Escoles budistes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mapa que mostra les tres principals divisions budistes

Les escoles del Budisme són les diverses divisions institucionals i doctrinals del budisme que han existit des de l'antiguitat fins a l'actualitat. La classificació i la naturalesa de diverses facetes doctrinals, filosòfiques o culturals de les escoles del budisme és vaga i s'ha interpretat de moltes maneres diferents. En bona part, a causa del gran nombre, potser milers, de diferents sectes, subsectes, moviments que formen actualment la totalitat de la tradició budista. Les divisions sectàries i conceptuals del pensament budista formen part del marc modern dels estudis budistes, així com la religió comparada a Àsia.

Des del punt de vista de la majoria del món acadèmic occidental el budisme se separa en dos grups en la seva fundació: Theravada, literalment "l'ensenyament dels antics" o "l'Ensenyament antic", i Mahayana, literalment, la "Gran vehicle". La classificació més habitual entre els estudiosos es triple, amb Mahāyāna dividit entre els ensenyaments tradicionals Mahāyāna i els ensenyaments vajrayāna que posen èmfasi en l'esoterisme.

Classificacions[modifica]

Percentatge de budistes per país, segons el Pew Research Center.

En els estudis budistes contemporanis, el budisme modern es divideix sovint en tres grans branques, tradicions o categories: [1][2][3][4]

Una altra forma de classificar les diferents formes de budisme és mitjançant les diferents tradicions d'ordenació monàstica. Hi ha tres tradicions principals de la llei monàstica (Vinaya), cadascuna de les quals es corresponen a les categories esmentades anteriorment:

Terminologia[modifica]

La terminologia per a les principals divisions del budisme pot ser confusa, ja que el budisme es divideix de manera diversa entre estudiosos i professionals segons criteris geogràfics, històrics i filosòfics, amb termes diferents sovint utilitzats en diferents contextos. Es poden trobar els termes següents en les descripcions de les principals divisions budistes:

"Budisme conservador"
un nom alternatiu per a les primeres escoles budistes.
" Primeres escoles budistes "
les escoles en què es va dividir el budisme durant els seus primers segles; només un d'aquests sobreviu com a escola independent, Theravāda
" Budisme d'Àsia Oriental "
terme que utilitzen els estudiosos [5] per cobrir les tradicions budistes del Japó, Corea i la major part de la Xina i el sud-est asiàtic
"Budisme oriental"
un nom alternatiu utilitzat per alguns estudiosos [6] per al budisme d'Àsia Oriental; de vegades també s'utilitza per referir-se a totes les formes tradicionals de budisme, diferents de les formes occidentals.
" Ekayāna (una yana)
Textos mahayana com el Lotus Sutra i el Avatamsaka Sutra pretenien unir tots els diferents ensenyaments en una sola manera. Aquests textos serveixen d'inspiració per utilitzar el terme Ekayāna en el sentit de "un vehicle". Aquest "vehicle únic" es va convertir en un aspecte clau de les doctrines i pràctiques de les sectes budistes Tiantai i Tendai, que posteriorment van influir en les doctrines i pràctiques de Chán i Zen. Al Japó, l'ensenyament d'"un sol vehicle" del Lotus Sutra també va inspirar la formació de la secta Nichiren.
"Budisme Esotèric"
normalment es considera sinònim de "Vajrayāna".[7] Alguns estudiosos han aplicat el terme a algunes pràctiques trobades a Theravāda, particularment a Cambodja.[8]
"Hīnayāna"
literalment significa "vehicle menor". Es considera un terme controvertit quan el Mahāyāna l'aplica per referir-se erròniament a l'escola Theravāda, i com a tal es considera àmpliament condescendent i pejoratiu.[9] A més, Hīnayāna es refereix a les escoles que actualment no existeixen, amb un conjunt limitat de punts de vista, pràctiques i resultats, abans del desenvolupament de les tradicions Mahāyāna. Actualment, el terme s'utilitza més sovint com a manera de descriure una etapa del camí del budisme tibetà, però sovint es confon equivocadament amb la tradició contemporània de Theravāda, molt més complexa, diversificada i profunda que la definició literal i limitant atribuïda a Hīnayāna.[10] El seu ús en publicacions acadèmiques ara també es considera controvertit.[11]
"Lamaisme"
un terme antic, encara de vegades usat, sinònim de budisme tibetà; àmpliament considerat despectiu.
" Mahāyāna "
un moviment sorgit de les primeres escoles budistes, juntament amb els seus posteriors descendents, el budisme asiàtic i tibetà. Les tradicions de Vajrayāna a vegades es mostren per separat. L'ús principal del terme en les tradicions d'Àsia Oriental i Tibetana fa referència als nivells espirituals,[12] independentment de l'escola.
"Budisme principal"
terme utilitzat per alguns estudiosos per a les primeres escoles budistes.
"Mantrayāna"
normalment es considera sinònim de "Vajrayāna".[13] L'escola Tendai al Japó ha estat descrita com influenciada per Mantrayana.
" Budisme de Newar "
un budisme no monàstic, basat en castes, amb descendència patrilineal i textos sànscrits.
" Budisme de Nikāya " o "escoles"
un terme alternatiu per a les primeres escoles budistes.
"No Mahāyāna"
un terme alternatiu per a les primeres escoles budistes.
"Budisme del Nord"
un terme alternatiu utilitzat per alguns estudiosos [6] per al budisme tibetà. A més, de vegades es feia servir un terme més antic per abastar les tradicions asiàtiques i tibetanes. Fins i tot s'ha fet servir només per referir-se al budisme d'Àsia Oriental, sense budisme tibetà.
"Mantra Secret"
Una representació alternativa de Mantrayāna, una traducció més literal del terme que utilitzen les escoles del budisme tibetà quan es refereixen a ells mateixos.[14]
"Budisme sectorial"
un nom alternatiu per a les primeres escoles budistes.
"Budisme del sud-est asiàtic"
un nom alternatiu usat per alguns estudiosos [15] per a Theravāda.
"Budisme del Sud"
un nom alternatiu utilitzat per alguns estudiosos per a Theravāda.
"Śravakayāna"
un terme alternatiu de vegades usat per a les primeres escoles budistes.
"Tantrayāna" o "budisme tàntric"
normalment es considera sinònim de "Vajrayāna". Tot i això, un estudiós descriu les divisions de tantra d'algunes edicions de les escriptures tibetanes com ara els textos Śravakayāna, Mahāyāna i Vajrayāna[16] (vegeu textos budistes). Alguns estudiosos,[17] particularment François Bizot,[18] han utilitzat el terme " Tantra Theravada " per referir-se a algunes pràctiques que es troben especialment a Cambodja.
" Theravāda "
el budisme de Sri Lanka, Bangladesh, Birmània, Tailàndia, Laos, Cambodja i algunes parts del Vietnam, Xina, Índia i Malàisia. És l'únic representant supervivent de les històriques primeres escoles budistes. El terme "Theravāda" també s'utilitza de vegades per referir-se a totes les primeres escoles budistes.[19]
" Budisme Tibetà "
S'entén generalment que inclou el budisme del Tibet, Mongòlia, Bhutan i algunes parts de la Xina, l'Índia i Rússia, que segueixen la tradició tibetana.
" Vajrayāna "
un moviment que es va desenvolupar a partir de l'Índia Mahāyāna, junt amb els seus posteriors descendents. Hi ha cert desacord sobre exactament quines tradicions entren en aquesta categoria. El budisme tibetà és reconegut universalment com a aquest grup; molts també inclouen l'escola japonesa de Shingon. Alguns estudiosos [20] també aplicar el terme a la tradició milgyo de Corea, que no és una escola separada. Un erudit diu, "Malgrat els esforços de les generacions de pensadors budistes, és extremadament difícil identificar amb exactitud què és el que diferencia la Vajrayana".[21]

Cronografia[modifica]

àéÍÍéÇ‹›–—ḌḌḌ

<!-42155 - 300 dC (200 anys) -->

<!-42155
- 300 dC (200 anys) -->


Cronología: desenvolupament i propagació de les tradicions budistes. (ca. 450 aC – ca. 1300 dC)

  450 AEC[nota 1] 250 aC 100 dC 500 dC 700 dC 800 dC 1200 dC[nota 2]

 

Budisme indi

Budisme primerenc

 

 

 

Primeres escoles budistes Mahāyāna Vajrayāna

 

 

 

 

 

Sri Lanka &
Sud-est Asiàtic

 

 

 

 

Theravāda

 

 

 

 

Budisme tibetà

 

Nyingma

 

Kadam/Gelug
Kagyu

 

Dagpo
Sakya
  Jonang

 

Asia Oriental

 

Primeres escoles budistes
y Mahāyāna
(via la ruta de la seda
a Àsia Oriental)

Budisme estoèric xinès (Zhenyan o Tangmi)

Sis escoles de Nara

Shingon

Chan

 

Thiền, Seon
  Zen Japonès
Tiantai & Terra Pura

 

Tendai

 

 

Nichiren

 

Jōdo shū

 

Asia Central & Conca del Tarim

 

GrecobudismE

 

 

Budismo en la ruta de la seda

 

  450 aC 250 aC 100 dC 500 dC 700 dC 800 dC 1200 dC
  Llegenda:   = Theravada   = Mahayana   = Budisme Tàntric/Esotèric   = varis / sincrètics

Escoles primerenques[modifica]

Mapa de les direccions aproximades de las missions budistes durant el regnat d'Ashoka (304-232 aC).
Mapa dels principals centres geogràfics de les sectes de les escoles budistes de l'Índia. Sarvāstivāda (vermell), Theravāda (taronja), Mahāsāṃghika (groc), Pudgalavāda (verd) i Dharmaguptaka (gris).
Una imatge de Buda de Gautama amb una esvàstica, un símbol budista tradicional de l'infinit, al pit. El deixeble de Buda, Ananda, apareix al fons. Aquesta estàtua és del Temple Hsi Lai.

Vint sectes[modifica]

Sthaviravāda es va dividir en 11 sectes:

Sthaviravāda─┬─ Haimavata────────────────────────────────────────────
└─ Sarvāstivādin─┬───────────────────────────────────
├ Vatsīputrīya ─┬────────────────────
│ ├ Dharmottara───────
│ ├ Bhadrayānīya─────
│ ├ Sammitiya────────
│ └ Channagirika─────
├ Mahīśāsaka─┬─────────────────────
│ └ Dharmaguptaka──────
├ Kāśyapīya────────────────────────
└ Sautrāntika──────────────────────

Mahāsāṃghika es va dividir en 9 sectes:

Mahasanghika─┬──────────────────────┬─────
├ EkavyahārikaCaitikaLokottaravādinAparaśailaKaukkutikaUttaraśailaBahuśrutīyaPrajñaptivāda

Influències sobre les escoles d'Àsia Oriental[modifica]

Les escoles posteriors van utilitzar la vinaya del Dharmaguptaka:

Les següents intervenen influència filosòfica:

Subescoles Theravāda[modifica]

Runes de Bagan, antiga capital de Myanmar. Hi ha mes de 2.000 monestirs. Durant el període àlgid del poder de Bagan, n'hi va haver uns 13.000

Les diferents escoles de Theravāda sovint emfatitzen aspectes diferents (o parts) del cànon de Pāli i els comentaris posteriors, o difereixen en el focus i en la forma de pràctica recomanada. També hi ha diferències significatives en la rigorositat o la interpretació de la vinaya .

Escoles Mahāyāna[modifica]

Milers d'armes Avalokiteśvara Bodhisattva. Convent de Guanyin, Anhui, Xina
Estàtues massives de la dinastía Tang d'un bodhisattva Guanyin, un arhat, i budas Kshitigarbha i Vairocana. Grutes de Longmen, provincia de Henan, China

Escoles esotèriques[modifica]

HH Dagchen Rinpoche tanca el mandala Hevajra d'arena de colors utilitzant un vajra daurat; una estatua de Sakya Pandita observa, mientre que els monjos agafen el seu vestit.

Subcategoritzada segons els predecessors

Nous moviments budistes[modifica]

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

 1. Cousins, L.S. (1996); Buswell (2003), Vol. I, p. 82; and, Keown & Prebish (2004), p. 107. See also, Gombrich (1988/2002), p. 32: “…[T]he best we can say is that [the Buddha] was probably Enlightened between 550 and 450, more likely later rather than earlier."
 2. Williams (2000, pp. 6-7) writes: "As a matter of fact Buddhism in mainland India itself had all but ceased to exist by the thirteenth century CE, although by that time it had spread to Tibet, China, Japan, and Southeast Asia." [22] (Originally 1958), "Chronology," p. xxix: "c. 1000-1200: Buddhism disappears as [an] organized religious force in India." See also, Robinson & Johnson (1970/1982), pp. 100-1, 108 Fig. 1; and, Harvey (1990/2007), pp. 139-40.

Referències[modifica]

 1. Lee Worth Bailey, Emily Taitz (2005), Introduction to the World's Major Religions: Buddhism, Greenwood Publishing Group, p. 67.
 2. Mitchell, Scott A. (2016), Buddhism in America: Global Religion, Local Contexts, Bloomsbury Publishing, p. 87.
 3. Gethin, Rupert, The Foundations of Buddhism, Oxford University Press, pp. 253–266.
 4. William H. Swatos (ed.) (1998) Encyclopedia of Religion and Society, Altamira Press, p. 66.
 5. B & G, Gethin, R & J, P & K
 6. 6,0 6,1 Penguin, Harvey
 7. Encyclopedia of Religion, Macmillan, New York, volume 2, p. 440
 8. Indian Insights, Luzac, London, 1997
 9. "Hinayana (literally, 'inferior way') is a polemical term, which self-described Mahāyāna (literally, 'great way') Buddhist literature uses to denigrate its opponents", p. 840, MacMillan Library Reference Encyclopedia of Buddhism, 2004
 10. Ray, Reginald A (2000) Indestructible Truth: The Living Spirituality of Tibetan Buddhism, p. 240
 11. "The supposed Mahayana-Hinayana dichotomy is so prevalent in Buddhist literature that it has yet fully to loosen its hold over scholarly representations of the religion", p. 840, MacMillan Library Reference Encyclopedia of Buddhism, 2004
 12. 'Akira, Hirakawa (translated and edited by Paul Groner) (1993. A History of Indian Buddhism. Delhi: Motilal Banarsidass: pp. 253, 263, 268
 13. Harvey, pp. 153ff
 14. Hopkins, Jeffrey (1985) The Ultimate Deity in Action Tantra and Jung's Warning against Identifying with the Deity Buddhist-Christian Studies, Vol. 5, (1985), pp. 159–172
 15. R & J, P & K
 16. Skilling, Mahasutras, volume II, Parts I & II, 1997, Pali Text Society, Lancaster, p. 78
 17. Indian Insights, loc. cit.
 18. Crosby, Kate(2000)Tantric Theravada: A bibliographic essay on the writings of François Bizot and others on the yogvacara Tradition. In Contemporary Buddhism, 1:2, 141–198
 19. Encyclopedia of Religion, volume 2, Macmillan, New York, 1987, pp. 440ff; Cambridge Dictionary of Philosophy, sv Buddhism
 20. Harvey
 21. Lopez, Buddhism in Practice, Princeton University Press, 1995, p. 6
 22. Embree, 1988.
 23. Kiyota, M. (1985). Tathāgatagarbha Thought: A Basis of Buddhist Devotionalism in East Asia. Japanese Journal of Religious Studies, 207-231.
 24. «法鼓山聖嚴法師數位典藏». Arxivat de l'original el 2013-05-28. [Consulta: 29 juliol 2013].

Bibliografia complementària[modifica]

 • Bhikkhu Sujato (2007). Sects and sectarianism: the origins of Buddhist schools, Taipei, Taiwan: Buddha Educational Foundation; revised edidion: Santipada 2012
 • Dutt, N. (1998). Buddhist Sects in India. New Delhi: Motilal Banarsidass.
 • Coleman, Graham, ed. (1993). A Handbook of Tibetan Culture. Boston: Shambhala Publications, Inc.. ISBN 1-57062-002-4.
 • Warder, A.K. (1970). Indian Buddhism. Delhi: Motilal Banarsidass.

Enllaços externs[modifica]