Escola d'Art d'Olot

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre l'escola, pel grup d'artistes vegeu Escola paisatgística d'Olot
Escola d'Art d'Olot
EscolArtOlot.JPG
L'edifici de l'Escola
Dades base
Tipus entitat escola i edifici
Història
Fundació 15 juliol 1783 a Olot
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Modifica dades a Wikidata

L'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot és l'escola oficial d'art i disseny de les comarques gironines. Des de la seva fundació ha mantingut una participació activa en el seu entorn social, educatiu, econòmic i cultural. L'Escola està ubicada al Convent del Carme,[1] al nucli antic de la ciutat d'Olot (Garrotxa).

L'escola de Belles Arts fou fundada el 15 de juliol[2] de 1783 pel Bisbe Tomàs de Lorenzana que va encarregar el pintor i decorador Joan Carles Panyó i Figaró amb l'organització. En els seus anys d'història cal destacar l'any 1891[3] com a "Escola menor de Belles Arts" depenent de la Diputació de Girona i l'etapa de 1934 a 1938 com a "Escola Superior de Paisatge" depenent de la Generalitat de Catalunya.

El curs 1986-87 té lloc l'inici de l'ensenyament oficial d'arts aplicades i oficis artístics, que segons la normativa del Pla de 1963 per a les escoles, l'Escola d'Art passa a dependre de l'Ajuntament d'Olot com a escola municipal.

El 20 de juny de 1990 l'escola entra a formar part de la xarxa oficial d'escoles d'art de Catalunya amb el nom d'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics d'Olot, per la qual cosa els recursos humans i els recursos de funcionament passen a dependre de la Generalitat de Catalunya.

Al llarg de l'última dècada s'ha produït un desplegament notable de la xarxa d'equipaments, amb la potenciació d'Olot com a centre cultural i de serveis. Setze municipis disposen de centre d'ensenyament infantil i primari, però tots els estudis secundaris es concentren a Olot.

Des del curs 2003-2004 l'Escola d'Art, ha passat a ser "Escola Superior d'Art i Disseny" completant l'oferta formativa amb una diplomatura de Disseny d'Interiors. Finalment des del curs 2007-08 l'Escola imparteix també la diplomatura de Disseny Gràfic.

L'any 2009 hi va haver una alumna afectada per la grip "nova", i l'escola va quedar clausurada durant deu dies com a mesura preventiva.[4][5]

Des del curs 2010-11 és una de les set seus de l'ESDAP (Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques)[6] i es comencen a impartir estudis de Grau en Disseny[7] (adaptats a l'EEES, Espai Europeu d'Educació Superior).

En l'actualitat està dedicada a satisfer les necessitats de formació artística de més de quatre-cents alumnes procedents, principalment de totes les comarques veïnes. És important també la presència d'un considerable nombre d'entitats i associacions culturals als pobles veïns: biblioteques, museus locals, ateneus, sales d'actes, algun arxiu local... així es pot destacar una infraestructura cultural paral·lela a l'Escola d'Art.

L'Escola té previst donar cabuda a la formació artística contínua un cop finalitzin les obres de rehabilitació i l'ampliació amb nous espais.[8]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Escola d'Art d'Olot». Àrea de promoció de l'Ajuntament d'Olot, e. [Consulta: 3 gener 2011].
  2. «Fundació de l'EASD d'Olot» (en español). [Consulta: 23 maig 2014].
  3. «Escola d'Art d'Olot.Escola superior d'Art i Disseny d'Olot». Emergent-Lleida. [Consulta: 3 gener 2011].
  4. «Alumnes de l'Escola d'Art d'Olot no van a classe durant 10 dies perquè una companya té la grip nova». 3cat24.cat, 05-05-2009. [Consulta: 3 gener 2011].
  5. «L'Escola d'Art d'Olot suspèn 10 dies les classes on estudia una noia sota sospita de nova grip». Diari de Girona, 05-05-2009. [Consulta: 3 gener 2011].
  6. «Premsa: L’Escola d’Art d’Olot serà una de les set seus de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques». e-barcelona, 20-05-2010. [Consulta: 3 gener 2011].
  7. «Escola d'Art d'Olot» (en castellà). Educateca. [Consulta: 3 gener 2011].
  8. «La nova Escola d'Art d'Olot aglutinarà la formació artística contínua». Avui, 14-12-2010. [Consulta: 3 gener 2011].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]