Escítia Menor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Colonies gregues i ciutats de l'Imperi a Escítia

Escítia Menor (Scythia Minor, Mikrá Skythia Μικρά Σκυθία) fou una antiga regió situada al sud de la boca del Danubi, a la costa de la mar Negra. Era equivalent a la moderna Dobrudja.

A partir del segle VII aC es van establir a la zona algunes colònies gregues; el país era llavors poblat per pobles d'origen traci dels quals els getes o dacis foren una branca. La regió fou descrita per Heròdot anomenava Escítia a la regió situada al nord del Danubi però el nom s'havia estès a aquesta zona al sud del riu al segle ii aC (i probablement ja al segle III aC) per invasions de sàrmates, escites i celtes. Per distingirla de la resta de l'Escítia se la va anomenar Escítia Menor i el primer que va usar el terme fou Estrabó al segle i.

La zona va passar al regne dels dacis al segle i i al començament del segle ii fou conquerida amb aquest regne per Trajà i incorporada a la Mèsia Inferior. Fou creada com a província separada amb el nom d'Escitia vers el 294. Inclosa a l'Imperi Romà Oriental, després Imperi Romà d'Orient, va tornar a ser anomenada Escítia Menor al segle v. El nom va desaparèixer al segle VII quan la regió va quedar en poder dels búlgars.