Escut canadenc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a l'escut heràldic canadenc, vegeu Escut del Canadà.
Infotaula de geografia físicaEscut canadenc
Imatge
TipusCrató i serralada Modifica el valor a Wikidata
Map
 52° N, 71° O / 52°N,71°O / 52; -71
Dades i xifres
Altitud2.616 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altPic Barbeau Modifica el valor a Wikidata  (2.616 m Modifica el valor a Wikidata)
L'escut canadenc

L'escut canadenc, o escut Laurentià (en anglès Canadian Shield, en francès Bouclier Canadien), és un gran sector geogràfic situat al Canadà oriental i central, compost principalment de roca ígnia nua, que data del Precambrià. Cobreix el 95% del Quebec i les regions del nord de Saskatchewan, Manitoba i Ontàrio, així com la major part de la península de Labrador.

Té forma de U, però gairebé semicircular, cosa que li dona una semblança amb un escut de guerrer i és una subsecció del crató de Laurèntia.

Geomorfologia[modifica]

La composició actual de l'escut és una capa de sòl molt prima que cobreix la roca nua amb molts afloraments. El gel de la darrera glaciació va erosionar la roca i va emportar-se'n la terra. Aquest escut originàriament era una superfície de muntanyes amb activitat volcànica, però actualment l'erosió n'ha aplanat la superfície. Les condicions, d'altes pressions i temperatures, a les fondàries han estat les ideals per a la mineralització.

Les altituds a l'escut canadenc es troben majoritàriament entre els 300 i els 600 metres. També hi ha algunes serralades més altes, com les muntanyes Torngat (mont Iberville, 1.652 m) al nord-est de les Laurentides (mont Raoul Blanchard, 1.181 m), les muntanyes Otish, les muntanyes Groulx i les muntanyes Adirondack (mont Marcy, 1.629 m).

Els rius que discorren cap a l'oceà Àrtic tenen règim de desgel i a l'estiu n'augmenta el cabal quan es descongelen. No són navegables.

Clima[modifica]

El clima dona un paisatge amb el tipus de vegetació principalment de taigà o tundra, on hi viuen, entre d'altres, el caribú i l'os polar.

Indústria[modifica]

És una de les zones més riques del món en minerals. Hi ha molts dipòsits de níquel, or, argent i coure. El poblat miner més conegut és Sudbury, en un antic cràter a Ontàrio.

També s'han trobat dipòsits de diamants. La kimberlita extreta de la terra conté diamants d'origen relativament recent. La indústria forestal també és molt important.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escut canadenc