra

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat de la guerra de religió a Mesopotàmia Modifica el valor a Wikidata
OrigenBabilònia Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia sumèria Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
PareAn Modifica el valor a Wikidata
Altres
DominiKutha, mort i guerra Modifica el valor a Wikidata

Erra, de vegades anomenat Irra, va ser, segons la mitologia mesopotàmica, (a Accad i a Babilònia) un déu de la guerra, del caos, de la pestilència, dels disturbis i dels períodes de confusió política. En alguns períodes se l'assimilava amb Nergal.

És conegut sobretot pel que s'explica d'ell en una narració escrita durant el primer mil·lenni abans de la nostra era per un sacerdot del temple de Marduk a Babilònia, anomenada El poema d'Erra, o L'epopeia d'Erra.

Aquest text parla dels Sebitti o Sebetti, set déus menors (sempre set), que demanen a Erra que els dirigeixi per aconseguir la destrucció de la humanitat. Aconsegueixen que Marduk deixi Babilònia i provoquen una revolta dels babilonis contra el seu rei, que amb l'exèrcit els va matant. Quan els pobles estrangers invadeixen Babilònia, els set déus encapçalats per Erra estenen sobre ells una greu pestilència. Al veure la destrucció, Erra es retira i les pregàries dels homes fan que els Sebitti es retirin també i el perill s'acabi.

El Poema d'Erra aviat va adquirir funcions màgiques, i frases extretes del llibre s'inscrivien en amulets que es feien servir com a exorcismes per allunyar les pestes.[1]

Referències[modifica]

  1. Cagni, Luigi. The poem of Erra. Malibú: Undena, 1982, p. 3-12. ISBN 9780890030035. 

Enllaços externs[modifica]