Vés al contingut

Escala d'Allport

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'escala d'Allport és una mesura de la manifestació de prejudicis en una societat. També es coneix com a escala de prejudicis i discriminació d'Allport o escala de prejudicis d'Allport. Va ser ideat pel psicòleg Gordon Allport el 1954.[1][2]

L'escala

[modifica]

L'escala de prejudicis d'Allport va de l'1 al 5.

  • Antilocució: l'antilocució es produeix quan un membre del grup pretén lliurement imatges negatives d'un grup (que en l'article anomenarem extern).[2] El discurs d'odi s'inclou en aquesta etapa.[3] És considerat comunament inofensiu per la majoria. L'antilocució en si no és perjudicial, però prepara l'escenari per a actuacions més severes (vegeu també acudit ètnic).
  • Evitació: els membres del grup eviten activament les persones del grup extern.[2] No es pretén cap dany directe, però el dany psicològic sovint resulta de l'aïllament (vegeu també exclusió social).
  • Discriminació: el grup extern és discriminat en negar-los oportunitats i serveis, posant en pràctica els prejudicis.[2] Els comportaments tenen la intenció de perjudicar el grup extern impedint-los assolir objectius, obtenir educació o feina, etc. Alguns exemples inclouen les lleis Jim Crow als EUA, l'apartheid a Sud-àfrica i les lleis de Nuremberg a l'Alemanya dels anys 30.
  • Atac físic: els membres del grup vandalitza, crema o destrueix d'una altra manera la propietat del grup i realitza atacs violents contra individus o grups.[2] Els danys físics es fan als membres del grup extern. Alguns exemples inclouen els pogroms contra jueus a Europa, els linxaments de negres als EUA, la violència continuada contra els hindús al Pakistan i els musulmans a l'Índia.
  • Extermini: l'interior del grup busca l'extermini o l'eliminació del grup extern.[2] Intenten eliminar la totalitat o una gran part del grup no desitjat de persones. Alguns exemples inclouen el genocidi cambodjà, la Solució Final a l'Alemanya nazi, el genocidi de Ruanda, el genocidi armeni, el genocidi grec, el genocidi dels pobles natius a Amèrica del Nord i les fams irlandeses i bengalí.

Aquesta escala no s'ha de confondre amb l'Escala d'orientació religiosa d'Allport i Ross (1967), que és una mesura de la maduresa de la convicció religiosa d'un individu.

Referències

[modifica]
  1. Allport, Gordon. The Nature of Prejudice. Addison-Wesley, 1954. ISBN 0-201-00179-9. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Watson, Peter. Psychology and Race. Transaction Publishers, 2007, p. 45–46. ISBN 978-0-202-30929-3. 
  3. Mullen, B.; Leader, T. «Linguistic factors: Antilocution, ethnophaulisms, ethnonyms, and other varieties of hate speech». A: Dovidio, J.F.. On the Nature of Prejudice: Fifty Years After Allport.. Wiley/Blackwell, 2005, p. 192–208. ISBN 978-1-4051-2751-6.