Escola Superior de Música de Catalunya

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióEscola Superior de Música de Catalunya
Escola Superior de Música de Catalunya.jpg
Exterior de l'Escola Superior de Música de Catalunya, a l'Auditori.
Dades bàsiques
Tipus entitat Conservatori Superior de Música
Història
Fundació 2001
Organització i govern
Seu central Vista-down.png

Web Lloc web oficial
Musicbrainz: 84ffab48-1cfc-4568-bace-c4120cdea99e

Modifica les dades a Wikidata

L'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) és un centre oficial d'estudis superiors musicals creat l'any 2001,[1] situat a l'edifici de l'Auditori de Barcelona, i és en l'actualitat, l'única institució pública on es poden cursar estudis superiors de música a Catalunya.[1]

Les titulacions de l'escola són:[2]

 • Interpretació, en els àmbits de Música Clàssica i Contemporània, Jazz i Música Moderna, Música Antiga i Música Tradicional.
 • Composició.
 • Direcció de cor o orquestra.
 • Musicologia.
 • Pedagogia, general i específica de cada instrument.
 • Sonologia.
 • Producció i Gestió.

Història[modifica]

Accés a l'ESMUC.
Biblioteca de l'ESMUC.

L’Esmuc neix d’un acord del govern de la Generalitat de Catalunya del 10 d’octubre de l’any 2000 i obre les seves portes el setembre del 2001 a unes instal·lacions d’un antic centre educatiu al carrer Berenguer de Palou, prop de la Sagrera. El desembre del mateix any s’encomana la seva gestió a la Fundació Privada per l’Escola Superior de Música de Catalunya (DOGC 3530 de Desembre de 2001).

L’Article 4 dels estatuts de la Fundació en descriuen el seu objecte: “La Fundació té com a objecte fundacional la gestió, promoció i suport, sense afany de lucre, d’iniciatives i activitats relacionades amb l’ensenyament de la música de grau superior i postgrau, i amb l’Escola Superior de Música de Catalunya”.

El Patronat de la Fundació està integrat per representants dels departaments d’Ensenyament, Cultura i d’Economia i coneixement, així com membres del Consorci de l’Auditori i l’Orquestra, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) el Consell Català de la Música i el Gran Teatre de Liceu,entre altres.

Els elements principals del seu projecte educatiu foren:

 • Que a les seves aules s'hi poguessin formar els professionals de totes les professions de la música.
 • Que s'hi pogués rebre formació en tots els estils de la música. Que tots els estils musicals, en el futur, es poguessin beneficiar de tenir titulats superiors especialitzats.
 • Que els futurs professionals de tots els estils i professions es formessin interactuant; que aprenguessin a interactuar, per tal de cohesionar, en el futur, l'ecosistema musical català.
 • Que la formació impartida s'encarés de manera específica a l'ocupabilitat dels titulats, no sols capacitats per ocupar els llocs de treball oferts per les administracions sinó també capaços de crear els seus propis llocs de treball.
 • Que no hi hagués cap mena de jerarquització ni entre els diferents estils ni entre les diferents professions.
 • Per això calia concebre l'escola com un microcosmos musical en el qual es reproduïssin situacions de col·laboració com les que cal que es donin en la realitat.
 • Fer de l'Esmuc el vèrtex de la piràmide de l'educació musical a Catalunya de la qual també formen part les escoles de música i els conservatoris.
 • Fer de l'Esmuc un centre innovador i obert a la societat en el qual confluïssin de manera productiva la creació, la producció, la investigació i la docència.
 • Dotar-se d'una dimensió europea i obrir camins vers la creació de l'Espai Europeu d'Educació Superior, i d'un espai d'educació artística i musical superior a Catalunya.
 • Un sistema de tutoria individual i personalitzada exercida per professorat del departament afí a l'especialitat cursada per l'estudiant.
 • La potenciació de l'estudi de determinats instruments com a instruments secundaris en relació als instruments principals cursats, de manera que aquestes combinacions donessin perfils de titulats competents en diversos instruments i/o estils.
 • La no pertinença (però sí vinculació) dels estudiants als departaments (la conceptualització dels departaments com a unitats de docència i recerca que agrupen professorat) i la confluència de molts departaments en la formació de cada estudiant.

Actualment, l’Esmuc acull una mitjana de 150 alumnes cada nou curs i té una capacitat màxima al voltant dels 600 estudiants de grau, més els que fan màsters, postgraus i cursos de formació continuada; i compta amb més de 200 professors.

Direcció[modifica]

Des del primer equip directiu que va donar vida a l’Esmuc s’han produït canvis a la direcció relacionats amb els diferents governs que hi ha hagut a la Generalitat de Catalunya.

En el moment de la seva creació, el violinista Gerard Claret i Serra es va convertir en el director de l'Escola, càrrec que va ocupar fins a l'any 2005, en que fou substituït pel director d’orquestra Salvador Mas i Conde.[3] Des del 2008 la direcció es troba en mans del fagotista Josep Borràs i Roca,[1] escollit pel patronat de la Fundació. També formen part de la direcció de l’Escola Rolf Baecker, com a cap d’estudis des del curs 2017-18; Josep Baucells, com a secretari acadèmic, i Melissa Mercadal.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escola Superior de Música de Catalunya Modifica l'enllaç a Wikidata