Escola de Milet

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Localització geogràfica de Milet a la costa oest d'Anatòlia

L'escola de Milet va ser una escola de pensament fundada al segle vi aC a la ciutat jònica de Milet, a la costa egea d'Anatòlia, i representada pels filòsofs Tales de Milet, Anaximandre i Anaxímenes.

La seva aportació més destacada va ser la introducció de noves visions sobre l'organització del cosmos que deixaven enrere l'explicació dels fenòmens naturals a la voluntat d'uns déus antropomòrfics. Els milesis van basar el seu estudi de la natura en l'observació metòdica, i esdevingueren una de les primeres filosofies veritablement científiques. En observar l'entorn, van concloure que, malgrat la disparitat de fenòmens i cossos existents, calia que hi hagués un principi unificador (arkhé), que es podia explicar racionalment (el que es coneix en filosofia com "pas del mite al logos").

L'escola de Milet no és sinònim de l'escola Jònica, ja que aquesta, a banda de l'escola de Milet, inclou també filosofies d'altres pensadors com Heràclit (d'Efes), Empèdocles (d'Agrigent) o Diògenes Apol·loniates (Apol·lònia de Creta). L'escola Jònica conté els esmentats tres pensador de l'escola de Milet així com altres que foren afegits ja en el segle cinquè, i mirava més en el pensament darrere de tot, mentres que l'escola de Milet estava més enfocada a la natura.