Escamandre (fill d'Oceà)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Escamandre fou, segons la mitologia grega, un déu fluvial fill d'Oceà i de Tetis. Els déus olímpics l'anomenaven Xanthos mentre que els mortals el coneixien com Escamandre.

Escamandre vivia a Creta fins que va marxar de l'illa, juntament amb un gran nombre de seguidors, per la falta d'aliments que patien. Tot buscant terres fèrtils, va arribar a les costes de Frígia i van acampar al costat d'una muntanya (que van anomenar Ida, igual que la muntanya de Creta) i d'un riu (a qui el príncep posà el seu nom, Escamandre). Abans d'establir-se, van haver de lluitar contra els bèbrices, però, després de derrotar-los, van començar l'edificació d'un primer assentament, que seria l'origen de Troia.

Escamandre es va casar amb la nimfa Idea i van tindre un fill anomenat Teucre, cabdill dels teucris i antecessor de molts herois troians. Molts anys més tard, Escamandre va tenir una altra filla anomenada Cal·lírroe que es va unir al rei Tros de la Tròade, rebesnét del propi Escamandre.

Durant la guerra de Troia, va lluitar contra Aquil·les qui va ser salvat a l'últim moment per Hera, Atenea i Hefest. Aquest passatge és narrat al capítol XXI de la Ilíada d'Homer.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escamandre (fill d'Oceà) Modifica l'enllaç a Wikidata