Escola Superior de Música de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEscola Superior de Música de Catalunya

Exterior de l'Escola Superior de Música de Catalunya, a l'Auditori.
Dades
Nom curtESMUC Modifica el valor a Wikidata
Tipusconservatori superior de música Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2001
Governança corporativa
Seu 

Lloc webesmuc.cat Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 84ffab48-1cfc-4568-bace-c4120cdea99e Modifica el valor a Wikidata

L'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) és un centre oficial d'estudis superiors musicals creat l'any 2001,[1] situat a l'edifici de l'Auditori de Barcelona, i és en l'actualitat, l'única institució pública on es poden cursar estudis superiors de música a Catalunya.[1]

Els Graus que s'imparteixen a l'Escola són:[2]

L'Escola també ofereix altres titulacions superiors: Màsters, Postgrau i Formació continuada.

Història[modifica]

Accés a l'ESMUC.
Biblioteca de l'ESMUC.

L'Esmuc neix d'un acord del govern de la Generalitat de Catalunya del 10 d'octubre de l'any 2000 i obre les seves portes el setembre del 2001[3] a unes instal·lacions d'un antic centre educatiu al carrer Berenguer de Palou, prop de la Sagrera. El desembre del mateix any s'encomana la seva gestió a la Fundació Privada per l'Escola Superior de Música de Catalunya (DOGC 3530 de Desembre de 2001).[4]

L'Article 4 dels estatuts de la Fundació en descriuen el seu objecte: “La Fundació té com a objecte fundacional la gestió, promoció i suport, sense afany de lucre, d'iniciatives i activitats relacionades amb l'ensenyament de la música de grau superior i postgrau, i amb l'Escola Superior de Música de Catalunya”.

El Patronat de la Fundació està integrat per representants dels departaments d'Ensenyament, Cultura i d'Economia i coneixement, així com membres del Consorci de l'Auditori i l'Orquestra, l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) el Consell Català de la Música i el Gran Teatre de Liceu,entre altres.

Els elements principals del seu projecte educatiu foren:

 • Que a les seves aules s'hi poguessin formar els professionals de totes les professions de la música.
 • Que s'hi pogués rebre formació en tots els estils de la música. Que tots els estils musicals, en el futur, es poguessin beneficiar de tenir titulats superiors especialitzats.
 • Que els futurs professionals de tots els estils i professions es formessin interactuant; que aprenguessin a interactuar, per tal de cohesionar, en el futur, l'ecosistema musical català.
 • Que la formació impartida s'encarés de manera específica a l'ocupabilitat dels titulats, no sols capacitats per ocupar els llocs de treball oferts per les administracions sinó també capaços de crear els seus propis llocs de treball.
 • Que no hi hagués cap mena de jerarquització ni entre els diferents estils ni entre les diferents professions.
 • Per això calia concebre l'escola com un microcosmos musical en el qual es reproduïssin situacions de col·laboració com les que cal que es donin en la realitat.
 • Fer de l'Esmuc el vèrtex de la piràmide de l'educació musical a Catalunya de la qual també formen part les escoles de música i els conservatoris.
 • Fer de l'Esmuc un centre innovador i obert a la societat en el qual confluïssin de manera productiva la creació, la producció, la investigació i la docència.
 • Dotar-se d'una dimensió europea i obrir camins vers la creació de l'Espai Europeu d'Educació Superior, i d'un espai d'educació artística i musical superior a Catalunya.
 • Un sistema de tutoria individual i personalitzada exercida per professorat del departament afí a l'especialitat cursada per l'estudiant.
 • La potenciació de l'estudi de determinats instruments com a instruments secundaris en relació als instruments principals cursats, de manera que aquestes combinacions donessin perfils de titulats competents en diversos instruments i/o estils.
 • La no pertinença (però sí vinculació) dels estudiants als departaments (la conceptualització dels departaments com a unitats de docència i recerca que agrupen professorat) i la confluència de molts departaments en la formació de cada estudiant.

Actualment, l'Esmuc acull una mitjana de 150 alumnes cada nou curs i té una capacitat màxima al voltant dels 600 estudiants de grau, més els que fan màsters, postgraus i cursos de formació continuada; i compta amb més de 200 professors.

Direcció[modifica]

Des del primer equip directiu que va donar vida a l'Esmuc s'han produït canvis a la direcció relacionats amb els diferents governs que hi ha hagut a la Generalitat de Catalunya.

En el moment de la seva creació, el violinista Gerard Claret i Serra es va convertir en el director de l'Escola, càrrec que va ocupar fins a l'any 2005, en que fou substituït pel director d'orquestra Salvador Mas i Conde.[5] Seguidament, del 2008 fins al 2018 la direcció passà a mans del fagotista Josep Borràs i Roca,[1] escollit pel patronat de la Fundació.

Actualment, la directora general de l'ESMUC és Núria Sempere, i la Sub-directora general d'ordenació i planificació acadèmica Melissa Mercadal.[6] També formen part de la direcció de l'Escola Rolf Baecker, com a cap d'estudis des del curs 2017-18 fins al curs 2019-2020, i Josep Baucells, com a secretari acadèmic fins al curs 2020-2021. En el curs 2020-2021, s'incorpora la figura de la Sub-direcció general d'administració i de serveis, que actualment ocupa Esteve León.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escola Superior de Música de Catalunya