Escriptura jurtxet

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula sistema d'escripturaEscriptura jurtxet
Tipus Logogràfica, Fonogràfica
Llengües Jurtxet, ancestre del Manxú
Creador Wanyan Xiyin
Període segles XII - XVI
Sistema pare
ISO 15924 Jurc (510)
Direcció del text De dalt a baix
Modifica les dades a Wikidata

L'escriptura jurtxet (Jurtxet: Jurchen script in Jurchen script.JPG /dʒu ʃə bitxə/[1]) era el sistema d'escriptura utilitzat per representar la llengua jurtxet, parlada pels jurtxets, ètnia que va crear l'Imperi Jin a la Xina nord-oriental en els segles XII-XIII. Derivava de l'escriptura kitan, que al seu torn deriva del xinès (caràcters Han). L'escriptura només s'ha descodificat parcialment.

Els jurtxets eren els avantpassats del poble manxú i la seva llengua fou l'antecessora del manxú. L'alfabet manxú, però, no deriva de l'escriptura jurtxet.

Segons el glossari xinès-jurtxet, l'escriptura jurtxet conté 720 caràcters, els quals inclouen una barreja de logogrames, que representen paraules senceres sense cap element fonètic, i fonogrames, que representen sons. També utilitzaven paraules compostes de dos o més caràcters.

Els grafemes de jurtxet tenen un sistema de radicals semblants als caràcters xinesos i s'ordenen d'acord amb el radical i el nombre de traços. L'escriptura jurtxet forma part de la família d'escriptures xineses.[2]

Referències[modifica]

  1. Jin Qicong (金启孮), Jurchen script Dictionary (女真文辞典), Relic Press (文物出版社), China, 1984, pp.31
  2. Professor ZHOU Youguang. «The Family of Chinese Character-Type Scripts (Twenty Members and Four Stages of Development)». Department of East Asian Languages and Civilizations, University of Pennsylvania, Philadelphia, PA 19104-6305 USA: Sino-Platonic Papers, 28, 1991. [Consulta: 7 juny 2011].