Escola Politècnica de Mieres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEscola Politècnica de Mieres
Dades
Tipusescola politècnica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creacióabril 1855
Governança corporativa
Seu
Part deUniversitat d'Oviedo Modifica el valor a Wikidata

Lloc webepm.uniovi.es Modifica el valor a Wikidata
Facebook: escuelapolitecnicademieres Instagram: epm_uniovi Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Escola Politècnica de Mieres és una escola d'enginyeria de la Universitat d'Oviedo situada al campus de Mieres, Astúries (Espanya).

Història[modifica]

Al segle xviii, el Ministre de la Marina, l'asturià Antonio Valdés i Fernández Bazán, va encarregar a Gaspar Melchor de Jovellanos la redacció d'un informe sobre el carbó de les mines asturianes, i Jovellanos va incloure en aquest informe que perquè la comercialització del carbó asturià fos viable, era necessari, entre altres coses, que es milloressin les comunicacions i que es creés una escola tècnica encarregada de transmetre els coneixements científics i tècnics necessaris per a l'explotació de les mines.[1] Fruit d'aquell informe inicial es va presentar en el 1840 un projecte de creació d'una escola pràctica per a Astúries, informat per Guillermo Schulz. En el 1844, per la Real Ordre de 15 de setembre s'aprova la creació d'una Escola de Capatassos de Mines a Astúries, el projecte de les quals remet al mes següent Guillermo Schulz al Ministeri, indicant que havia d'instal·lar-se a Avilés. En el 1845, per la Real Ordre de 14 de novembre, s'aprova el projecte de creació d'una Escola Pràctica de Mineria a Astúries, de tal forma que un curs s'impartiria a Gijón i un altre en Llangréu. Finalment, en el 1853, s'estableix una Escola Pràctica de Mines a Mieres, origen de l'actual Escola Politècnica de Mieres, per Real Ordre d'1 de desembre, i s'estableix el contracte de lloguer per part de la Casa-Palacio del Marquès de Camposagrado, al barri de la Vila, per a l'Escola, i a l'abril de 1855 s'inaugura l'activitat docent en aquest centre.[2]

En el 1965, arran de l'aprovació dels nous plans d'estudi inclosos en l'Ordre Ministerial de 24 d'agost, deixa de dependre de l'escola de mines de Madrid, sent nomenat com a primer director Gonzalo Gutiérrez Quirós, i en 1966 pasa a denominar-se Escola d'Enginyeria Tècnica de Mieres.

En 1972, pel Decret de 10 de març, s'aprova la integració de l'escola a la Universitat d'Oviedo.

En el 2002 s'inaugura el nou Edifici Científic Tecnològic del campus de Mieres i es trasllada allí l'escola al setembre, passant a denominar-se Escola Universitària d'Enginyeries Tècniques de Mieres. En 2009 torna a canviar de nom a l'actual, i assumeix la impartició de la titulació d'Enginyeria Geològica.

Hi ha qui recorda que en una ocasió algú va preguntar pels alumnes mentre visitava la Universitat de Mieres, un mastodóntico complex que va suposar un cost de 133 milions d'euros amb càrrec als Fons Miners, amb capacitat per 6.000 alumnes, però que en el seu punt més alt ha rondat els 1.500. El gran ‘padrí’ de l'operació va ser José Ángel Fernández Vila.[3]

Titulacions[modifica]

Titulacions adaptades a l'Espai Europeu d'Educació Superior:[4]

Referències[modifica]

  1. «Historia de la E.U. de Ingenierías Técnicas de Mieres». Arxivat de l'original el 2009-12-14. [Consulta: 27 maig 2017].
  2. «Cronología de la EPM».
  3. Sánchez, Carlos «El "Caso Fernández Villa" destapa años de corrupción a costa de los fondos mineros.». El confindencial, 10-10-2014.
  4. «Facultades de la Universidad de Oviedo». Arxivat de l'original el 2017-05-20. [Consulta: 27 maig 2017].
  5. Vivas, Julio «Ochenta alumnos iniciarán el próximo curso el grado de Obra Civil en el campus de Barredo». La Nueva España, 16-02-2011.

Enllaços externs[modifica]