Ersilia Caetani Lovatelli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaErsilia Caetani Lovatelli

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 octubre 1840 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mort22 desembre 1925 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriadora de l'art, historiadora de la cultura, arqueòloga Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
FamíliaGaetani Modifica el valor a Wikidata
CònjugeGiacomo Lovatelli (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesMichelangelo Caetani Modifica el valor a Wikidata  i Kaliksta Teano (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansOnorato Caetani Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Ersilia Caetani Lovatelli (Roma, 12 d'octubre de 1840 - 22 de desembre de 1925) fou una historiadora de l'art i arqueòloga italiana.[1] Fou una de les arqueòlogues més importants de la seua època per les seues recerques sobre la vida i costums de l'antiga Roma.[2] Fou la primera dona acadèmica de l'Accademia Nazionale dei Lincei i nomenada doctora honoris causa per la Universitat de Halle.

Biografia[modifica]

Filla de l'aristòcrata, compositora i salonnière polonesa Calixta Rzewuski i de Michelangelo Caetani, duc de Sermoneta i príncep de Teano, polític i acadèmic.[1] El clan dels Caetani era una de les famílies més riques de Roma, encara que Michelangelo es declarà un ferm defensor del liberalisme. El seu interés per les arts i la cultura li feu teixir una sèrie de xarxes entre l'elit cultural i política europea. La inquietud per la història de l'antiguitat clàssica també la rebé de la seua àvia, Teresa de'Rossi, antiquària i impulsora d'excavacions a la rodalia de la capital italiana. Son germà, Onorato, fou alcalde de Roma (1890-1892) i, durant uns mesos, ministre d'Afers exteriors del Regne d'Itàlia.

Trajectòria[modifica]

Des d'una edat primerenca, demostrà un profund interés per estudiar i publicar informació sobre la història de Roma, un repte per a una dona italiana del s. XIX. L'interés per l'antiguitat mostrat per la seua família fou clau en la trajectòria acadèmica d'Ersilia Caetani Lovatelli. Estudià grec, llatí i sànscrit, i com que estava vetat l'accés de les dones a la universitat, rebé classes particulars de l'orientalista i catedràtic de la Universitat de Roma, Ignazio Guidi. Estudià història i arqueologia clàssiques, inclosa la tècnica d'excavació per capes, que aprengué de Giuseppe Fiorelly. Demostrà un interés especial en epigrafia, i estudià sànscrit per desxifrar inscripcions.

Al 1854, és nomenada sòcia honorària de l'Instituto di Correspondenza di Roma i de l'Institut Arqueològic Alemany.[2] Aquest fet marca una fita en la seua carrera professional: li permet la publicació del seu primer article en el Bulletino della Commissione archeologica comunale di Roma, en què analitza la inscripció gravada en una làpida trobada a la Via della Pastura.[3] Al 1879, esdevé la primera dona acadèmica de l'Accademia Nazionale dei Lincei,[1] que finança la publicació de la seua primera monografia, Thanatos (1888), en què es conjumina el tractament i significat de la mort en l'antiguitat.[4]

En general, tingué suport de la comunitat científica, i això feu que publicara més articles i guanyara importància en el món de l'arqueologia.[5] L'estil de Caetani-Lovatelli tracta d'indagar en la història i la cultura rere de l'objecte arqueològic, i va més enllà de la mera descripció.[6][7] Sabé aprofitar l'oportunitat que li donà la construcció del sentiment nacional italià després de la unificació al 1878 per publicar una sèrie d'articles dirigits a un públic més ampli i que tenien el format de guies de viatge. La seua contribució suposà un augment considerable de l'interés cap a la història, l'antiguitat i l'arqueologia de Roma.

Al seu saló acudiren autors com Stendhal, Honoré de Balzac Nikolai Gogol, l'historiador Barthold Georg Niebuhr i el compositor Franz Liszt.[2]

Algunes publicacions[modifica]

  • Thánatos, Tipografia dei Lincei, Rom 1888
  • Antichi monumenti illustrati, Tipografia dei Lincei, Rom 1889
  • Scritti vari, Tipografia dei Lincei, Rom 1898
  • Attraverso il mondo antico, Loescher, Rom 1901
  • Ricerche archeologiche, Loescher, Rom 1903
  • Vària, Loescher, Rom 1905
  • Passeggiate nella Roma antica, Loescher, Rom 1909
  • Aurea Roma, Loescher, Rom 1915

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Nicotra, L. (en italià). «Ersilia Caetani Lovatelli (1840-1925).» Brown University. Consultat el 28 d'octubre de .
  2. 2,0 2,1 2,2 Crowfoot, Grace Mary (en anglés). «Ersilia Lovatelli.» En Cohen, Getzel M. i Martha Sharp Joukowsky (coor.) Breaking Ground: Pioneering Women Archaeologists. Brown University. Consultat el 28 d'octubre de 2016.
  3. Caetani-Lovatelli, Ersilia «La iscrizione di Crescente auriga circense». Bulletino della Commisione Archeologica Comunale di Roma, 6, pp 164-176, 1878.
  4. Caetani-Lovatelli, Ersilia. Thanatos. Roma: Tipografia della Reale Accademia dei Lincei, 1888. 
  5. Meens, Floris «The elegant science of Antiquity: Ersilia Caetani-Lovatelli, Archaeology, and travel writing in fin-de-siècle Italy». Literature Interpretation Theory, 2016. DOI: 10.1080/10436928.2016.1167002.
  6. Audollent, Auguste «Hommage a Ersilie Lovatelli». Revue Archéologique 25, pp. 221-224, 1927.
  7. Valgimigli, Manara. Giosuè Carducci, Lettere. Vol. 17.. Bologna: Nicola Zanichelli, 1965. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ersilia Caetani Lovatelli