Escribònia (esposa d'August)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaEscribònia
Scribonia.jpg
Nom original Scribonia
Dades biogràfiques
Naixement 70 aC
Mort 16 dC (84/85 anys)
Reggio de Calàbria
Època Imperi romà
Dades familiars
Cònjuge Gneu Corneli Lèntul Marcel·lí
Corneli Escipió Salutió
August (39 aC–37 aC)
Fills
Pare Luci Escriboni Libó
Modifica dades a Wikidata

Escribònia (llatí: Scribonia Libo) fou la dona de l'emperador August abans de ser emperador.

Va estar casada a dos homes de rang consular, segons Suetoni que no en dona els noms i per altres fonts només se’n coneix un: Publi Corneli Escipió, del que no consta cap consolat. D'aquest va tenir entre dos i quatre fills: Publi Corneli Escipió, Cornèlia (casada amb Paul·le Emili Lèpid, censor el 22 aC); un altre possible fill hauria estat llegat del procònsol d'Àfrica, Juni Bles, en la campanya contra Tacfarines l'any 22 i només es pot identificar com Corneli Escipió; podria ser també filla una Cornèlia que es va casar amb Luci Volusi Saturní (cònsol sufecte l'any 3) i fou la mare de Quint Volusi Saturní.

Era germana de Luci Escriboni Libó, el sogre de Sext Pompeu.

Després de la guerra de Perusa (40 aC) Octavi va témer que Marc Antoni i Sext Pompeu es podien aliar en contra seva i seguint el consell de Mecenes es va casar amb Escribònia, que era més vella que Octavi i per la que mai va sentir cap atracció; no va dubtar a divorciar-se de la seva dona un any després, el 39 aC, el mateix dia que li donava una filla, Júlia; després del divorci August es va casar amb Lívia Drusil·la. En aquell moment Octavi tornava a estar aliat a Marc Antoni i esperava desfer-se de Sext Pompeu. August va al·legar pel divorci la baixa moral de la seva dona però Marc Antoni va revelar que fou perquè Escribònia es va ofendre per la relació del seu marit amb Lívia.

Va viure encara uns quants anys doncs és esmentada com a viva l'any 2 quan voluntàriament va acompanyar a la seva filla Júlia a l'exili a l'illa de Pandatària.